HGS alınmadan ya da HGS eksik bakiyeyle köprüden ya da otoyol geçişlerinden geçilirse ceza sistemi devreye girer ve araç sahibi maddi bir cezaya tabi tutulur. Bu cezanın bekletilmeden ödenmesi gerekir.
Kaçak geçiş yaptıysanız iki hafta içinde aboneliğinizi yaptırmanız veya bakiye yüklemeniz gerekir. Aksi takdirde ceza bedelinizi ödemeniz gerekir. Köprü ve otoyollardan HGS aboneliğiniz olmadan veya bakiyeniz yetersiz olarak geçtiyseniz geçiş ücretinin 4 katı ceza geçiş ücretini de ayrıca ödemek zorunda kalırsınız.
HGS etiketinizin geçiş esnasında okunamaması durumunda, plakadan tespit yöntemi ile geçiş tutarınız etiketiniz üzerinden tahsil edilecektir.
Kaçak geçiş ücreti belirlenen gişe ücretinin 4 katı olarak yansıtılır. Sürücüler sadece köprü ücretini değil, 4 katı bedelini ödemek zorunda kalmaktadır. İlgili kaçak geçiş cezası sadece 15 gün ile sınırlıdır. 15 günü artması halinde her gün için ceza miktarı artmaktadır.
Yeterli bakiye olmadan yapılacak geçişler, 15 (on beş) gün içerisinde hesaba yükleme yapılmaması durumunda 5 kat cezalı olarak tahsil edilecektir.
İlgili 28 soru bulundu
Gişesiz Otomatik Geçiş sistemini, HGS ile kullanabilirsiniz. Gişeli Geçiş sisteminde ise HGS kullanımının yanında Nakit / Banka Kartı / Kredi Kartı ile ödeme yapabilirsiniz. HGS etiketiniz yok ise Nakit / Banka Kartı / Kredi Kartı ile ödeme yapabilmek için bilet almayı unutmayınız.
Ülkemizde neredeyse bütün köprü ve otoyol gibi paralı girilen yolların ücretlerini ödeyebilmek için Hızlı Geçiş Sistemi'ne (HGS) dahil olunması gerekmektedir. Bu sisteme dahil olmadan paralı otoyolları ve köprüleri kullanmanız durumunda ise ceza ile karşılaşırsınız.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının e-Devlet'te hayata geçirdiği uygulamayla vatandaşlar artık HGS ve OGS borç ve bilgilerini görebilecek.
Bunlar; e-Devlet, PTT, telefon ve bankalar ile yapılabilir. Araç sahipleri HGS kartları için en çok tercih ettikleri seçenek olarak e-devlet'i görüyor.
Ayrıca anlaşmalı bankaların ATM'lerinden, mobil uygulamalarından ve internet bankacılığından da kolaylıkla ödeme yapabilirsiniz. Online ödeme yapmak istemezseniz de PTT şubelerine giderek HGS borcunu ödeyebilirsiniz.
Köprü ve otoyollardan geçişlerde HGS ya da OGS kullanma zorunluluğu var. HGS, PTT şubelerinden verilmektedir. Fakat PTT şubelerine gitme fırsatı bulamayan vatandaşlar bankalardan da HGS alabilirler. Ayrıca bankalar aracılığı ile HGS kartına kredi yükleme işlemi de gerçekleştirebilirler.
İş yükünün azaltılması ve verimliliğin artırılarak vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verebilmek adına, 31.03.2022 tarihinden itibaren Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) kaldırılarak otoyol ve köprü geçiş ücretlerinin Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Üzerinden tahsilatına devam edilecektir.
PTT işyerleri aracılığı ile alınmış HGS ürünleri arasında bakiye aktarımı yapılmaktadır. PTT işyerleri tarafından satılan HGS ürünlerinden yapışkan tipi etiket bedeli 45 TL, kart tipi etiket bedeli ise 65 TL'dir. Müşterilerin satış esnasında etiket bedeline ek olarak bakiye de yüklemeleri gerekmektedir.
Otoyol ve Köprü OGS Geçiş İhlal Cezalarını Kurumumuz web sayfasında (www.kgm.gov.tr) bulunan ihlalli geçiş sorgulama ve ödeme ekranından ve PTT'nin herhangi bir şubesinden 351113 nolu posta çeki hesabına araç plakası belirtilerek ödenebilir.
İhlalli geçişin yapıldığı tarihten itibaren 15 günü aşan ödemelerde cezalı geçiş ücreti uygulanıyor. Plaka sahibi, ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren 15 gün içinde HGS sistemine para yükler ise yalnızca standart geçiş ücreti tahsil ediliyor.
Tüm sınıflardaki HGS etiketini/kartını Şubelerimizden, İşCep'den ve İnternet Şubemizden satın alabilirsiniz. Şube dışı bankacılık kanallarımız üzerinden satın alınan HGS etiketi/kartı kurye aracılığı ile ücretsiz olarak adresinize teslim edilecektir.
Araç satışı gibi bir durum söz konusu ise HGS iptali yaptırmanız gerekir. HGS'nin iptal edilmemesi durumunda aracınızın yeni sahibinin HGS etiketiyle kaçak geçiş yapması söz konusu olabilir. HGS sizin adınıza kayıtlı olduğu için de cezai işlemle karşı karşıya kalmış olursunuz.
HGS etiketiniz varsa girişte ve çıkışta etiket tipinize göre HGS gişelerini kullanarak ödeme yapabilirsiniz. HGS etiketiniz bulunmuyorsa, girişte Nakit gişelerinden bilet alıp, çıkış gişelerinde biletinizi gişe görevlisine vererek sistem tarafından hesaplanan ücreti Kredi Kartı/Banka Kartı/Nakit olarak ödeyebilirsiniz.
HGS ürün satış ve bakiye yükleme işlemleri tüm PTT işyerlerinin yanı sıra anlaşmalı GSM şirketleri, anlaşmalı bayilikler, anlaşmalı petrol şirketleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla gerçekleştiriliyor.
Bu durumda kaçak geçiş durumu söz konusu oluyor. HGS olmadan geçiş yapan araç sahibi 15 gün içinde HGS alır ve geçiş ücretini öderse herhangi bir ceza uygulanmıyor. 15 günlük süre geçtiği halde ödeme yapılmazsa ceza yaptırımı uygulanıyor.
Borç kaydına ilişkin ödemeler T.C. Ziraat Bankası A.Ş. veya QNB Finansbank A.Ş. şubeleri ile bu bankaların internet bankacılığı sistemlerinden, igs.otoyolas.com.tr internet adresinden ihlalli geçiş sorgusu sonrasında “ödeme yap” seçeneği ile ya da OTOYOL A.Ş. Mobil Uygulaması telefona indirilerek yapılabilir.
HGS'ye Ne Şekilde Yükleme Yapabilirim? HGS'nizi, VakıfBank Ek Hesabınızla veya Kredi Kartınızla ilişkilendirerek kullanabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey Mobil ve İnternet Bankacılığı veya Şubelerimizden başvuru yapmak.
HGS başvurusu alındıktan bir sonraki iş gününün akşamında aktif olmaktadır.
HGS etiketleri İş Bankası Şubeleri ve İnternet Şubesi'nde
Böylece etikette yeterli bakiye olup olmadığı konusunda müşterilerimiz endişe duymayacaklardır. HGS etiketleri şubelerimizden, 1. sınıf HGS etiketleri ise hem şubelerimiz hem de İnternet Şubemizden ücretsiz olarak alınabilecektir” dedi.
Hangi Banka HGS'yi Ücretsiz Veriyor? Garanti ve İş Bankası müşterileri ücretsiz HGS hizmetinden yararlanabiliyor. Ücretsiz HGS etiketi için Garanti Bankası'nda hesabınız olması yeterli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri