- Banka hesap numarası hesabı tanımlamaktadır. - Para gönderme, ödeme, transfer, gibi işlemlerde kullanılır. - Mobil bankacılık ve e bankacılık işlemlerinde istenmektedir. - Müşteri bilgilerine ulaşmak için istenmektedir.
Kısaca hesap no olarak da anılır. Bankanın devlete ait ya da özel olup olmaması fark etmeksizin her banka müşterisine bir hesap numarası verilir. Bu numara sayesinde banka müşterisi, her türlü ödeme işlemini yapılabilir. Banka hesap numarası ile kart olmadan işlem yapmak da mümkündür.
Vatandaşların hesap numarası bilgilerini tanımadığı kişilerle paylaşmaması gerektiğini belirten Avukat Alper Sarıca, şunları anlattı: “Bu kişilere hesap bilginizi sakın vermeyin. Aksi halde tuzağa düşüp dolandırıcıların yerine siz 10 yıla kadar hapisle sanık olabilirsiniz. Tutuklanabilir hatta mahkum olabilirsiniz.
Hem kredi kartı üzerinde hem de banka kartında yer alan toplamda 12 haneli sayılardır. Kartın ön yüzünde olması ile beraber farklı biçimlerde bankaya göre yazılır. Özellikle alışveriş konusunda çok yaygın kullanılan numaralardır. Hesap numarası bu kartın ilgili kişiye ait olduğunu gösteren resmi bir unsurdur.
Müşteri hesap numarası, kart üzerindeki 16 haneli rakamın içinde yer alır. Kartın ön yüzündeki rakamlardan 7. ve 15. de dâhil olmak üzere 7.-15. arasındaki 9 rakam, müşteri hesap numarasını ifade eder. İlk 6 rakam, başka kişilerde de aynı şekilde olabilir.
İlgili 36 soru bulundu
İban numaranız başkasının eline geçerse en fazla olabilecek şey size para göndermek olur. Yani herhangi bir tehlikesi bulunmuyor. Çünkü kişisel bilgileriniz iban numaranızda bulunmuyor. Ama kart numaranız yani 16 haneli olan numaranızı biilirlerse ve tabii ki şifrenizi de bilirlerse kolaylıkla para çekebilirler.
IBAN 2010 yılı itibariyle kullanılmaya başlanmıştır ve daha kolay para gönderimi sağlanması amaçlanmıştır. En fazla 34 haneden oluşur ama Türkiye'de 26 hane olarak kullanılır. İçerisinde hesap numarasını bulundurur. Hesap numarası ise her bankanın müşterisine özel verdiği bir numaradır.
yok olmaz, hesabınla ilgili bir işlem yapamaz.
IBAN numarası banka ya da kredi kartlarının ön ya da arka yüzünde yazılı olmaz. Kartların ön yüzünde 16 haneli rakam grubu genellikle IBAN numarası ile karıştırılsa da IBAN numarası yalnızca hesap açılımı esnasında banka kullanıcısına verilen hesap döküm cüzdanının üzerinde yazılı olur.
Banka hesap numarası, bir banka hesabı açtığınızda hesap sahibine atanan benzersiz bir rakam kümesidir. Finans kurumları, sahip olduğunuz her hesaba bu tür numaralar atar. İşletmeler ve bankalar, hesabınızı tanımlamak için bu numaraları kullanır.
Para gönderme, ödeme ve transfer işlemlerinde de hesap numarasının bilinmesi gerekmektedir. Mobil bankacılık ve e-bankacılık işlemlerinde de hesap numarası oldukça önemlidir. Hesap numarasının kullanılması hem müşteri için hem de banka için bir takım kolaylıklar sağlamaktadır.
Bankacılık Kanunu'nun 73. Maddesine istinaden Banka personelinin görevi sırasında öğrendiği müşterilerine ait bilgileri kanunen yetkili kılınmış kurum ve kişiler dışındaki 3. Şahıslarla paylaşması yasaktır.
Etkin pişmanlıktan faydalanmak için parayı iade etme
Dolayısıyla, failin etkin pişmanlık hükümlerine başvurması da mağdurun zararının giderimini sağlar. Mağdurun zararı; Soruşturma aşamasında giderilir ise 2/3 oranında. Kovuşturma aşamasında ancak hüküm verilmeden önce giderilir ise ½ oranında.
Bir başkasının diğer kişinin adına hesap açması ancak vekaletname ile mümkün olabilir. Vekaletname olmadan başka birinin adına hesap açmak mümkün değildir. Böyle bir girişim ise yasal olarak suçtur. Sahte bilgi veya belgelerle başkasının adına hesap açtırmak, kanunda hapis cezası ile karşılık bulur.
1 Ocak'tan itibaren bankalar aracılığıyla para transferinde hesap numarası yerine IBAN kullanmak zorunlu olacak. Bankalarda hesabı olanlar yeni yıldan itibaren farklı bir uygulamayla tanışacak.
Bir bankada hesabı olan kişilere verilen ve yatırılan/ çekilen paraların kayıtlarının tutulduğu defter olarak bilinen hesap cüzdanı günümüzde hemen hemen reşit olan herkesin sahip olduğu bir avantajdır.
IBAN ile yapılan işlemleri hedef alan internet korsanları şirketleri oldukça basit bir yöntemle dolandırmaktalar. Korsanlar şirketlerin uluslararası şirketlerle gerçekleştirdikleri e-posta yazışmalarının içine sızmakta ve IBAN/SWIFT numaralarını kendi numaraları ile değiştirmektedirler.
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
Rezerv olarak ayrılan alan tek basamaklı olup, değiştirilene kadar sıfır olarak kabul edilmiştir. Son 16 hane ise banka hesap numarasını belirtmektedir. Hesap numarası alanının oluşturulmasında bankalarımız arasında ortak bir standart yoktur.
tanıtır ve size terör örgütü ile ilişkinizin olduğunu ya da banka hesabınızın terör örgütü tarafından kullanıldığını ve bunun gibi söylemlerle sizi korkutarak para transferi yapmak, kart şifrenizi tuşlatmak, kimlik bilgilerinizi vermek için ikna etmeye çalışır.
En yakın polis merkezine giderek ihbarda bulunmalısınız. Söz konusu karttan harcama yapılmışsa bankanın göndereceği itiraz formunu doldurup, formu doldurduktan sonra ise polis tutanağı ya da savcılık suç duyurusunun bir kopyası ile bankanıza müracaat etmelisiniz.
T.C. kimlik numarası ile kredi başvurusu ancak başka bilgilerle ortak kullanılarak mümkündür. Genellikle T.C. kimlik numarası ile yapılan kredi başvurusu işlemlerinde doğum tarihi, doğum yeri veya baba adı gibi ilave kimlik teyit bilgileri de istenir.
Genel olarak IBAN; ülke kodu, banka/şube kodu, rezerv numarası ve hesap numarasından oluşan bir kombinasyondur. IBAN numaralarının başında, hesabın bulunduğu ülkenin kodu yer alır. Türkiye'nin kodu TR olduğu için Türkiye'deki tüm numaralar TR ile başlar. Ülke kodundan sonraki 5 rakam, IBAN şube kodunu ifade eder.
Türkiye'de IBAN
İlk iki hane ülkemizin uluslararası kodu olan “TR” harfleridir. Daha sonra gelen iki ve beş hane sırasıyla kontrol basamaklarını ve banka kodunu, ardından gelen haneler ise müşteri hesap numarasını ifade etmektedir.
Ziraat hesap noyu öğrenmenin kolay yollarından biriside size ait olan banka kartının üzerine bakmaktadır. Çünkü bazı kartlarda iban numarası yazar. Bu iban numarasının son 16 hanesi hesap numarasını ortaya çıkarır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri