Beden ve ruhsal olarak işitme dışında başka herhangi bir engeli bulunmayan insanlar, H sınıfı ehliyet alabilmektedir.
İşitme kayıplı kişiler elbette araç kullanabilir. Kişinin bir ya da her iki kulağının işitme cihazlı ya da cihazsız saf ses ortalaması 35 dB veya daha iyi olmalıdır. İşitme cihazıyla bu kriteri sağlayan kullanıcıların raporlarında işitme cihazı kullanma kodu belirtilmektedir.
b) İşitmeyi yukarıda tarif edilenden daha kötü olan olgularda; bir kulağı normal olmak koşuluyla, işitme düzeyi işitme cihazı ile kötü işiten kulakta en fazla 50 dB olmak kaydıyla B ve F sınıfı ehliyet alabilirler; bu kişilerin ticari araç kullanamayacakları ancak; işitme cihazı ile kullanabilecekleri belgelerine ...
İşitme engelli bireylerin güvenli sürüş için gereken işaretler ve uyarıları doğru bir şekilde algılayabilmesi önemlidir. İşitme engelli bireylerin ehliyet alabilmesi için ölçüt, normal kulak hava yolu eşiği 25 dB'den iyi işitmek üzere diğer kulaktaki kayıp 50 dB olmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
İşitme cihazı kullanan bireyler B sınıfı sürücü belgesi alabilirler fakat ticari araç kullanmayacakları sürücü belgelerine işlenmektedir. İşitme kaybı yaşayan bireylerde bir kulak normal duyuyorsa işitme cihazı kullanılan kulakta işitme seviyesi 50 dB olmak şartıyla B ve F sınıfı sürücü belgesi alabilmektedirler.
Alkol ve uyuşturucu bağımlısı olan kişiler ehliyet alamazlar. Her iki gözü 120 dereceden az görenler ehliyet alamazlar. İşitme problemi olan kişiler ehliyet alamazlar. Denge kaybı yaşayan kişiler ehliyet alamazlar.
Engelli raporunun alınabilmesi için özür oranının %40'ın üzerinde olması gerektiği göz önünde bulundurulursa, tek kulaklarında %67.2 ve üzeri bir oranda işitme kaybına sahip olan hastaların engelli raporu alabilecekleri söylenebilir.
Aslında diğer Engelliler gibi, hatta Engelli olmadığı halde ÖTV' den muaf olarak bir yakını üzerinden de olsa araç alabilenlerle beraber, İşitme Engelliler de hiçbir ayrım gözetilmeden ÖTV' den muaf olarak araç alabilmeliler.
Bu esasları karşılayan işitme cihazı kullanıcıları B ve F sınıfı ehliyet alabilirler. Ticari araçları yalnızca işitme cihazıyla kullanabilecekleri belgelerine işlenmektedir. Her iki kulağında da işitme kaybı olan bireyler ehliyet almaya hak kazanamazlar.
Bu yönetmeliğe göre özür oranının belirlenmesi için hastalara saf ses odyometri yapılmakta ve 500, 1000 , 2000 ve 4000Hz'deki işitme eşikleri tespit edildikten sonra işitme engeli ve özür oranı tespit edilmektedir.
İşitme cihazı kullananlar rahatlıkla araba kullanabilirler. Buradan hareketle işitme cihazı ile ehliyet alınabileceği söylenebilir.
Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir. Eğer kişi işitme cihazı kullanıyor dahi olsa yapılan testlerde %40 oranında işitme kaybı yaşıyorsa işitme engelli raporu alabilme imkanı elde eder.
İşitme engelli raporu almak isteyen bireylerin duyma yetilerini tamamen kaybetmiş olmaları gerekmektedir. İşitme engeli denildiğinde akla ilk gelen cihaz kullanan bireylerdir. Ancak günümüzde işitme cihazı kullanan tüm bireyler işitme engelli olarak kabul edilmemektedir.
İŞİTME ENGELLİ BİREYLER ÖTV MUAFİYETİ İLE ARAÇ ALABİLİR Mİ? Sadece işitme engeli bulunan bireyler için mevzuatta ÖTV muafiyeti ile araç satın alma hakkı bulunmamaktadır.
Yüzde 40 engelli raporuna sahip bir vatandaş yalnızca kendi kullanacağı araçlar için indirimden faydalanabilirken yüzde 90 engelli raporuna sahip vatandaşların yakınları da bu indirimlerden faydalanabilir. Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor.
Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın. Ancak %90 engelli bireylerin H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir.
Bu rapor öncelikle duyma yetisinde kayıp olan kişilere verilen bir rapordur. İşitme engeline sahip olan kişiler bu rapor ile farklı haklara ve ayrıcalıklara sahip olur. İlgili hastanelerden alınan bu rapor sayesinde bireylerin yaşadığı zorlukların ispatı sağlanır.
%40 ila %89 arasında engel oranına sahip bireyler, ÖTV ve diğer vergiler dahil satış fiyatı 1.004.200 TL ve altında olan araçları ÖTV indirimiyle satın alabilirler.
İşitme kaybı çok ileri olan, işitme cihazı veya diğer seçenekler ile de zor duyan kişilere işitme engeli raporu verilmekte. İşitme engeli raporu için bir devlet hastanesi ya da eğitim araştırma hastanesinde işitme testleri yapılır ve çıkan sonuç Balthazard Ölçeği ile değerlendirilerek bir engel yüzdesi belirlenir.
İşitme Kaybı Engelli Raporu Nereden Alınır? Kulak için engelli raporu almak isteyenler, öncelikle işitme testi olmalıdır. Bu kişiler, gerekli testleri yaptırdıktan sonra devlet hastanesi veya özel hastaneden raporlarını alabilirler.
0-20 dB arasındaki işitme seviyeleri normal olarak değerlendirilmektedir. Desibel cinsinden işitme kaybının yüzdesel olarak ifadesi yaklaşık su şekildedir. İşitmeyi ayırt etme skoru, tek heceli kelimeleri doğru anlama oranını verir. Normal değeri ideal şartlarda %96-%100 olmalıdır.
Bu kaynaklar ışığında DEHB'li olmak "araç sürme kabiliyetini etkileyecek düzeyde" olması halinde sürücü ehliyeti sahibi olmaya bir engel teşkil etmektedir.
İşitme kaybı, denge kaybı, madde ve alkol bağımlılığı, katarakt, gece ve renk körlüğü, görme bozukluğu, epilepsi gibi hastalıkların var olup olmadığının tespit edilmesi için gerekli olan muayeneler ve testler uygulanır. Ehliyet sağlık raporu alırken özellikle de göz muayenesinin göz ardı edilmemesi gerekir.
Sabıka kaydına işlenen cezalar kanunda belirtilenler arasında ise kişiye ehliyet verilmez ya da ehliyeti varken bu suçları işlemiş ise sürücü belgesi iptal edilir. Kişinin adli sicil kaydına işlenen bilgiler silinmeden ehliyetini geri alabilmesi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri