Herzberg'in teorisi bireylerin değer sistemleri içinde çalışmanın çalışma ortamından neler bek- lediği ve çalışanları neyin daha fazla işe motive ettiğini ve hangi çalışma koşullarının tatmin edici olmadığı ve işe karşı isteksizlik meydana getirdi- ğini belirlemeyi amaçlamıştır.
Herzberg, motivasyon teorisini oluştururken yöneticilerin çalışanları motive etmek için kullandığı teknikleri araştırır ve çalışanların ihtiyaçlarını karşılayarak onların motivasyonunu arttırmaya yönelik kurumların izlediği adımları detaylı bir şekilde inceler.
Çift faktör kuramı inşaların işiyle ilgili olarak onları memnun edecek faktörlerin neler olduğuna yönelik araştırmalar ile ortaya çıkmıştır. Herzberg, insanların işinde kendilerini memnun eden faktörler ile kötü hissettikleri faktörlerin birbirinden ayrıldığını ve farklı bir yapıya sahip olduğunu ifade etmektedir.
Bu araştırma kapsamında çağdaş motivasyon kuramları olarak ifade edilen, ilişkilendirme, beklenti-değer, öz yeterlik, hedef belirleme, özgür irade, sosyal bilişsel, öz düzenleme ve ARCS kuramları özetle incelenmiştir.
Bu tanımlar doğrultusunda motivasyonun temelini oluşturan üç faktör şunlardır; insanın bir davranışta bulunmasını sağlama, davranışı yönlendirme ve sürdürme, bu davranışı yapmaktan dolayı özel bir mutluluk duyma (Tutar ve diğerleri, 2006:150-151).
İlgili 29 soru bulundu
Motivasyon kaynakları, bazen amaçlı ve bazen teşvik edici olmak üzere farklı motivasyon türleri şeklinde birbirinden ayrılır. Bu motivasyon türleri dışsal, içsel, olumlu, olumsuz, sosyal, temel, günlük, ego ve görev odaklıdır.
Motivasyon teorileri, genellikle kapsam teorileri ve süreç teorileri olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Kapsam teorileri, bireyin ihtiyaçları ve içinde bulunan faktörler üzerinde dururken, süreç teorileri ise bireyin motivasyon süreçlerini ve hareketlerini anlamaya çalışır.
Maslow teorisi, insanların belirli kategorilerdeki ihtiyaçlarını karşılamalarıyla, kendi içlerinde bir hiyerarşi oluşturan daha 'üst ihtiyaçlar'ı tatmin etme arayışına girdiklerini ve bireyin kişilik gelişiminin, o an için baskın olan ihtiyaç kategorisinin niteliği tarafından belirlendiğini söz konusu etmektedir.
Motivasyona ilişkin süreç teorileri olarak Klasik Şartlanma , Beklenti Kuramı, Eşitlik ve Amaç Teorisidir. Motivasyon teorisi olarak ele alman şartlandırma sonuçsal şartlandırma (operant conditioning)türü olup ana fikri davranışların, karşılaştığı sonuçlar tarafından şartlandırıldığı varsayımıdır.
Temel Motivasyon Kaynakları
McClelland, insanların davranışlarını etkileyen üç temel motivasyon kaynağından bahsetmektedir. Bunlar başarı ihtiyacı, bağlanma ihtiyacı (ait olma) ve güç ihtiyacıdır (Burnham, 1997: 3).
2.2.Hijyen faktorler
İsletme Politikası ve yönetimi, çalışma koşulları, ücret düzeyi, özel yasamdaki mutluluk düzeyi, organizasyonda alt-üst arasındaki ilişkiler vs. un- surlar “hijyen faktörler” olarak adlandırılır.
Herzberg'e göre hijyen faktörleri motive edici olarak kabul edilemez. Motivasyon faktörleri pozitif tatmin sağlar. Bu faktörler işin doğasında var.
Özellik-Faktör Kuramı
En genel ifade ile bu kuram; bireylerin farklı özelliklere sahip olduğu ve bunların ölçülebildiği, bu özelliklerin mesleklerin gerektirdiği farklı niteliklerle eşleştirilebileceği temel varsayımına dayanır. Her insan birbirinden farklıdır.
Herzberg'in çift faktör teorisi (motivasyon-hijyen teorisi), işyerinde ya iş tatminine ya da tatminsizliğine neden olan birbirini dışlayan ayrı faktörlerin bulunduğunu savunmaktadır. Herzberg'in çift faktör teorisi, motivasyonun içerik teorilerinden biridir.
1)Başarma ihtiyacı; bireyin kendi alanında en iyisi olmak ya da mükemmelliğe erişme arzusudur. 2)İlişki kurma ihtiyacı; birlik ya da bağlılık güdüsünü barındırır. Yani kişi kendisi dışındaki başka insanlarla ilişki kurmak ve arkadaş edinmek eğilimi taşır.
Kapsam kuramlarını sıralayacak olursak; 1-Maslow-Gereksinimler Hiyerarşisi Kuramı, 2-Alderfer-V.I.G(Varoluş-İlişki Kurma-Gelişme) Kuramı, 3-Herzberg-Çift Etmen Kuramı, 4-McClelland-Başarı Gereksinimleri Kuramlarıdır.
Literatürde “ERG” teorisi olarak bilinen Alderfer'in ERG Teorisine (Varlık-İlişki-Büyüme Teorisi) göre, insanların üç temel ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçlar "Varoluş", "İlişki" ve "Gelişme" dır. İkincisi 2019'da düzenlenen Uluslararası İstanbul Kodaly Eğitim Günleri bir anlamda mesleki eğitim olarak tanımlanabilir.
Beklenti teorisine göre, bir bireyin belirli bir amaç doğrultusunda harcayacağı çaba düzeyi, çaba sonucu ortaya çıkması beklenen performans düzeyinin, bu performansa bağlı olarak elde edilmesi beklenen ödüllerin ve bu ödüllerin birey açısından çekiciliğinin bir fonksiyonudur (Vroom, 1964; Porter & Lawler, 1968).
Beklenti teorisi, bireyin uzun erimli varlık ve genel fayda beklentileri ile değil, kazanç ve kayıpların anlık duygusal etkisi ile yönlendirildiğini ortaya koyar. Bu teori bireyin karar verirken kayıptan fazlaca kaçınması nedeniyle çok olumlu fırsatları kaçırdığını da bize gösterir.
Fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyacı, sosyal ihtiyaçlar, değer verilme/saygınlık ihtiyacı ve son olarak kendini gerçekleştirme ihtiyacı.
Sosyal Bilişsel Kuram (Sosyal Öğrenme Kuramı)
4. Varoluşçu ve Hümanistik (Fenomenolojik) Kuramlar: Bu kuramlar Gestalt ekolünden etkilenmiştir. Varoluşçu kuram temsilcileri; Maslow ve Murray'dir.
Abraham Maslow, 1943 yılında yazdığı “Gereksinimler Sıradüzeni Teorisi” ile gündeme gelmiştir. Maslow bu teoriyi oluştururken insan doğasına dair önemli tespitler yapmıştır. Bir kişi acıkmış ise o kişi için en öncelikli ihtiyaç açlığını gidermektir. Bu durum hali “en güçlü gereksinim” olarak tanımlanmıştır.
Adams (1963)'ın eşitlik teorisine göre; çalışanlar eşit muamele görmeyi istemektedir ve bu istek motivasyonu etkilemektedir. Eşitlik kuramı bireylerin girdi ve çıktılarını diğer iş görenlerin girdi ve çıktıları ile karşılaştırdığını kabul etmektedir. Bu doğrultuda birey eşitsizliği azaltmaya güdülenmektedir.
Alderfer'in ERG teorisi
Alderfer, Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisini temel alarak, Maslow tarafından tanımlanan ihtiyaçların üç temel ihtiyaç grubunda mevcut olduğunu öne sürdü: varoluş, ilişki ve büyüme, dolayısıyla ERG teorisi etiketi.
Motivasyonun temel kaynaklarından biri, bireyin içsel yönlendiricileridir. Bu yönlendiriciler, içsel tatmin ve başarma isteği gibi, bireyin kendini motive etme yeteneğine dayanır. Dışsal faktörler, çalışma ortamı, işin niteliği ve ücret gibi, bireyi motive eden çevresel etmenlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri