Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, yönetim planında, “yöneticinin kat malikleri tarafından seçileceği” maddesi yer alıyorsa, kat maliki olmayan kişiler yönetici olamaz. Buna göre, örneğin; kiracılar apartman ve site yöneticisi olamaz. Ancak, yönetim planında böyle bir madde bulunmuyorsa kiracılar da yönetici olabilir.
Her lider yönetici olmak zorunda değildir. Organizasyonlar, hem liderlik hem de yöneticilik becerilerine sahip farklı kişileri ihtiyaç duyarlar ve bu farklılıklar organizasyonun başarısına katkıda bulunur. Önemli olan her iki rolün de organizasyonun ihtiyaçlarına uygun şekilde etkin bir şekilde yerine getirilmesidir.
Yöneticilik bir meslek (kariyer) uygulamasıdır, liderlik ise insanları etkileyebilme ve harekete geçirebilme işidir. Yöneticilik formal bir organizasyon yapısı içinde gerçekleşir, liderlik için formal yapı şart değildir.
Liderlik ve yöneticilik birbirleriyle bağlantılı, ancak aynı durumu ifade etmeyen iki farklı kavramdır. Aslında, her lider bir yöneticidir, fakat her yönetici lider olabilecek yeteneklere sahip değildir. Liderlik sadece üst kademelerde görev yapan kişilere özgü bir süreç değildir.
Yönetici, gücünü yasa, yönetmelik veya kurallardan alır.
İlgili 34 soru bulundu
İyi bir yönetici, davranışlarıyla tutarlı ve örnek bir duruş sergilemeli; kısacası bir temsil yeteneğine sahip olmalıdır. Ayrıca planlama, organizasyon, yönlendirme, rehberlik gibi konulara da yeterli derecede ilgi göstermelidir. Hiçbir çalışan söylediklerini kendi hayatına uygulamayan bir yöneticiyi, ciddiye almaz.
İyi bir yönetici, sorun değil çözüm odaklı olabilmeli ve ekip arkadaşlarına yetki/sorumluluk verebilmeli. İyi bir yönetici, duygusal zekaya sahip olmalı. Duygularını yönetebilmeli, dinlemeli ve empati yapabilmeli. İyi bir yönetici, vizyon sahibi olmalı ve değişimlere ayak uydurabilmeli, durumsal davranabilmeli.
Lider, bulunduğu bölgeye yarar sağlayan, elindeki gücü kullanabilme yeteneğiyle doğru orantıda çevresini etkileyen kişidir. Sorumluluk alır, zeka ve bilgiye dayalı kararlar verir. Yönetici ise bir birimin sorumlusu konumundadır. Bu görevle alakalı olarak tekrar eden, gözetim ve denetimde bulunan kişidir.
Liderlik ve Yöneticilik Arasındaki En Önemli 4 Fark
Lider risk alır, yönetici riski değerlendirir. Lider insan ilişkileri yaratır, yönetici sistemler yaratır. Lider organizasyonu vizyonuyla yürütürken yönetici sistem ile yönetir.
Başarılı bir çalışan ortalama 2 yıl içinde terfi alıp yönetici kademesine çıkabiliyor. Teknoloji, yazılım, çağrı merkezi, GSM sektörleri gibi yeni ve gelişmekte olan alanlarda da giriş seviyesinden başlayan bir kişi başarılıysa 1 veya 2 yıl gibi kısa bir zamanda yönetici olabiliyor.
Yönetici olmak için; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi veya işletme mühendisliği, makine mühendisliği ve endüstri mühendisliği bölümlerinden mezun olmanız gerekir. Ancak ilgili bölümlerin yanı sıra şirket yapısı ve çalışma alanına göre farklı bölümlerden mezunlar da değerlendirilebilir.
Bu nedenle yönetici/yönetmen olmak için tercih sebebi olarak değerlendirilecek bölümler; İşletme / İktisat, Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İşletme Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği olarak sayılabilir.
Lider, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, sorumluluk alan ve elindeki güç ile bilgilerini harmanlayarak kararlar alan kişidir. Yönetici, bir departman veya birimin sorumlusu olan, ekipleri gözetmek ve denetlemekle görevli olan kişidir.
Yönetici mi? Yönetici sadece organizasyon içerisindeki belirli kriterler ve standartlar içerisinde koordinasyonu sağlar ve bir kontrol mekanizmasıdır. İyi bir yönetici aynı zamanda iyi bir lider olmak zorundadır. Yani ne sadece yönetici olmak, ne de sadece lider olmak yetmiyor.
Yönetim tarzlarını geleneksel yönetim ve lider yönetimi olarak ikiye ayırabiliriz. Geleneksel yöneticiler otoriter, demokratik ve insancıl; liderler de otokratik, demokratik, bürokratik, karizmatik, durumsal, etkileşimci, organizasyonel, müteşebbis ve doğal lider gibi birçok türe ayrılabilmektedir.
İyi bir yönetici ise, alçak gönüllü olmalı, yaptığı çalışmaları, sorumlu olduğu topluluğa örnek olmalı ve kendi izlediği yollardan onlara bahsederek çalışma arkadaşlarına yol göstermelidir. Aynı zamanda iyi bir yönetici her zaman çalışma arkadaşlarına karşı biz dilini kullanmalıdır.
Başarılı bir yönetici; Grup üyelerinden ne beklendiğini kendilerine bil- dirir ve başarılarının sürekli geliştirilmesine yardım eder. Grup içinde bilgi alışverişini kolaylaştırır. Gerçekçi amaçlar tespit eder. Herkesi kabiliyetlerine uygun işlerde çalıştırır.
Yönetici; iş süreçlerini yönetir, iş süreçlerinin en etkili şekilde ilerlemesini sağlar, denetim yapar, kurumsal sorunların çözülmesini sağlar, kurumsal stratejilerin belirlenmesinde görev alır. Yönetici, sorumlu olduğu ekibin ya da kurumun her türlü faaliyetinden sorumludur.
Yönetim yazınındaki bir çok eserde üst yöneticilerin sahip olmaları gereken beceri türleri olarak kavramsal beceriler, analitik beceriler ve karar verme becerilerinden yaygın olarak söz edilmektedir.
Yöneticiler, ayrıca bir şirket veya organizasyonun stratejik planlamasını yapar ve bu planlar doğrultusunda hareket ederler. Yöneticilerin görevleri arasında şirket veya organizasyonun amaçlarını belirleme, çalışanları yönetme, işleyişi düzenleme ve stratejik planlamayı yapma gibi konular bulunur.
3 çeşit. Bunlar; Yüksek, orta kademe yöneticiler ve ilk kademe amirleri olarak üç gruba ayrılabilir. Yüksek yöneticiler; amaç saptayan, politika kararları alan yönetim ilke ve standartları koyan, stratejik planlama ve örgütlerinin genel yönetimini yapan kişilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri