Son olarak 7326 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile 30/4/2021 ve öncesi sürelere ilişkin prim borçlarını ödememiş Bağkur'lu vatandaşların ödenmeyen sürelere ilişkin sigortalılıkları durdurulmuş ve bu sürelere ilişkin prim borçları silinmiştir.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren vergi affı paketinde Bağ-Kur prim borçlarına yapılandırma veya borçların silinmesine ilişkin bir madde bulunmuyor. Bağ-Kur prim borçlarına ilişkin son düzenleme 2021 yılında gerçekleşti.
Yeni yasadan 14 milyon kişinin yararlanması bekleniyor. Düzenleme kapsamında sosyal güvenlik prim borçlarına kapsamlı yapılandırma geldi. Peşin ödemelerde toplam prim borcunun yüzde 90'ı silinirken, borçlarını taksitle ödemeyi tercih edenlere ise 48 ay taksit imkânı getirildi.
BAĞ-KUR'luların prim borçları 2008, 2015, 2018, 2020 ve 2021 yıllarında çıkartılan kanunlar ile silindi.
Bağ-Kur tescil affı vergi paketi kapsamında yer almıyor. Şu an için gündemde prim günleri silinen Bağ-Kur'lulara ilişkin bir çalışma veya yapılandırma paketi bulunmuyor. Son olarak 2008, 2015,2018 ve 2021 yılında yapılan düzenleme ile birlikte Bağ-Kur'luların prim borçları silinmişti.
İlgili 35 soru bulundu
Ancak Bağ-kur affı veya diğer bir adıyla Bağkur tescil affına ilişkin bir konu veya madde torba yasada yer almıyor.
Ayrıca vatandaşlar vergi dairelerine bizzat müracaat ederek veya posta yoluyla başvuru yapabilecek. Kanunda yer alan bilgilere göre vergi affı 31 Aralık 2022 tarihi öncesindeki borçları kapsayacak. Yapılandırma için son başvuru tarihi 31 Mayıs 2023 olarak belirlendi.
Geriye dönük Bağ-Kur borçlarına af gelmesiyle ilgili yeni bir gelişme bulunmuyor.
Prim borcunu iki ay içinde ödemeyen veya yapılandırma başvurusu yapmayanların, primini ödemedikleri sigortalılık süreleri durdurulacak. BAĞ-KUR tescili yapıldığı halde hiç prim ödememiş kişilerin ise tüm sigortalılık süreleri durdurulacak.
Bağkur borcu sildirmek isteyen vatandaşların önce başvuru yapması gerekiyor. E-devlet üzerinden sildirme işlemi yapılmadan evvel ise Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru yapılmalı. Bağkur borcu sildirme hakkı olan vatandaşlar borç sildirme işlemini online olarak e-devlet üzerinden halledebilecek.
Bağ-Kur borçlularının sildirme ve dondurma işlemi için Ocak ayı sonuna kadar (31 Ocak 2021) SGK'ya mutlaka başvuru yapması gerekmektedir. Başvurunun ardından vatandaşların dosyalarının yer aldığı Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da merkezlerine yapmaları gerekiyor.
1-Emekli Olamazsınız-25 yaşında bir arkadaş için emeklilik kelimesinin hiçbir şey ifade etmediğini biliyorum. Ama temel olarak ilk bilmeniz gereken bağkur primi ödemezseniz emekli olup, emekli maaşı alamazsınız.
BAĞKUR PRİM BORCU NASIL SORGULANIR
Bağ Kur'a olan prim borçlarınızı sadece e Devlet sistemi internet sitesi üzerinden sorgulayabilirsiniz. Daha önce Sosyal Güvenlik Kurumu'nun(SGK) internet sitesi e SGM üzerinden yapılan borç sorgulama işlemleri süresiz olarak kaldırılmıştır.
Bağ-Kur primlerini uzun süre ödemeyenlere müjde. 5 yıldan fazla prim ödemeyen Bağ-Kur'lunun borcu talep üzerine siliniyor. Sosyal Güvenlik Reformu Bağ-Kur'lulara ödül gibi borç silme hakkı getirdi.
12 ay ve fazla prim borcu olan Bağkur sigortalıları, Daha önceden Bağkur prim borcu yapılandırması yapmış olan kişiler, Yapılandırma işlemi iptali gerçekleştirmiş olan Bağkur sigortalıları, Bağkur borç sildirme hizmetinden yararlanabilecektir.
Eğer 5 yıllık (1.800 gün) sigortalılık süresi durdurulmuş ve ihya edilmek isteniyorsa; günlük 333 lira ve 1.800 gün üzerinden toplam borç 599 bin 400 lira tutuyor. Bunun da yüzde 34.5'i, 206 bin 793 lira ediyor.
En son 2021 yılındaki yapılandırma kanunu ile BAĞ – KUR'luların 30 Nisan 2021 tarihinden önceki prim borçlarını ödemeleri için dört aylık süre tanındı. Bu sürede ödemeyenlerin borçları silinirken, sigortalılık süreleri de durduruldu. Durdurulan sigortalılık süreleri emeklilikte dikkate alınmıyor.
Silinen primlerin ait olduğu sigortalılık süreleri durduruldu. Kanuna göre, bu şekilde durdurulan sigortalılık süreleri, BAĞ-KUR'lunun ekonomik durumunun elverişli olduğu herhangi bir tarihte cari asgari ücret üzerinden prim ödeyerek ihya edilebiliyor. Böylece durdurulan sigortalılık süreleri emekliliğe sayılıyor.
Şirketi olanlar ya da şirket ortaklığı devam edenlerin 01 Mayıs 2021 tarihinden itibaren bağkurları borçsuz olarak başlatılır. Şirket kapanmış ise terk tarihi itibariyle yeni borçlar tahakkuk etmez.
VERGİ AFFI HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR? Vergi affı yapılandırma paketi; tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçlarını da kapsıyor.
İşte merak edilen detaylar... Şurada Paylaş! BAĞ-KUR TESCİL AFFI ÇIKTI MI? BAĞ-KUR'luların prim borçları 2008, 2015, 2018, 2020 ve 2021 yıllarında çıkartılan kanunlar ile silindi.
1995 den beri Bağkur'luyum 15 yılını yatırmışım. Geriye kalan 10 yılım silinmiş, ne yapmalıyım? Tarık T. Sosyal güvenlik mevzuatında çeşitli tarihlerde yapılan düzenlemelerle prim borçlarını ödemeyen Bağkur kapsamındaki vatandaşlarımızın sigortalılıkları durdurulmuş, bu sürelere ilişkin prim borçları da silinmiştir.
Bilindiği üzere, 12.03.2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan, 7440 sayılı Kanun uyarınca yapılandırılan borçların peşin ve ilk taksitinin ödeme süresi 26.05.2023 tarihli ve 32202 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 7300 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31.07.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Bağ-Kur'lulara primleri için yapılandırma, dondurma, ihya kolaylığı getirildi. Böylece borcu olduğu için emekli olamayanlar yapılandırma ile emeklilik hakkına da kavuşacak. Ayrıca bu borçlarını sildirip günleri dondurarak da eğer yeterli primleri varsa para ödemeden emekli olabilecekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri