Paketleri açılmamış olan koruyucu kremler, uzun bir süre dayanabilir. Çoğu güneş kreminin kutusunun üzerinde, paketi açılmadığı takdirde geçerli son kullanma tarihi yazmaktadır. Paketi açılmış güneş kremleri, açık hava ile temas ettiğinden bozulma süreleri kısalır.
Kimi zaman güneş kremin bozulsa bile yapısında hiçbir değişiklik olmayabilir. Bu nedenle tarihi geçmiş güneş kremlerini kullanmamalısın. Çoğu zaman bozulan güneş kremleri cildinde ağırlık oluşturabilir ve kötü kokusuyla seni rahatsız edebilir.
1 - Eski yıllardan kalan güneş koruyucularınızdan kurtulun
Güneş koruyucu kremlerin ortalama raf ömrü kutu açılmadığı takdirde 2-3 yıl kadardır. Ancak açıldıktan sonra 9-12 ay içerisinde tüketilmeleri gerekir.
Tarihi geçmiş güneş kremlerinin kullanılmaması gerektiğini ifade eden Şekerel, şu uyarılarda bulundu: "Tarihi geçmiş ya da bozulmuş güneş kremlerinin kullanılması durumunda ortaya çıkan ve bozulmuş kimyasal yapının yol açtığı tahrişten ileri gelen irritatif kontakt dermatit var.
Renk, kıvam ve kokusunda değişiklik gördüğünüz ürünleri kullanmayın. Açılmamış ve uygun şekilde saklanmış güneş koruyucuları son kullanma tarihine kadar kullanabilirsiniz. Ürün açılmışsa 1 yıl içinde kullanmaya özen gösterin.
İlgili 31 soru bulundu
Güneş koruyucu ürünleri paketi açmamışsanız 3 yıl içinde tüketilmelisiniz. Uygun koşullarda sakladığınız krem veya losyonları açtıysanız en geç bir sonraki yıl tüketmeniz gerekiyor.
Güneş kremlerinin kapağını açtıktan sonra 3 sene içinde güneş kremini bitirmelisiniz. 3 seneden fazla kullanılan güneş kremleri artık etki göstermez ve güneşten korumazlar.
Bu yüzden çekmecelerinizi karıştırırken son kullanma tarihi geçmiş güneş kremi ile karşılaşırsanız, çöpe atmayın. Son kullanma tarihi geçen güneş kremini makası keskinleştirmek için kullanabilirsiniz. Bu numara için, güneş kremini bir bezle makasın yapışkan bıçaklarına sürtebilir ve tüm kirlerden kurtulabilirsiniz.
Güneş kreminin bozulup bozulmadığını anlamak için ambalajın üzerindeki son kullanma tarihine bakın. Belirli bir son kullanma tarihi yoksa, FDA'ya göre satın alma tarihinden itibaren 3 yıl boyunca iyi olduğunu varsayabilirsiniz.
10- Güneş kremleri su geçirmez
Her yüzmeden veya terledikten sonra su geçirmeyen kremler dahil tekrarlanması gerekmektedir. Yüzmeden en az 10 - 15 dakika öncesinde de krem kullanmak gerekir.
Güneş kremlerinin de diğer bir çok kozmetik ürünü gibi oda sıcaklığında, yani 18 ile 22 °C arasında saklanmaları gerekmektedir.
Kremlerin kullanım ömrünün bittiğini renklerindeki ve kıvamlarındaki değişimden anlamanız mümkündür. Bir süredir kullanmadığınız bir kremin kapağını açtığınızda üzerinde bir yağ tabakası görüyorsanız, bu durum da artık o ürünün bozulduğu anlamına gelmektedir.
Bu, ürünün içerisinde oluşabilecek mikroorganizmalar veya bozulmuş bileşenlerin cilde zarar vermesiyle gerçekleşebilir. Bu nedenlerle, tarihi geçmiş bir kremin kullanılması riskli olabilir ve bu tür ürünlerin kullanımı genellikle tavsiye edilmez.
Kozmetik ürünleri de gıdalar gibi son kullanma tarihine sahiptir. Son kullanma tarihi ya da kullanım önergesini ürünün üzerindeki etikette, kutusunda ya da paketinde görebilirsiniz.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Havuç yağı, güneş koruması açısından en etkili yağların başında geliyor. Tek başına kullanıldığında UV hasarına maruz bırakmadan bronzlaşmayı da sağlıyor (bronz etki için havuç yağını kakao yağı veya Hindistan cevizi yağı ile karıştırmayı deneyin, nemlendirme etkisini artırıyor ve mis gibi koku veriyorlar).
NIVEA ürünleri, açıldıktan sonra 12 aya kadar kullanım garantisi sunar. Güneş kremi son kullanma tarihine kadar üründen en yüksek performansı alabilir, dilediğiniz her alanda kullanım sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra oda sıcaklığında muhafaza edilen güneş kremleri, bir sonraki sezonda da kullanılabilir.
SKT, her dilde kendine özgü şekilde yazılır ve okunur. Türkçedeki uygulama, gün/ay/yıl şeklindedir. İlk olarak gün, sonra ay, sonrada yıl yazılır. Örneğin; 25/08/2021, 25 Ağustos 2021 tarihine tekabül eder.
Öncelikle güneş kremi topaklanmasının en büyük sebebi, ürünün yüksek oranda silikon içermesidir. Silikon içerikli ürünler cilt üzerindeki nemi hapseder.
Dermatolog Shari Marchbein, güneş kremlerinin son kullanma tarihinin geçtiğini ve bu durumda kullanılmaması gerektiğini belirtiyor. Son kullanma tarihi geçmiş güneş kremleri, koruma özelliklerini kaybeder ve cilt hasarı riskini artırır.
Bunun dışında, eğer vücut güneş kremi komedojenik değilse, parfüm içermiyorsa, beyaz iz ve yağlı bir his bırakmıyorsa yüze de uygulanabilirler.
3. Güneş Koruyucunu Sık Sık Yenile: “Güneş kremi ne kadar sürede yenilenmeli?” sorusuna da açıklık getirelim istiyoruz. Yine uzmanlar, güneş kreminin gün içinde 1,5 ila 2 saat aralığında yenilenmesi gerektiğini söylüyor. Unutmamalısın ki güneş koruyucular, ne yazık ki gün boyu koruma sağlamıyor.
Güneşten koruyucuların UV'ye maruz kalan tüm alanlara yeterli kalınlıkta, katman oluşturacak şekilde ovalamadan uygulanması gerekir. İdeal olarak kremler 2 mg/cm2 sürülmelidir. Bu miktar sadece yüz dikkate alındığında kabaca 1/3 çay kaşığı veya elinizin işaret ve orta parmağı boyunca miktar kadardır.
Güneş pencere camları filtre görevi görmez ve güneş ışınlarını rahatlıkla geçirir. Camlardan oluşacak ışın yansımaları sonucunda cilt güneş ışınlarına ve ışığa maruz kalacaktır. Bundan dolayı da evde, işte kısacası kapalı ortamlarda da güneş koruyucu ürünler mutlaka kullanılmalıdır.
Güneşten etkin bir korunma elde edilebilmesi için güneş kremi doğru zamanda kullanılmalıdır. Uzmanlar tarafından güneş kreminin güneşe çıkılmadan yaklaşık 30 dakika önce uygulanması önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri