Motor öğrenme üç evreye ayrılır: kavramsal evre, çağrışımsal evre ve bağımsız evredir.
Bu hareketler; yürüme, koşma, zıplama, tırmanma gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için gereklidir. Kaba motor beceriler, çocuklar büyüdükçe gelişir ve çocuğun günlük hayatında rahat hareket etmesini, vücut koordinasyonunu sağlamasını sağlar. Kaba motor beceriler çocuğun bedensel gelişimi açısından önemlidir.
Motor beceri, bir bireyin kaslarını, genellikle kas gruplarını, belirli bir amaca yönelik olarak hareket ettirebilme yeteneğidir. Motor beceriler, günlük yaşamın bir parçası olup, hareket, denge, koordinasyon ve devinimsel beceri gerektirirler.
Motor sistemi ince ve kaba motor olmak üzere ikiye ayrılır. Büyük kas gruplarının çalışmasıdır. Yani; yürümek, koşmak, tırmanmak, dans etmek, atlamak, zıplamak, yüzmek gibi hareketlerdir. Bebeklerde ilk olarak kaba motor gelişiminde artış gözlemlenir.
İlgili 22 soru bulundu
Genel anlamda temel beceriler, gözlem yapma, ölçme, sınıflandırma, çıkarım yapma, tahmin ve paylaşma becerileridir.
Beceri; eğitim veya tecrübe yolu ile elde ettiğimiz maharettir. Becerili olduğumuz işi ustaca yapabileceğimizi söyleyebiliriz. Mesela etkili sunum yapma örneğinden devam edecek olursak, herhangi bir eğitimi tasarlamak için 'etkili sunum yapma' ile ilgili becerimi sergileyebilirim.
Psiko-motor yetenekler; dikkat, kuvvet, denge, tepki hızı, eş güdüm ve esneklik olarak ayrılır. Bu yetenekler ayrıntılı olarak ele alınmıştır.
Motor beceri, belirli bir işi gerçekleştirmek için uyumlu motor hareketi sağlayan davranışları öğrenme sıklığıdır. Motor becerilerinin gelişimi, serebral korteksin istemli kas gruplarını kontrol eden motor korteks bölgesinde meydana gelir.
Kaba motor becerileri, büyük kas grupları ile yapılan hareketlerdir. Kol, bacak ya da bütün vücut kullanılarak yapılan hareketler kaba motor becerileri arasındadır. Yürümek, emeklemek, koşmak, zıplamak ve hemen hemen tüm spor etkinlikleri bu gruba dahildir.
İnce motor beceriler ise parmaklar, eller ve kolların hareketlerini gerektiren becerilerdir. Uzanma, yakalama, nesneleri tutma, farklı nesneleri (boya kalemi, makası) kontrol etmeyi içerir. Çocuklar çevrelerini hareket ederek ve nesneleri ellerine alarak keşfederler.
Kaba motor beceriler emekleme, yürüme, koşma ve bisiklet sürme gibi hareket becerilerini kapsarken ince motor beceriler nesneleri kavrama, kaldırma, bir boya kalemini ya da kurşun kalemi tutma, dikiş iğnesine iplik geçirme gibi becerileri kapsamaktadır (Bee ve Boyd, 2009).
İnce motor becerileri, el ve parmaklarda bulunan küçük kas gruplarıyla yapılan yazma, resim yapma, çatal bıçak kullanma, düğme ilikleme, giyinme gibi işlerin gerçekleştirilebilmesidir. Kaba motor beceriler ise daha büyük kas gruplarıyla yapılan yürüme, zıplama, koşma gibi hareketleri sağlar.
Fiziksel (Motor) Gelişim, fiziksel büyüme ve merkezi sinir sisteminin gelişimine paralel olarak organizmanın isteme bağlı hareketlilik kazanmasıdır.
El ve parmak kasların çalışmasıyla gerçeklenen hareketlerdir örneğin; yazmak, resim yapmak, makasla kesmek, ayakkabı bağını bağlamak, düğme iliklemek, giyinmek, fermuar açıp kapatmak, saç taramak, çatal bıçakla yemek gibi. Genelde dikkat ve konsantrasyon gerektiren hareketlerdir.
Çocuk gelişimi değerlendirmede beş gelişim alanı takibi yapılmaktadır. Bunlar; özbakım, dil gelişimi, bilişsel gelişim, sosyal ve duygusal gelişim, motor gelişim alanlarıdır.
Motor gelişim, fiziksel büyüme ve merkezi sinir sistemi gelişimine paralel olarak organizmanın isteme bağlı hareketlilik kazanmasıdır. Diğer bir deyişle, hareket olan becerilerin kazanılmasını içeren ve doğum öncesi dönemde başlayıp ömür boyu süren bir süreçtir.
Motor gelişim, bebeğin vücut bölümlerini kontrol ederek hareket etme kapasitesindeki değişikliklere devamlı adaptasyon göstermesidir. Motor gelişim bebeğinizde duyusal girdiyi güçlendirdiği gibi fiziksel çevre ve bireylerle etkileşimi sağlayarak gelişimin diğer alanlarını da etkiler.
Bebeğin oturması, emeklemesi, ayakta durabilmesi gibi istemli hareketlerin ilk biçimidir. Bu hareketler, yaşamın ilk iki yılında kemik, kas ve sinir sistemindeki gelişime ek olarak bebeğe sağlanan alıştırma olanakları sonucu ortaya çıkar.
Beceri ve yetenek nedir? CV'de beceriler bölümü genellikle “Beceriler” veya “Beceri ve Yetenekler” şeklinde adlandırılır. Bazen de “Yetkinlikler” olarak da adlandırıldığını görürüz.
Hayatımızı kolaylaştıran sahip olduğumuz bazı temel beceriler vardır. Yürüme, koşma, atma, tutma, atlama, sıçrama gibi, bu beceriler doğal büyüme aşamalarındaki oyunlar, aktiviteler ve sosyal süreçler aracılığıyla gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri