Katvan Savaşı, Büyük Selçuklu Devleti'nin sonunu hazırlaması bakımından önemlidir. Savaştan yenilgiyle ayrılan Büyük Selçuklu Devleti, bir çöküş sürecine girmiştir. Sultan Ahmed Sencer'in ölümüyle de devlet çökmüştür.
Savaşı kesin olarak kazananı Karahitaylılar Devleti olmuştur. Ahmed Sencer devletini yeniden toparlamıştır. Fakat Karahitaylılar Devleti'nin engel olarak gören Büyük Selçuklu hükümdarı Ahmed Sencer, devletin topraklarını ele geçirmeyi hedeflemiştir. Bu hedef doğrultusunda iki devlet arasında savaş ortaya çıkmıştır.
Sultan Sencer ile birlikte Selçuklu devletinin son bulmasına sebep olan en büyük etken onun Oğuzlar tarafından esir alınmasıdır.
Horasanda Kendisini Sultan İlan Etti
Sencer'in tek başına Büyük Selçuklu Sultânı olabilmesi için, tahta çıkarılan Mahmûd'un bertaraf edilmesi lâzımdı. 14 Ağustos 1119'da Save'de amca-yeğen arasında yapılan savaş, Sencer'in gâlibiyetiyle netîcelenince Sencer, Büyük Selçuklu sultânı oldu.
Sultan Sencer, giderek artan ekonomik buhran nedeniyle ayaklanan göçebe Oğuzlara 1153'te tutsak düştü. İki yıl sonra kaçarak kurtulduysa da ülkede iktidarını yeniden sağlayamadan 1157'de öldü. Büyük Selçuklu Devleti böylece sona erdi.
İlgili 28 soru bulundu
Büyük Selçuklu Devleti ile Karahıtaylar arasında 1141 yılında cereyan eden Katavân Savaşı, gerek Mâverâünnehir'in Karahıtaylar'ın eline geçmesi, gerekse savaşta yenilgiye uğrayan Büyük Selçuklu Devleti'nin yıkılışına zemin hazırlamış olması açısından Batı Asya tarihinde son derece önemli bir yere sahiptir.
Bağdat'ta bulunan Abbasi halifesi Mustarşid Sultan Sencer'e "Emir-i Müminin (Müminler Emiri)" unvanını verdi. 1128'de Harezmşahlar Devleti'nde Atsız, babası Kutbeddin Muhammed'in yerine geçti.
14 Ağustos 1119'da Save'de amca-yeğen arasında yapılan savaş, Sencer'in galibiyetiyle neticelenince Sencer, Büyük Selçuklu Sultanı oldu. Devletin merkezi, Irak-ı Acem'den Horasan'a nakledildi.
Sultan Sencer'in Selçuklu Devleti'nin son hükümdarı olması hasebiyle Türk tarihinde önemli bir yere sahip olması ve yine Selçuklu Devleti için kader belirleyici bir rol üstlenmesi, işlenen dönemin önemini arttırmaktadır.
Bir süre sonra Selçuklu hükümdarı Sultan Sencer tarafından Karahanlı hükümdarı olarak atanan II. Mahmud döneminde, Karahitaylar ile Karahanlılar arasında ilk savaş gerçekleşmiştir. 1137 tarihinde gerçekleşen bu savaşta Karahanlılar mağlup olmuş ve II. Mahmud Semerkant'a çekilmek zorunda kalmıştır.
Sencer, Oğuzlar'ın elinde üç yıl esir kaldıktan sonra Müeyyed Ay-aba tarafından kurtarıldı (Nisan 1156).
Moğollar Selçuklu Sultanlarını sıkı bir denetim altında tutuyordu. Anadolu'yu hakimiyeti altına alan Moğol devleti olan İlhanlıların hükümdarı Gazan Han, Türkiye Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Mesud'u emirlerine uymadığı için tahttan indirdi.
Katvan Savaşı, Karahitay Devleti ile Büyük Selçuklu devleti arasında gerçekleşen bir savaştır.
Anadolu'daki olayları dikkatli bir şekilde takip eden Moğollar'ın Azerbaycan Valisi Baycu Noyan, Anadolu'ya girerek Selçuklu ordusunu 1243 Temmuzunda Kösedağ denilen yerde ağır bir yenilgiye uğrattı. Bu savaş Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasına sebep oldu.
Pasinler Savaşı'nın en önemli özelliği Türklerin Bizans İmparatorluğu'na karşı yapmış olduğu ilk savaş olmasıdır. Bu savaştan zaferle çıkan Büyük Selçuklu Devleti Doğu Anadolu'dan başlayarak Anadolu'yu denetimi altına almaya başlamıştır.
Uygur Kağanlığı: 745-1368 (Kurucusu: 745-1368 (Kurucusu: Kultuk Bilge Kağan) Karahanlı Devleti: 840-1212 (Kurucusu: Bilge Kül Kadir Han. Gazne Devleti: 962-1183 (Kurucusu: Alp Tigin) Büyük Selçuklu Devleti: 1040-1157 (Kurucusu: Tuğrul)
Bu zaferle beraber İran, Azerbaycan, Horasan gibi bölgelerde bulunan Türkler, kitleler halinde Anadolu'ya göç etmeye başlamıştır. Selçuklu Hanedanı'ndan olan Kutalmış oğlu Süleyman Şah, Marmara Bölgesi'ndeki askeri faaliyetleri sonunda İznik'i alarak 1075 yılında Anadolu Selçuklu Devleti'ni kurmuştur.
Büyük Selçuklu sultanları, 1037-1194 yılları arasında hüküm sürmüşlerdir. Bu devlete ismini veren Oğuzların Kınık boyundan olan Selçuk Bey, Cend şehrinde kendi devletini kurdu. Karahanlılar ve Samanîler arasındaki hakimiyet mücadelesinde Samanîlerin yanında yer aldı.
Şah İsmâil 916'da (1510) Şeybânî Han'ı öldürdü ve Horasan'ı ele geçirdi.
Büyük Selçuklu sultanları, 1029-1157 yılları arasında hüküm sürmüşlerdir. Tuğrul Bey Büyük Selçuklu Devleti'nin kurucusu ve ilk hükümdarı olurken, son sultan ise Ahmed Sencer'dır.
Katvan Savaşı, Büyük Selçuklu Devleti'nin sonunu hazırlaması bakımından önemlidir. Savaştan yenilgiyle ayrılan Büyük Selçuklu Devleti, bir çöküş sürecine girmiştir. Sultan Ahmed Sencer'in ölümüyle de devlet çökmüştür.
isyanı, gönderilen işgüzar bir tahsildarın oğuzları küçümsemesi, hakaretler etmesi, rüşvet istemesi gibi nedenlerle öldürülmesi tetiklemiştir. oğuzların bu hareketi, oğuzlarla sorunu olan biri tarafından sultan sancar'a ayaklanma ve istila amacıyla yapıldığı şeklinde aksettirilmiş ve sefer düzenletilmiştir.
Bir Selçuklu beyi olan İbrahim Yınal Bey'in Anadolu üzerine gerçekleşen akınları sonunda yaşanan Pasinler Savaşı; Selçuklular ile Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir. Gürcü Krallığının da Bizans İmparatorluğu ile müttefik olduğu Pasinler Savaşı tarihi, 1048'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri