Örneklerde yer alan “hiç”, zarf görevindedir. Tahmin bildirme amaçlı kullanılan zarf görevindeki “hiç yoksa” yapısı, cümleye olasılık anlamı katar.
Kesinlik Zarfları: Fiillerin ve fiilimsilerin yapılışına kesinlik anlamı katan zarflardır. Başlıca kesinlik zarfları; elbet, şüphesiz, ne olursa olsun, elbette, mutlaka, kuşkusuz, eninde sonunda, er geç, hiç, asla, hiç mi hiç gibi sözcükler ya da kelime gruplarıdır.
sözcük türü ne demek? Kelime türü. (Derleme., söz bölüğü, kelime çeşidi, lakırdı bölüğü) Yapı, kavram, görev bakımından aralarındaki benzerliğe göre ayrılmış bulunan sözcük türlerinden her biri. Türkçede sekizsözcük türü vardır: 1) Ad, 2) sıfat, 3) adıl, 4) belirteç, 5) ilgeç, 6) bağlaç, 7) ünlem, 8) eylem.
Türkçede sekiz kelime türü vardır: isim, sıfat, zamir, zarf, edat, bağlaç, ünlem, fiil.
Soru zarfı
Fiilleri ve fiilimsileri soru yönünden etkileyen zarflardır: neden, niye, niçin, nasıl, ne zaman, ne kadar vb.
İlgili 23 soru bulundu
Türkçe Sözlük‟te evet sözcüğü edat olarak gösterilir: “1. Öyledir anlamında kullanılan bir doğrulama veya onaylama sözü, olur, oldu, peki, tamam, ya, beli, ha, he.” Hayır sözcüğü ise “1.
Gencan, Dilbilgisi adlı eserinde, Türkçede sözcüklerin dilbilgisi bakımından ad, sıfat, adıl, eylem, belirteç, ilgeç, bağlaç, ünlem olmak üzere sekiz çeşit olduğunu belirtmiştir.
Bir sözcüğün türünü belirlemek için sözcüğün cümle içindeki kullanımını görmek gerekir. Çünkü Türkçede bazı sözcükler, cümledeki kullanımına göre tür olarak değişkenlik gösterir. Örneğin “güzel” sözcüğünü ele alalım: Yeni evini güzel tablolarla süsledi.
Tür bakımından farklı olan iki kelimedir. Tür bakımından ele alınacak kelimelerin, hangi özelliklere sahip olduğu ayırt etmek için oldukça önemlidir. Kelimelerin anlamları ele alındığında, hangi kategoride yer aldığı ortaya çıkacaktır. Kapı ve kırmızı kelimeleri, tür bakımından yine farklı olan kelimelerdir.
Sözcük Türlerinin Genel Ayrımı: Açık ve Kapalı Türler
Açık tür (open classes), doğrudan bir kavramı işaret eden eklerle yeniden türetilip genişletilebilen sözcüklerdir: adlar, eylemler, sıfatlar, belirteçler.
Bir varlığın ya da kavramın kime, neye, kaçıncı kişiye ait olduğunu bildiren eklere iyelik zamiri denir. Bu ekler “benim, senin, onun, bizim, sizin, onların” kelimelerinin anlamını karşılar.
Sözcüklerin oluştuğu, üretildiği ve yapıldığı parçaları inceleme amacına sözcükte yapı denmektedir. Özellikle sözcüklere gelmiş olan ekler ile beraber kullanım amaçlarını incelemek suretiyle kelimenin yapısını ortaya çıkarır.
İşaret Zamirleri
İsimleri (veya nesneleri) işaret yoluyla karşılayan bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar (öteki, beriki) kelimeleridir.
Ön adlar niteleme ve belirtme sıfatı olarak ikiye ayrılır. Belirtme sıfatları da belgisiz, (birkaç, hiç, birçoğu), sayı (bir, yüzde elli, üçte iki), işaret (bu, şunlar, öteki) ve soru sıfatları (kaç, hangi) olarak dört ana başlıkta toplanır.
Yalın ya da birleşik sıfat yapısındaki başlıca belirsizlik sıfatları şunlardır: “az, çok, az buçuk, başka, bazı, belli başlı, bir, biraz, birçok, birkaç, bir hayli, birtakım, bir sürü, bir yığın, bunca, bütün, tüm, çok, çoğu, fazla, her, herhangi bir, hiç, hiçbir, hudutsuz, kaç, kimi, nice, sınırsız, yığın yığın …”
Hiç kimse zamirdir. Zamirler ismin yerini alan sözcüklerdir. Bu soruyu hiç kimse yapamadı.
Dilimizde sözcükler türleri bakımından sekize ayrılır. Bunlar Adlar (İsim), Sıfatlar (Önad), Zamirler (Adıl), Zarflar (Belirteç), Edatlar (İlgeç), Ünlemler, Bağlaçlar ve Fiillerdir.
Tür sorulunca bakmamız gereken kelimenin türüdür. Temelde isim ve fiil olmak üzere iki ayrım yapılır. Ancak sıfat, zarf, zamir, bağlaç, edat vb. kelime türlerini de atlamamız gerekir.
Sözcüğün görevi sorulursa; sözcük türüne bak. İsim mi, sıfat mı, zamir mi, fiil mi, zarf mı, edat mı, bağlaç mı, ünlem mi? 3. Sözcüğün türü belirtilip de görevi sorulursa; sözcüğün öğelik görevine (hangi öğe olduğuna ) bak.
Öyle sözcüğü bir kelimenin anlamını güçlendirmek, aşırılık katmak amacıyla zarf görevinde de kullanılır. Böyle bir durumda bir art gönderim unsuru olarak değerlendirilmeyen öyle sözcüğünün görev adı miktar zarfıdır.
Bir başka deyişle, canlı veya cansız varlıklara, düşüncelere, eylemlere karşılık olarak verilen sözcüğe isim denir. Dilimizde isim ad ve özne ile eş anlamlı bir kelime olarak kullanılır. Türkçe dilbilgisinde ismi bulabilmek için, cümlenin yüklemine “Ne” ya da “Kimi” soruları yöneltilir.
Genel olarak diye kelimesi, cümlelere amac, sebeb sonuç ilişkisi kattığı için edattır.
Cevap: "Belki" sözcüğü ne edattır ne de bağlaç. Tek başına bir anlam ifade eder (ihtimal anlamı taşır), cümle içerisinde eylemin durumuna gönderme yaptığı için de zarf (belirteç) göreviyle karşımıza çıkar.
Tür bakımından aynıdır demek, aynı sözcük türüne ait olmak demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri