Gerçek Sanatçının Özellikleri Nelerdir? Sanatın dallarında bir şeyler üreten herkes gerçek sanatçı olmayabilir. Elbette herkes sanat yapabilir, herkesin dünyaya karşı farklı bir bakış açısı vardır. Ancak gerçek sanatçılık, sanatı her yönüyle ele alan, topluma değer katanların unvanıdır.
Nasıl Sanatçı Olunur? Sanatın dallarında üretim yapan herkesin sanatçı olmadığını söyledik fakat sanatın öznel olduğunu da unutmamak gerekiyor. Sanat, kendinizi pek çok farklı şekilde ifade etmenize izin veren yaratıcı bir ortam. Dolayısıyla yapabileceklerinizin sınırı yok.
Sanatçı olabilecek insanın, görsel ya da işitsel olarak estetik öğeler üretebilmesi gerekmektedir. Üretemeyen insan sanatçı olamaz. Sanatkârlık, eskiden doğuştan gelen bir yetenek gibi kabul edilirdi.
Bazen de kendimizi ifade etmekte kelimeler yetersiz kalabilir, sanat bize o an ki duygu ve düşüncelerimizi ses, ritm, hareket, renk, form, desen vb. olarak ifade etme imkanı verir. Sanatımız duygu ve düşüncelerimizin dışa vurumudur ve sanat yoluyla negatif duygularımızı zararsız bir biçimde ifade edebiliriz.
Sanat, insanları eğlendirmeyi ve mutlu etmeyi amaçlayan film, müzik, tiyatro ve popüler kültür biçimini alabilir. Sanat, insanları etkilemek için benzersiz bir güce sahiptir; bize ilham verir, merak, heyecan ve öfke uyandırır. Bu nedenle sanatçılar insanları harekete geçirebilecek yetkiye sahiptir.
İlgili 37 soru bulundu
Sanat aktiviteleri ayrıca beyinde endorfin üretimini artırarak kişinin kendini daha mutlu ve enerjik hissetmesine katkı sağlar. Böylece insanlar, stresli günlerde sanatın sağladığı bu zihinsel rahatlamayı bir terapi gibi deneyimleyebilirler. Sanat, yaratıcılığın geliştirilmesi için mükemmel bir zemin sunar.
Hayatımızdan sanatın çıktığını düşünün. Duygularımızdan uzaklaşır, kendimizi ifade etmekte ve anlatmakta, çevremizi anlamakta zorlanırdık. Böylece ilişkilerimiz daha ilkel bir hal alırdı. Çevremizdeki estetik binalar, müzik, edebiyat ve bunun gibi insan hayatını ilginçleştiren ve güzelleştiren şeyler olmazdı.
Sanat eğitimi, eğer zamanında verilmezse, bireyin estetik duyarlılık, karşı görüşlere saygı, farklı kültürlere değer verme, sanat eserlerini koruma bilinci kazanma ve evrensel ortak bir değeri paylaşma vb. gibi davranışları kazanamamasına yol açabilir.
Bu tür sanat eserleri, kültürel, dini veya siyasi sınırlamalardan bağımsız olarak tüm insanlar tarafından takdir edilebilir. Sanat, sanat içindir. Sanatın kendi başına bir değeri vardır ve herhangi bir amaca hizmet etmek zorunda değildir. Zira, sanatın özü estetiktir ve bu estetik deneyim, sanatın tek amacıdır.
Detaylı bir tanım yapacak olursak, sanat; insanın duygu ve düşüncelerini, hayallerini, yaşantısını somut ya da soyut malzemelerle yaratıcılık kullanılarak insanı etkileyecek şekilde anlatılmasıdır. Kısaca sanat, yaratıcılığın ve hayal gücünün dışa vurulmasıdır.
Sanatsal bakış açısı etrafımızdaki nesne, durum ve olayları estetik bir hazla değerlendirme; biraz eleştirel olma, olayları, nesneleri , durumları olduğu gibi ele almayıp üzerine biraz yaratıcılık sosu , biraz kendinden eklemek , geliştirmek, olduğu noktadan başka bir yere taşımak olarak açıklanabiliriz.
Gerçek sanatçı, başarının sıkı çalışmaktan geldiğini bilen, gelişime açık, problem çözen, halkın sorunlarını gözlemleyen, destek olmayı seven vazgeçmekten hoşlanmayan kişilerdir. Neyin peşinden koşarlarsa koşsunlar, ellerinden gelenin en iyisini yapmak için çabalarlar.
Sanat yapıtının benzeri yoktur, biriciktir; zanaat eserinin pek çok benzeri vardır.Zanaatkâr aynı ürünü birçok kez tekrarlar, sanatkâr ise her defasında özgün bir eser ortaya koymaya çalışır. Sanatçı yeteneğiyle doğar, zanaatçı bu becerisini sonradan kazanır.
İstatistikler. Listenin her iki versiyonunda da ilk üç sırada; The Beatles, Bob Dylan ve Elvis Presley (azalan sırayla); ilk onda ise; The Rolling Stones, Chuck Berry, Jimi Hendrix, James Brown, Little Richard, Aretha Franklin ve Ray Charles (azalan sırayla) yer almaktadır.
Sanat eseri, estetik kaygılar güdülerek yapılmış olmalı ve estetik zevk uyandırmalıdır. Her sanat eseri özgün bir yaratım olmalıdır. Sanatçı, eseri üretirken farklı eserlerden esinlenerek üretebilir fakat bir eserin taklidi olmamalıdır. Sanat eseri kalıcıdır; dünyaya insanlık için bir iz bırakma aracıdır.
Sanat, hem icra eden sanatçı hem de sanat eserini alan kişi için güçlü bir ifade biçimidir. Sahip olduğunuz araba, elbiseler, evinizin mimarisi nasıl sizi anlatıyorsa, aldığınız sanat eserleri de sizin duygularınızı, düşüncelerinizi ve davranışlarınızı ortaya koyar.
Yapılan araştırmalar, kendini sanat yoluyla ifade etmenin, depresyon, anksiyete ve kanser hastalarına yardımcı olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda, hafıza, akıl yürütme ve duygusal dayanıklılık gibi yetileri de kuvvetlendirmektedir. Sanat şifalıdır. Zihniniz ve bedeniniz arasında bir bağlantı kurmanızı sağlar.
Atatürk'e göre sanat güzelliğin ifadesidir. Musiki, resim, heykeltıraşlık, edebiyat, mimarlık ve danstan oluşan güzel sanatları incelik ve hünerle icra edebilmek, bu anlamda ince bir kabiliyete sahip olmak “sanatkârlık” olarak ifadesini bulur.
Sanat, bireyin sosyal ilişkilerini ayarlamasını, işbirliği ve yardımlaşmayı, doğruyu seçme ve ifade edebilmeyi, bir işe başlayıp bitirme sevincini tatmayı, üretken olmayı sağladığı için gereklidir.
Erken yaşta bu imkan sağlanırsa, çocuklar, ilişkilerinde daha pozitif, rahat iletişim kurabilen, kendini ifade edebilen bir birey olarak okul hayatına başlar. Ülkemizde sanat etkiknlikleri uygulama yaşı ortalama 2.5-3 yaş olarak verilirken, yurt dışında bu yaş 6 aya kadar inmektedir.
Bilim insanları ne kadar bilimle uğraşsa da sanat olmadan hiçbir ilerleme ve gelişme kaydedemezler. Bu yüzden sanat, felsefe, metot bilmeleri ve bir konuya parmak basmış olmaları etik açısından bir zorunluluktur. Yani her şey sonunda sanatla ilişkilendiriliyor ve o olmadan pek bir anlamı olmuyor.
Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır . Güzel sanatlar insanda hayranlık, estetik heyecan uyandıran, ince bir duygudan, üstün bir sezgiden doğan müzik, resim, heykel, mimarlık, tiyatro ve sinema gibi sanatlardır.
Bilim, insanların dünyayı anlamalarını ve onu şekillendirmelerini sağlarken; sanat, bu anlam ve şekillendirmenin insan ruhu ve toplum üzerindeki etkilerini keşfetmelerine yardımcı olur. Dolayısıyla, her ikisi de uygarlıkların gelişimi için vazgeçilmezdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri