Herhangi bir dinin yerleşik inancından farklılaşan, aynı din içindeki ana gövde ya da resmî din yorumunun dışında olan farklı bir doktrini ifade eden kavramdır.
Heterodoks sözcüğü, "farklı" anlamına gelen Yunanca heteros ve "öğreti, düşünce" anlamındaki doxa sözcüklerinden oluşur. Ana akımdan sapmış olan anlamına gelir.
Neo Klasik (diğer adıyla ortodoks) yaklaşım, ekonomide "ana akım" yaklaşımı temsil eder. Temelini Adam Smith'in meşhur "Milletlerin Zenginliği" eserinden alan yaklaşım, insanların rasyonel olduğunu varsayıp, kendileri için en iyi kararları vereceklerini öngörerek, serbest ve rekabetçi bir ekonomi modelini savunur.
Heterodoks ekonomi politikası, merkezi fiyat kontrolleri yaparak ücretleri sabitliyor ve dış ticarete bir sınır koyuyor. Bunun en temel sebebi ise enflasyonu bastırmak ve dengede tutmak oluyor.
Genel kabul görmüş uygulamalardan oluşan ekonomi politikasına Ortodoks ekonomi politikası adı verilir. Heterodoks ise geleneksel görüşlerin ve yaklaşımların dışındaki uygulamalara verilen addır.
İlgili 29 soru bulundu
Ortodoks, lügat anlamı itibarıyla bir din hakkındaki doğru ibadet, doğru teolojik anlayış ve doğru uygulamaya işaret etmektedir. Heterodoks ise Grekçe “diğer” anlamındaki “heteros” ile “öğreti” anlamındaki “doxa” kelimelerinden oluşarak “başka öğreti” anlamına gelmektedir.
Geleneksel, başka deyişle Ortodoks yorum, ilk ilkelerin nous gibi bir yeti tarafından elde edildiğini iddia ederken karşıt görüş ise nous'un, bu ilkeleri zorunlu olarak doğru kılan bir yeti olamayacağını iddia eden empirisist görüştür.
1. din. Temel İslâm inanç ve esaslarına aykırı olan: “Heterodoks mezhep.” 2. Kabul edilen herhangi bir düşünceye aykırı olan: “Heterodoks doktrin.”
Heterodoks programları ortodoks programlardan ayıran en önemli Özellik, gelir politikalarının belirli bir süre içinde geçici olarak kullanılmasıdır. Heterodoks programların amacı, enflasyonu hızla ve kalıcı bir şekilde düşürmektir.
Genel kabul görmüş uygulamalardan oluşan ekonomi politikasına da Ortodoks ekonomi politikası adı verilir.
Ortodoksluk fonksiyon (hypostasis) anlamında üç ayrı, cevher (ousia) anlamında bir tek varlıktan oluşan teslis doktrinini kabul eder. Buna göre Tanrı fonksiyon anlamında Baba, Oğul ve Kutsal Ruh olmak üzere üç ayrı varlıktan meydana gelmiş olsa da esas itibarıyla Baba'da bütünleşen tek varlıktır.
Hem Baba hem Oğul'dan çıktığına inanan Katolikliğe karşılık sadece Baba'dan çıktığına inanan Ortodoksluk böylece Baba'nın hem Oğul hem de Kutsal Ruh'a karşı üstünlüğünü vurgulamıştır. Önemli teolojik konulardan biri olan İsa'nın tabiatı konusunda Ortodoksluk diofizit görüşü kabul eder.
Bulgar Ortodoks Kilisesi, bugün Kutsal Peygamber İlyas'ın hatırasını onurlandırıyor. Kilise bayramı, halk adıyla İlinden olarak biliniyor. Hıristiyan mitolojilerinde, dünya bölündüğünde, Hz.
Ortodoks para politikası ana akım ekonomi olarak adlandırılabilir. Bu iki kavramı ekonomi literatürüne uyarladığımız zaman da benzer anlamlar ortaya çıkar. Nitekim ortodoks ekonomi politikası, daha genel kabul görmüş ve geleneksel doktrinleri esas alırken heterodoks ekonomide bunun tam tersi ve farklı yollar izlenir.
Heterodoks ekonomi politikası geleneksel ekonomi teorilerinden farklı bir yaklaşımı benimser. Bu model, çeşitli ekonomik düşünce okullarının yaklaşımlarını bir araya getirerek piyasa dışı faktörleri ve sosyal, politik etkileri de dikkate alır.
Kamu harcamalarının azaltılması, gelirlerin artırılması, para arzının daraltılması ve ticaret engellerinin kaldırılması (gibi), ortodoks politikalardır. Sıkı maliye ve para politikalarının ekonomide daralma yaratmasıyla fazla talebin ve böylece enflasyonun düşmesi beklenir.
1980'li yılların başında Costa Rica ve Filipinler'in durumu buna örnek olarak gösterilebilir.
Finansal istikrar, genel olarak finansal sistemin dengelerini bozabilecek beklenmedik durumlara karşı ekonominin dayanıklılığı olarak tanımlanır.
İstikrar programları, daha çok ödemeler dengesi sorunlarını aşmak ve yüksek enflasyonun hüküm sürdüğü (hiperenflasyon ya da kronik yüksek enflasyon) ekonomiyi normalleştirmek amacıyla uygulamaya konulur.
Ortodoks kelimesi anlam olarak; katı kurallara bağlı, kilise kurallarına itaat eden ve doğmaları olan Hristiyan mezheplerinden biri olarak açıklanmaktadır. Türk Dil Kurumu Ortodoks kelimesini, Hristiyan dinini benimseyenlerin tercih ettiği mezheplerden biri olarak açıklamaktadır.
Ortodoks kelimesi Yunanca "orthos" (ορθός) doğru, düzgün ve "doksa" (δόξα, δοξασία) düşünce, inanç sözcüklerinin birleşiminden oluşmuştur.
Ekonomi alanında geleneklere, genel kabul görmüş görüşlere bağlı teorilerden oluşan yaklaşımlara 'ortodoks ekonomi', bu çerçevede uygulanan ekonomi politikasına da 'ortodoks ekonomi politikası' deniyor. Ortodoks ekonomi 'ana akım ekonomi' olarak da adlandırılıyor.
Ortodokslarda kutsal Ruh sadece Baba'dan İsa aracılığıyla çıktığına inanılır. Katoliklerde ise hem Baba hem Oğul'dan çıktığına inanılır. Katolikler Papa'nın Tanrı'yı temsil ettiğine, hatadan muafiyetine inanır. Ortodokslar ise karşı çıkarak, Peygamberlerin dahi hata yapabileceğine inanır.
Bunlar; İstanbul, İskenderiye, Antakya, Kudüs, Kıbrıs, Rusya, Bulgaristan, Sırbistan, Yunanistan, Romanya, Polonya, Arnavutluk, Gürcistan, Çek-Slovakya Kiliseleri ile tartışmalı durumdaki Ukrayna ve Amerika'daki Ortodoks Kilisesidir.
Rum Ortodoks kiliseleri üzerinde simgesel bir otoritesi olan İstanbul patriği, 6. yüzyıldan itibaren ekümenik patrik sıfatıyla, dünyadaki tüm Ortodokslar'ın ruhanî lideri kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri