Alçıtaşı eklenmesinin amacı çimentonun priz süresini ayarlamaktır. Klinker ve alçı taşının birlikte öğütülmesi sonucu “Portland Çimentosu” elde edilir.
Çimento harcı, kireç ve kumun su ile karıştırılması sonucunda elde ediliyor. Harç, kerpiç gibi ilkel yapılarda toprak ve samanı su ile karıştırarak da yapılabiliyor. Alçı Harcı, Kum, alçı ve su ile yapılan harç olarak yapılıyor.
Çimento sektöründe, klinker soğutulduktan sonra az bir miktar alçıtaşı ile öğütülür. Bu noktada alçıtaşı eklenmesinin amacı çimentonun priz süresini ayarlamaktır.
Çimento Üretimi
Portland çimentosu klinkerinin bir miktar alçı taşı ve çimento tipine bağlı olarak puzolan, kalker, uçucu kül v.b. gibi katkılar ile öğütülmesi sonucu çimento elde edilir. Çimentonun öğütülmesinde yaygın olarak bilyalı değirmenler kullanılır.
Bira sanayiinde mayalandırma için kullanılır. Alçı, tıpta cerrahide ve dişçilikte kullanılır. Alçı vitrifiye malzemelerde, porselende ve kiremit üretiminde kalıp aşamasında kullanılır. Kimya sanayiinde amonyum sülfat, kükürt, kükürt okside ve sülfat asidi elde etmek için kullanılır.
İlgili 28 soru bulundu
Alçı: Alçı genellikle iç mekanlarda, duvar ve tavan kaplamalarında, sıva malzemesi olarak ve sanat eserlerinin üretiminde kullanılır. Çimento: Çimento, beton ve harç üretiminde ana bağlayıcı malzeme olarak kullanılır. Yolların, köprülerin, binaların ve barajların inşasında yaygın olarak tercih edilir.
Fiziki özellikleri. Alçı orta derecede suda çözünür (25 °C'de ~ 2.0-2.5 g / l) [7] ve diğer birçok tuzun aksine, retrograd çözünürlük sergiler, daha yüksek sıcaklıklarda daha az çözünür hale gelir.
Çalışabilirliği artırmak veya kuruma aşamasını kontrol edebilmek için çimento harcına kireç veya alçı karıştırılabilir (Himsel 2008). Yapısal peyzaj uygulamalarında gri renkli portland çimentosunun kullanımı yanında beyaz çimento kullanımı da yaygındır.
Çimentoda en yaygın kullanılan priz hızlandırıcı kalsiyum klorittir, sodyum nitrat ve kalsiyum nitrattır.
Beyaz Portland Çimentosu, hızlı priz, yüksek erken mukavemet, estetik görünüm gibi özelliklerinin yanı sıra durabilite avantajı, alkali-silika reaksiyonlarına karşı direnç ve uzun kullanım ömrü ile yüksek performanslı çimentolar arasında yer alır.
Ancak bu olay içinde bulunulan koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir, herhangi bir kimyasal priz geciktirici kullanılmadıysa ve hava sıcaklığı çok düşük değilse yaklaşık 10 saat gibi bir süreçte donma gerçekleşir.
Kalker, diğer adıyla kireç taşı, deniz ve okyanus havzalarında, erimiş halde bulunan kirecin çökelmesi ve taşlaşması sonucu oluşur. Kireç taşı, kayaç bir kayaç olup, çimento üretiminde çok büyük bir önem teşkil etmektedir. Çünkü çimentonun en Temel ana hammaddelerinden bir tanesi de kalkerdir.
CEM I 42,5R
Portland çimento klinkerinin , priz düzenleyici olarak alçı taşı ile birlikte öğütülmesinden elde edilen çimento tipidir. Su ile karıştırıldığında belli bir süre sonra donarak dayanım kazanan üründür.
Kireç, sıvanın su tutma özelliğini arttırdığı gibi çimentonun uygun şartlarda hidrolik bağlar yaparak donması için gerekli su rezervini ve priz süresini ayarlamaktadır. Kireç kullanılmayan bir harçta, suyun bir kısmı, tuğla gözenekleri tarafından emilerek lokal olarak prizleşme için gereken su miktarını azaltır.
Beton oranı açısından, elde etmeye çalıştığınız ürünün dayanıklılığına bağlıdır, ancak genel bir kılavuz olarak standart bir beton karışımı, 1 ölçek çimentoya 2 ölçek kum ve 4 ölçek agrega olacaktır. Temeller için 1 ölçek çimento, 3 ölçek kum ve 6 ölçek agrega karışımı kullanılabilir.
Betonun mutlak hacmini %70 oranında agrega (kum, çakıl, mıcır), %10 oranında çimento, %20 oranında su oluşturur.
Çatlama riskini daha da azaltmak için beton parçalarınızı ıslatınız. Esasen ıslak bir kürlenme, betonun üst yüzeyini dökmeden sonra en az 1 saat ıslak tuttuğunuz yerdir. Bu, nemin tekrar betona ilave edilmesine yardımcı olur ve buharlaşma ile su kaybını daha da azaltır.
Hem su/çimento oranı hem de sıkıştırma derecesi betondaki boşlukların hacmini etkiler. Su/çimento oranı yükseldikçe, betonun içerisinde yer alan boşluk miktarı daha çok olur ve daha düşük beton dayanımını oluşur.
Lityum silikat, beton yüzey sertleştiricileri arasında son yıllarda popülerliğini artırmış olan bir bileşiktir. Bu sertleştirici, beton yüzeylerin dayanıklılığını ve performansını artırmak için kullanılır. Lityum silikat, betonun içinde bulunan kalsiyum hidroksitle reaksiyona girer.
Alçı tozunu su ile karıştırarak kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Kullanacağınız ölçüye uygun oranda su ekledikten sonra 10 dakika bekleyin. Ardından karıştırma çubuğu veya sopa yardımı ile hamur kıvamına gelene kadar karıştırın. Hamur kıvamına geldikten sonra kullanabilirsiniz.
ÇİMENTONUN SU İLE REAKSİYONU: HİDRATASYON
Buna neden olan ve çimento ile suyun tepkimesi sonucu oluşan kimyasal reaksiyona “hidratasyon” denir. Önceleri yumuşak plastik durumunda olan çimento hamuru, zaman ilerledikçe daha az plastik duruma gelir ve katılaşıp, sertleşir.
Kara sıvanın kuruması daha fazla zaman alabilirken, alçı sıva daha hızlı bir şekilde kurur. Dayanıklılık: Alçı sıva, kara sıvaya göre daha hassas bir yapıya sahiptir ve darbelere karşı daha duyarlı olabilir. Kara sıva ise daha dayanıklı bir yapıya sahiptir ve dış etkenlere karşı daha dirençlidir.
Kalsiyum Sülfat, CaSO4, doğal olarak oluşan bir kalsiyum tuzudur. Kalsiyum Sülfat yaygın olarak dihidrat formunda, CaSO4∙2H2O, alçı adı verilen beyaz veya renksiz bir toz olarak bilinir. Kalsine edilmemiş alçıtaşı olarak sülfat, toprak düzenleyici olarak kullanılır.
Jips(Alçıtaşı) kimyasal bileşimi kalsiyum sülfat (CaSO4.2H2O) olan bir mineral çeşididir.
Alçı taşı, otoklav içinde, yakla- şık 15-18 atmosfer buhar basın- cı altında, 180oC sıcaklıkta işlem görürse alfa yarım hidrat denilen alçı türü elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri