incelenmesinde uzmanlık gerektirdiğini düşündüğü zamanlarda çalışanlar hastanelere yönlendirilir. Heyet kararı yada yapılan ileri tahliller incelenerek işyeri hekimi tarafından çalışanın bu ağır ve tehilkeli işte çalışabileceği onaylanır.
Heyet raporu için şunu söyleyebilirim.Alınan rapor sicile işleniyor.Alacağın basit raporun departmanı basit bir bölüm olsada(Sakatlık-ağır derece kırıklar) ileride karşına çıkacak bir durum.
Bu sorunun cevabı heyet raporu söz konusu olduğunda, sınırsız olduğu şeklindedir. Yani memur, bir sağlık kurulunca uygun görüldüğü müddetçe, yıl içinde dilediği kadar rapor alabilir.
İşçi ve işveren anlaşarak rapor bitim tarihinden daha önce çalışanın işbaşı yapmasını istiyorsa, işçi tekrar sağlık kuruluşuna başvurmalı ve muayene olup çalışabilir raporu almalıdır. Çalışan rapor süresi bitmeden tekrar muayene isteme hakkına sahiptir.
Heyet raporu veren hastaneler, başvuran kişilerden birtakım belgeleri ibraz etmesini ister. Bu belgeler her hastanede geçerlidir ve değişmez. Hastanelerin genel olarak heyet raporlarında talep ettiği belgeler şu şekildedir: 3 veya 4 adet vesikalık fotoğraf.
İlgili 21 soru bulundu
Engelliler için sağlık kurulu raporu; engelli aylığı, evde bakım yardımı, bakım hizmetleri, özel eğitim, istihdam ve sağlık gibi alanlarda tanımlanmış hak ve hizmetlerden yararlanmak için gerekli olan belgedir.
Sağlık kurulu raporu “Olumsuz” olan adayların, sağlık kurulu işlemlerine itiraz etme hakları bulunmaktadır. İtiraz işlemleri için; adayların “Olumsuz” olarak aldığı sağlık raporu ile (3) gün içinde İl Sağlık Müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir.
1.UZUN SÜRELİ ALINAN HEYET RAPORLARI
İş Kanunu, işçinin uzun süreli ve kesintisiz devam eden bir raporu var ise raporluluk süresinin ihbar süresini 6 hafta daha aşması durumunda, işverene sözleşmeyi haklı bir nedenle feshedebilme hakkı tanır. Bu durum 4857 sayılı İş Kanunu madde 25'de I-Sağlık Sebeplerinde sayılmıştır.
Devlet memuru polis, ebe, doktor ya da mühendis olabilir. Mesleklerin değişmesi rapor durumunda herhangi bir değişim oluşturmaz. Memur, kaza ya da hastalık sonucunda bir rapor aldığında maaşından bir kesinti yapılmaz.
Heyet raporlarının süresi en fazla 6 ay olup, hayati durumların söz konusu olması halinde bu süre uzatılabiliyor.
Hastane kurulu tarafından onaylanan heyet raporu neredeyse her kamu kurum ve kuruluşa iletilebilir. Heyet raporu ortalama 3 ve ya 4 gün içinde alınabilir. Bunun yanı sıra tam teşekküllü sağlık raporunun süresi 7 iş günü olarak belirlenir. Heyet raporunun geçerlilik süresi neredeyse 90 gün olarak belirlenmiştir.
Eğer verilen rapor sakatlık oranı cetveli'ne göre hatalı verilmişse, evet, hastane raporu iptal de edebilir, değitire de bilir.
Sağlık kurulu raporu e-devlet sistemine yüklendikten sonra, kişi bu raporu e-devlet üzerinden görüntüleyebilir. Bunun için öncelikle e-devlet şifresi gerekmektedir. ADIM 1 – E-devlet şifresiyle sisteme giriş yapıldıktan sonra, Sağlık Bakanlığı hizmetlerinden engelli raporu görüntülenebilir.
Devamsızlık süresi özürsüz (raporsuz) olarak 10 gün, özürlü (raporlu) olarak 20 gün olmak üzere toplamda 30 gündür.
Veri Tabanı'na işlenen Sağlık Kurulu Raporları üzerinde, rapor alınan hastanenin sağlık kurulu da dâhil olmak üzere, hiçbir kurum değişiklik yapamıyor.
İmzalardan sonra heyet raporu artık hazır hale gelmiştir. Sağlık kurulu biriminden teslim alabilirsiniz. Engelli raporları için maksimum teslim süresi 15 gündür. Diğer Raporlar 3 iş günü içerisinde e-devlet uygulamasından alabilirsiniz.
Sağlık kurulu raporuyla en az yüzde 40 engelli olduğu tespit edilen kişiler engelli aylığı alma koşulunu sağlarlar. Engellilik oranına göre engelli aylığının miktarı değişir. Engelli aylığı alacak kişinin 18 yaşından büyük olması gerekmektedir. SGK'dan gelir veya aylık alan engelliler kesinlikle aylık alamazlar.
Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle çalışanların PTT veya e-Devlet üzerinden tanımlanan banka hesabına yatırılır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir. Bu süre içerisinde alınmayan ücretler SGK'ya tekrar iade edilebilir.
Cevapladığınız ve ilgilendiğin için çok teşekkür ederim şimdiden. Genel kural olarak işçinin raporlu olduğu dönem için işverenin işçiye ücret ödeme ve işçi için sigorta primi yatırma yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Cevap: Bir çalışanın işinden sağlık nedeniyle kıdem tazminatını alarak ayrılabilmesi için iş kanunu 24/1. madde kapsamında iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdirmesi gerekiyor. Bunun için yapmakta olduğu işin sağlığı ve yaşayışı için risk teşkil etmesi ve bu durumun heyet raporu ile saptanması gerekir.
Heyet raporu ne kadar? Tam teşekküllü bir sağlık raporu almanın ücreti, devlet hastanelerinde 200 TL olarak belirlenmiştir. Üniversite hastanelerinde ise bu ücret 300 TL'dir. Ancak Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinde çalışan hekimler, sağlık raporları için ücret talep etmemektedir.
Kişinin sağlık durumunun çalışma şartlarına uygun olup olmadığı bu rapor sayesinde anlaşılabilir. Kurum veya kuruluşlarda çalışan kişilerin sağlık sorunlarından dolayı uzun süre izin almaları gerekirse heyet raporuna ihtiyaç duyulabilir. Askerlik muafiyetiyle ilgili de heyet raporu gerekir.
Sağlık kurulu raporlarının teslim tarihinden itibaren yasal süresi içinde olmak kaydıyla, hastanın kendisi, velisi, vasisi veya raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilebilir.
Süresiz engelli raporu geçerlilik süresi ömür boyudur ancak süresiz raporların yenilenmesi gerekir.
Heyet odasında matbu form oluşturulur. En az yedi (7) hekim imzasına açılır. Kişi gerekli polikliniklere yönlendirilerek işlemler başlatılır. Muayene formu belirtilen ve hekimlerce gerekli görünen diğer polikliniklerden onaylandıktan sonra sağlık kurulu çalışanlarına teslim edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri