Diz kapaklarında sıvı kaybına bağlı olarak oluşan hasarlarda hibiskus çayı diz ağrısı için etkilidir.
Dizlerdeki sıvı kaybına iyi gelen bitkisel yöntemlerden birisi kuşburnu ve Mekke gülüdür. 7 adet kuşburnu ile bir avuç Mekke gülünün yıkanıp demlenmesi ile hazırlanan kürün her sabah içilmesi tavsiye edilmektedir. Fakat hazırlanan bu çay da suyun klorsuz olması çok önemlidir.
Sinovyal sıvının salgılanmasını artıran durumlardan biri de eklem üzerine yük binmesidir. Diz eklemi yeterince çalışmazsa, bir süre sonra diz eklem sıvısı üretiminde azalma oluşur.
Dizlerdeki kıkırdağıdoymuş yağ alımını azaltarak güçlendirebilirsiniz. Fasulye ve tofu gibi yağsızproteinlerin doymuş yağ oranı düşüktür. Kronik enflamasyonu azaltan omega-3içeriğiyle deniz ürünlerinin ekstra faydaları olabilir. Somon, ton balığı,sardalye, karides, istiridye, deniz tarağı omega-3 açısından zengindir.
İlgili 41 soru bulundu
Eklemlerin içinde az bir miktarda eklem sıvı olarak isimlendirilen bir sıvı doğal olarak bulunur. Eklem içinde bulunan bu sıvı sürtünmeyi azaltır ve eklem hareketlerini kolaylaştırır. Yine bu sıvı eklem kapsülünün iç tarafında bulunan sinovium tarafından üretilir.
Dizin altına bir havlu rulosu, kırlent ya da yastık koyarak dizle yastığı ezmek de önemli bir egzersizdir. Ne kadar basılırsa üst kaslar o kadar sıkılaşır. Bu hareketlerle kıkırdak yapısının da geleceğe yönelik korunmasına yardımcı olmak mümkündür. Yüzme her şart altında tavsiye edilir.
D vitamini takviyesi de dizdeki sinoviyal sıvı kaybını yavaşlatabilir. Sağlıklı bir şekilde kilo kaybetmek diz eklemindeki aşırı yükün azalmasını sağlar ve ağrıların ve sıvı kaybının azalmasına yardımcı olur.
Halk arasında dizde sıvı kaybı olarak tanımlanan durum dizdeki eklem sıvısının yapısının değişmesi ve özelliğini kaybetmesidir. Sonuçta kemik yüzeyinde sürtünmenin artmasına ve kıkırdak dokunun aşınmasına yol açabilir. Kıkırdak kaybı görünür duruma geldiğinde, kemikler birbirine yaklaşıp eklem boşluğu daralmaya başlar.
Bu sıvı herkeste bulunur fakat bazı kişilerde çeşitli sebeplerle bu sıvı azalır ya da biter. Bu durumda vücut bu sıvıyı yeterli oranda temin edemez ve dışardan eklem içerisine enjekte edilmesi gerekir. Eklem sıvısının azalması ya da tamamen bitmesi eklemde ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açar.
Özellikle de yaş ilerledikçe diz bölgesinde oluşan sıvı kaybını önlemek adına bamya tohumu tercih edilir.
Aloe vera, kantaron yağı, zencefil, zerdeçal ve yeşil çay tüketimi veya topikal olarak uygulanması diz kireçlenmesine ne iyi gelebilir.
İbrahim Saraçoğlu bu konuya çınar yaprağı ile çözüm bulmuştur. Çınar yaprağını kaynattıktan sonra suyunu içip diz ağrısından kurtulabilirsiniz. Aynı şekilde çınar yaprağının kaynamış suyu cildinize temas edecek ılıklığa ulaştığında, diz bölgesine sürüp diz ağrısı şikayetinizi sonlandırabilirsiniz.
Yemeklerde kullanılmasının yanı sıra diz ağrıları için de kuyruk yağı kremi kullanılabilir. Bu yüzden evde kuyruk yağı kremi hazırlanmaktadır. Bu krem diz ve eklem ağrılarında kullanıldığında olumlu sonuç verebilir ancak yüzde kullanılması kesinlikle önerilmemektedir.
Gün içerisinde 2-3 kez; 5 ila 10 kez çömelip kalkın. Bisiklete binmek, koşu bandında zorlanmadan yürümek veya çeşitli aletlerle yapılan egzersizler de dizlerinizin kaslarını kuvvetlendirerek şikayetlerinizi azaltmaya fayda sağlayacaktır. Otururken dizleri devamlı bükülü tutmayın.
Diz ekleminden ses gelmesi, eğer ağrıya neden olmuyorsa veya başka bir hastalığa eşlik etmiyorsa tedavi gerektirmez. Düzenli egzersiz yapmak bacakları ve diz eklemini kuvvetlendirir. Egzersizlerden önce ısınma hareketleri unutulmamalıdır. Germe egzersizleri ile bacak kaslarınızın esnekliğini artırabilirsiniz.
Tamamen hareketsiz yaşam tarzı da eklemlerin güçsüzleşmesine ve diz bölgesinde hasara neden olabilir. Bununla birlikte kişinin beslenme tarzı, kilosu ve yaşı da eklem sıvısının azalması diye tabir edilen probleme yol açar. Bu durum genellikle; Aşırı kilo.
Diz sıvı kaybı belirtileri ağrı ve şişlik olarak ortaya çıkar. Dizde takılma hissi veya dizden ses gelmesi, hastaların şikayetleri arasındadır. Özellikle diz ekleminde hareket etmede zorluk ve hareket kısıtlılığına dikkat etmek gerekir. Zira bu belirtiler, hastalığın ilerlediğinin kanıtıdır.
Pek çok uzman gibi İbrahim Saraçoğlu da bamya tohumunun kullanımı destekliyor. Bamya tohumu menisküs, eklem ağrısı, sıvı kaybı, kireçlenme gibi diz problemleri için bitkisel bir çözümdür. Diz ağrısı yaşayan kişilerin bu tohumu suyun içinde bekleterek içmesi ya da kür olarak yapıp tüketmesi önerilir.
Diz ağrısına sirke iyi gelir mi? Elma sirkesi ve zeytinyağından oluşan bir karışımla dize ve çevresine masaj yaparak, cildin karışımı emmesini beklemek, diz ağrısına karşı olumlu etki eden bir doğal yöntem olarak bilinmektedir.
Dizlerinde ileri kıkırdak aşınması olan 158 hastada, kıkırdak aşınmasının derecesi ile D vitamini düzeyi karşılaştırılmış. 50 yaş üstünde ve çeşitli derecede diz ağrısı çeken kişilerle yapılan bu çalışmada, D vitamini eksikliği olan hastaların birçoğunun ileri kireçlenme bulguları olduğu görülmüştür.”
Kemiklerin yapısında %90 oranında bulunan tip 1 kolajen, kemik mineral yoğunluğuna katkı sağlıyor ve kemik ile eklemlerin sağlıklı formunu korumasına yardımcı oluyor. Dolayısıyla kemik ağrılarını da azaltıyor. Bu nedenle, özellikle 25 yaşından itibaren tip 1 kolajen takviyesi kullanımına başlamak gerekiyor.
KIKIRDAK VE YAĞ DOKULARINI KUVVETLENDİRİYOR
Bu açıdan, gıdalarımıza bol jöle, jelatin ve C vitamini eklemenin, eklemlerimizi sağlıklı tutmada, kıkırdak tamiri ve doku onarımında yararlı bir rol oynayabileceğini söyleyebiliriz.
Genç erişkinlerde, kıkırdak yaralanmalarının tedavisi cerrahidir. Tedavi sıklıkla artroskopi ile başlar ve eklem içi eşlik eden başka sorunlar var ise onlar da düzeltilir. Daha sonra kıkırdağa yönelik işlem artroskopik ya da açık cerrahi ile yapılabilir.
Dizdeki kıkırdak hasarı vücudun onaramayacağı kadar büyük olan hastalarda artroskopi ile mikrokırık uygulaması, genç hastalarda kıkırdak nakli, ileri yaşta ise son çare diz protezi de dahil olmak üzere bir çok cerrahi alternatif mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri