Vatandaşların borçları ne kadarsa bloke işlemlerinde banka hesaplarından o kadar para geri alınır. Bloke işlemlerini kaldırmak isteyenlerin bütün borçlarını ödeyip borçlarını ödediklerine dair belgeyi bankaya veya vergi dairesine götürerek bloke iptal işlemleri için başvuruda bulunmaları gerekir.
Hesap blokesi, kredi kartı ya da kredi gibi borçlar nedeniyle yapılmışsa, ödeme işlemi gerçekleştiğinde otomatik olarak banka tarafından kaldırılır. Bu tür durumlar için herhangi bir resmî işleme gerek yoktur. Ödeme tamamlandıktan sonra banka yetkilileriyle iletişime geçilerek hesap blokesi kaldırılabilir.
Eğer hesap blokesi, banka borcu yüzünden yapıldıysa ve borcun tamamı ödendiyse banka kendiliğinden hesaptaki blokeyi kaldırır. Ancak bloke MASAK tarafından konulursa 7 iş günü içerisinde bloke kaldırılır. Bu süre uygulamada 15 ila 60 gün arasında geçmektedir.
Bloke durumunda, hesaba gelen para çekilemez ve hesap sahibi bu miktarı kullanamaz. Blokenin sebepleri genellikle hukuki ya da finansal sorunlar olup, borçlar ödenmeden veya yasal süreç tamamlanmadan bloke kaldırılmaz. Bu durum, maaş alan bireyler için maddi sıkıntılara neden olabilir.
Hangi Banka Hesaplarına Haciz Konulamaz? İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
İlgili 21 soru bulundu
E-haciz kaldırma için de borcun ödenmesi veya yapılandırılması gerekir. Borç ödendikten veya yapılandırma yapıldıktan sonra ilgili kuruma dilekçe yazılarak e-haciz kaldırma talebinde bulunulur. Bu talep üzerine ilgili kurumdan “Borcu yoktur.” belgesi alınarak bankaya teslim edilir ve hesaplardaki bloke kaldırılır.
SUÇ ŞÜPHESİ NEDENİYLE BANKA HESAPLARINA BLOKE KONULMASI VE KALDIRILMASI. Suç içeren işlemlerde kullanıldığı şüphesi üzerine, banka hesaplarına bloke konulması mümkündür. Şüpheli hesap hareketlerinin varlığı halinde şirketlere ait ya da bireysel banka hesaplarına bloke konulması sıkça rastlanan bir durumdur.
Blokeli hesaptaki paranın kullanılabilmesi mümkün değildir. Bloke koyulan hesaptaki paranın kullanılabilmesi için öncelikle blokenin kaldırılması gerekmektedir. Blokenin kaldırılması için ise yukarıda açıkladığımız üzere MASAK'a itiraz edilmelidir.
Blokeli tutarı hesabınıza ait olan bankanın müşteri hizmetlerini arayarak kaldırabilirsiniz. Ancak bloke kaldırma işleminin yapılmasına engel olan durumlarda blokeyi kaldırmak için banka şubesine gitmeniz gerekir. Şubeye gittiğiniz zaman yapılan inceleme sonrasına blokeyi kaldırmak mümkündür.
Kurumlara veya kişilere olan vadesi geçmiş borçların tahsil edilememesi durumunda ortaya çıkabilecek bu işlem, borcun miktarı dikkate alınarak resmi gerekliliklere uygun olarak yürütülür. Bloke edilen tutar hesap sahibi tarafından kullanılamaz; Bu hesaptan havale veya banka havalesi yapamazsınız.
Blokenin Nedenleri
Bloke işlemlerini kaldırmak isteyenlerin bütün borçlarını ödeyip borçlarını ödediklerine dair belgeyi bankaya veya vergi dairesine götürerek bloke iptal işlemleri için başvuruda bulunmaları gerekir. Blokelerinin kaldırılması için vatandaşların bütün borçlarını ödeyip kapatmaları gerekir.
Banka haciz kaldırma işlemi icra takibinin yapıldığı yer icra dairesinden yapılmaktadır. Takibin yapıldığı yer icra dairesine dilekçe ile müracaat edip banka hesabı üzerindeki haczi kaldırmak için gerekli taleplerin yapılması veya borcun ödenmesi gerekmektedir.
e-Devlet sitesine giriş yaptıktan sonra arama kısmına e-haciz yazmamız gerekiyor. Yazdıktan sonra seçenekler arasında araç haciz sorgulama seçeneği de karşımıza çıkmaktadır. İsterseniz buradan da kontroller yapabilirsiniz.
e-Devlet Kapısı'nda kayıtlı ve doğrulanmış e-posta adresiniz varsa, bu e-posta adresine gönderilecek olan doğrulama kodunu girerek SIM blokesini kaldırabilirsiniz. Bu işlem için e-Devlet Kapısı'na şifrenizle veya internet bankacılığı üzerinden giriş yaptıktan sonra “Kurtarma e-Postası ile Kaldır” düğmesine tıklayınız.
Avukatların Uyap'ta Tanımlı Banka Hesaplarına Haciz / E-Haciz Yapılamaz!
Ancak maaş, borçlunun temel geçim kaynağı olduğu için kanunen maaş haczine özel kısıtlamalar getirilmiştir. Bu kısıtlamalardan en önemlisi 5510 Sayılı Kanun ve İcra ve İflas Kanunu'yla tanınan, emekli maaşının haczinin yasaklanmasıdır. Her ne kadar emekli maaşına haciz yasaklanmış olsa da bu yasak mutlak değildir.
Güvenlik ayarlarınızdan işlem limiti, işlem kısıtı, erişim zamanı ve erişim tanımlama (ip, isp, yurtiçi, yurtdışı) bazlı sınırlama ve kısıtlama yapabilirsiniz. Erişim engelini kaldırmak istediğinizde yeniden 0850 220 00 00 Müşteri Hizmetlerimizi aramanız yeterlidir.
E-Haciz işlemi başlamadan önce, tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde borcun ödenmesi durumunda, haciz işlemi başlatılmadan kaldırılır. Aynı şekilde bu 15 günlük süreçte borcun taksitlendirilmesi de, haciz emrinin kaldırılması için yeterlidir.
Garanti BBVA Mobil ile eşleşmiş cihazınız ve aktif olarak kullandığınız kredi/banka kartı şifreniz varsa; 444 0 333 Garanti BBVA Müşteri İletişim Merkezi'ni arayarak, sesli yanıt sistemine bağlanabilir, burada yer alan yönlendirmeleri takip ederek SIM kart bloke kaldırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Ödemesi devam eden kredi kartı ve kredi borcunuzun olması, yeni bir kredi çekmeniz için engel değildir.
Güvenlik sebebiyle bloke olan bankamatik kartlarının yeniden kullanıma açılması mümkün olmamaktadır. Bu tür bir durum yaşayan vatandaşların yeni bir kart talebinde bulunması gerekmektedir.
Bu ihtarname ile borçlu, belirli bir süre içerisinde borcunu ödeme fırsatı tanınır. Ancak borçlu, bu süre içerisinde borcunu ödemez veya anlaşmazlık devam ederse, icra dairesi banka hesabına haciz işlemi uygulayabilir.
Bu Kanun gereğince yapılan yardımlar ve proje destekleri ile 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun gereğince verilen yaşlılık ve engelli aylıkları, kişinin rızası olsa bile haczedilemez, başkasına devir ve temlik edilemez.
3- Devlet bir bankaya nasıl el koyabilir? İki şekilde. Banka faaliyetlerine devam edecek şekilde Tasarruf Sigortası Mevduat Fonu'na (TSMF ) aktarılabilir. Veya Marmarabank örneğinde olduğu gibi bankacılık faaliyetleri yapma izni iptal edilerek tasfiye edilir.
Burada “askıya alma” kavramı uygulamada MASAK tarafından işleme konu tutarın; yasa uyarınca en fazla 7 iş günü süreyle bloke edilmesidir. Her ne kadar MASAK, bloke işlemi açısından 7 iş günü süreyle ve yasayla sınırlanmışsa da uygulamada bu süre daha uzun (genellikle 15-60 gün) olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri