200 metrekareyi geçmeyen ve hiçbir geliri olmayan mesken sahipleri emlak vergisinden muaf tutulur.
Türkiye sınırları içerisindeki Emlak Vergisi Kanunu'na göre emlak vergisinden muaf olan kişiler emekliler, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığından ibaret olan kişiler, ev hanımları, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ve engelli vatandaşlardır.
Konut, bina veya arazinin sahibi, varsa intifa (kullananlar) hakkı sahipleri emlak vergisi mükellefi kabul ediliyor. Her ikisi yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf eden kişiler bu kapsama giriyor. Paylı mülkiyet durumunda sahip olanlar hisseleri oranında mükellef sayılıyor.
Sahip olunan tek meskeni kiraya vererek gayrimenkul sermaye iradı elde edilmesi ve eşe ait evde oturulması durumunda, söz konusu mesken için indirimli emlak vergisi oranı uygulanmasından faydalanılamıyor.
Vergilerin ödenmemesi halinde ceza uygulaması bulunmaktadır. Ödenmeyen emlak vergisi cezası her ay için 1.40 oranında faizle işlenmektedir. Bunun dışında vergi borcunun ödenmemeye devam edilmesi halinde mülk sahibinin banka hesabına da bilgi geçilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Vergi Borcu 5 Yıl Ödenmezse Ne Olur? 5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
İşte vergi borcu ödenmezse ne olur sorusuna verilebilecek yanıtlar: Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır.
Gayrimenkulün 200 metrekareden küçük olması gerekmektedir. Emlak muafiyeti için başvurulacak konutun yazlık ev olmaması gerekir. Evde yaz kış oturulduğunun ispatı durumunda vergi muafiyetinden faydalanabilir. Gayrimenkulde bir kiracı otursa dahi emlak vergisi muafiyeti geçerli olmaktadır.
Emlak Vergisi Kanunu uyarınca, hiçbir geliri olmayanlar ile gelirleri sadece emekli, dul ve yetim aylığından ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için emlak vergisi istisnası uygulanıyor.
Ev vergisini sorgulamak isteyen kişiler bulunmuş oldukları belediyeye başvurarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilmektedir. Aynı zamanda www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu web sitesinden de yapılabilmektedir. Ev vergisi olup olmadığını öğrenmek isteyen kişiler e-devlet üzerinden de bakabilmektedir.
Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için yerdeki ikamet edilen yerdeki belediye başkanlığına başvurulması gerekmektedir.
Ödemen gereken tutar taşınmazın satış esnasında belirlenen rayiç bedeli üzerinden hesaplanıyor. Konutlardan binde 1, mesken dışı binalardan binde 2, arazilerden binde 1, arsalardan ise; binde 3 oranında emlak vergisi alınıyor. Taşınmazın büyükşehirlerde bulunması durumunda emlak vergisi %100 artış gösteriyor.
Emlak beyanı yapılmazsa ne olur? Emlak bildiriminin gayrimenkul tapusunun alındığı yıl sonuna kadar belediyeye verilmesi gerekiyor. Bildirimin süresinde verilmemesi halinde, vergi idarece tarh edilir. İdarece tarhiyatta her yıla ilişkin vergi değeri, 29 uncu madde hükmü dikkate alınarak hesaplanır.
Tek Evini Kiraya Veren Emekli, Emlak Vergisi Öder mi? Bu durumda emekli, tek evinden gayrimenkul sermaye iradı elde etmesi nedeniyle başka geliri olmama şartını ihlal ettiğinden tek konutuna ait emlak vergisini ödemekle mükelleftir.
Gayrimenkulün emlak rayiç değeri üzerinden konutlar için binde 1 (büyükşehirlerde binde 2) emlak vergisi hesaplanıyor.İşyerlerinde ise emlak vergi değerinin binde 2'si (büyükşehirlerde binde 4) oranında emlak vergisi hesaplanıyor.
Gelir Vergisi Muafiyeti Nedir? Kanunlara göre vergi ödemesi zorunlu olan kişilerin yaptığı meslek türlerinden veya çeşitli şartlardan dolayı aynı kanunlarla veya farklı kanunlarla vergi ödemesine tabi tutulmamasına ise gelir vergisi muafiyeti denilmektedir.
2023 yılında emekli olan EYT'lilerimiz bahsettiğimiz gibi 150 bin TL'nin üzerindeyse emlak vergisi ödemek durumunda. 150 binin altında herhangi bir geliri varsa bu binde ikiden indirimli olarak emlak vergisinden yararlanabilirler.
Yurt dışında birçok ülkede alınan boş ev vergisi, en az 6 aydır atıl şekilde bekletilen ve içinde kimsenin ikamet etmediği evin sahibinden alınan vergidir. Boş evlerden vergi mi alınacak? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamada boş ev vergisine dair şu ifadeler yer aldı.
Belediyeler kendilerine verilen görevleri yerine getirmek için öz gelirlere gerek duyarlar. Belediyelerin öz gelirleri içinde en istikrarlı gelir kalemi emlak vergisidir. Emlak vergisi ilgili belediyelerce tarh, tahakkuk ve tahsil edilen vergilerdendir.
Pek çok kişi "Emlak vergisi ne zaman ödenir? Kimler emlak vergisinden muaf?" sorularının cevabını araştırıyor. Kamu KDK tarafından açıklanan emsal karar ile tek evi olan ve emlak vergisi muafiyeti hakkı elde eden kişilere ödemiş oldukları paraları geriye dönük 5 senelik olarak almalarının yolu açıldı.
a) Mesken olarak kullanılan bina veya apartman dairelerinin, 2.500 Yeni Türk Lirasından az olmamak üzere vergi değerinin 1/4 ü, inşalarının sona erdiği yılı takibeden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile geçici muafiyetten faydalandırılır.
Alıcının ilk yıl sadece belediyeye bildirim yükümlülüğü zorunlu. Alıcı için ilk emlak vergi ödemesi 2023'de başlar. Bazı konut sahipleri için emlak vergisinde sıfır oran dikkate alınıyor, vergi istenmiyor.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
Türk Vergi Sisteminde Zamanaşımı
Bu çalışmada 6183 sayılı kanunda düzenlenen Tahsil Zamanaşımı kurumu üzerinde durulacaktır. Buna göre İlgili kanunun 102. Maddesine göre¸ – Amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar.
Zamanaşımı, süre geçmesi suretiyle vergi alacağının kalkmasıdır. Zamanaşımı, mükellefin bu hususta bir müracaatı olup olmadığına bakılmaksızın hüküm ifade eder. Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlıyarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmiyen vergiler zamanaşımına uğrar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri