Eskiden pek çok erkek, menilerinde canlı sperm bulunmadığı için çocuk sahibi olamıyordu. Ama artık testislerdeki spermlerle baba olmak mümkün. Gelişen teknoloji sayesinde, artık hiç sperm hücresi bulunmayan erkekler de baba olabiliyor.
Avrupa Üroloji Derneği kılavuzuna göre erkeklerde çocuk sahibi olamama; varikosel, inmemiş testis, kanser tedavileri sonrası, erkek spermlerinde antikor gelişimi, sperm kanallarında tıkanıklık, peniste sertleşme/boşalma sorunları, sistemik hastalıklar, testis kanseri gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.
Erkeğin spermi olmaması, yani azospermi; meni tahlillerinde canlı ya da ölü hiç üreme hücresinin olmaması durumudur. Erkekte sperm olmaması problemi, doğuştan olabildiği gibi sonradan da gelişebilir. Ancak bu problem bireyin çocuk sahibi olmayacağı anlamına gelmez.
Sperm sayısının normal kabul edilebilmesi için en az 20 milyon/ml de sperm olması gerekir. 20 milyon/ml'in altındaki değerlere Oligospermi (sperm sayısının normalden az olması) denilirken meni de sperm hücresinin yokluğuna Azospermi adı verilmektedir.
Azospermi tedavisi ya cerrahi olarak ya da hormonel olarak yapılması gerekmektedir. Herhangi bir bitkisel tedavinin başarı göstermesi olanaklı değildir.
İlgili 34 soru bulundu
Mikro TESE isimli mikroskobik operasyon ile testislerden alınan dokulardan sperm elde etmek mümkündür. Mikro TESE operasyonu; sperm üretim bozukluğu olan ve ilaçla tedavi edilemeyen erkeklerin bugün için çocuk sahibi olmalarında tek çözümdür.
Temelde görülen belirti cinsel isteksizlik olup bunun yanı sıra kişide depresif durumlarda baş gösterebilir. Aynı zamanda kişide yorgunluk ve halsizlik durumları da sık karşılaşılan belirtiler arasında yer alır.
Erkeklerde Kısırlık Belirtileri Nelerdir? Kısırlığın özel bir belirtisi bulunmamaktadır. Düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 ya da 2 yıllık süre içerisinde çocuk sahibi olamama durumu kısırlık (infertilite) belirtisi olarak kabul edilir.
Tıkanıklığa bağlı azospermik erkeklerin tedavisinde tıkanıklığa sebep olan durumlar bazı cerrahi yöntemlerle ortadan kaldırılabilir. Tıkanıklığa bağlı olmayan nedenlerle ortaya çıkan azosperminin tedavisinde ise cerrahi yöntemlerle sperm üretimi sağlanabilir.
Meninin az ya da hiç gelmemesi sinirsel kaynaklı olabileceği gibi tıkanıklık, hormon eksikliği ya da mesaneye geri kaçma gibi durumlardan da kaynaklanabilir. Meninin dışarı atılmasını sağlayan sinirler bel bölgesindeki omurların arasından çıkar ve rektum üzerinde bir ağ oluşturur.
Azospermi tedavi edilebilir mi? Tamamen azospermi yapan sebebe bağlı olarak değişir. Bir takım bazı genetik hastalıklarda (Komplet AZF delesyonları gibi) azospermide iyileşme beklenmez iken bazı hormonal hastalıklarda (hipogonadotropik hipogonadizm gibi) azospermi durumu tedavi ile tamamen düzelebilmektedir.
Menide hiç sperm bulunmaması anlamına gelen azospermi tüm erkeklerin %1′inde, infertilite (kısırlık) problemi olan erkeklerin ise %10 – 15′inde görülür.
Bu durum, düşük testosteron seviyesi nedeniyle olabilir ve bu da spermatogenezi (sperm üretimi) etkileyebilir. Klinefelter sendromu olan erkeklerde azospermi, infertilite (çocuk sahibi olma güçlüğü) nedeni olabilir.
Muayene rektumdan yapılır ve prostat kontrol edilir. Testis biyopsisi: İnce iğne yardımıyla testislerden örnek alınarak tıkanıklık olup olmadığı incelenir. Hormon testleri: Sperm DNA parçalanma testleri ve anti-sperm antikorları da diğer testlerin yetersiz olması durumunda kullanılan yöntemlerdir.
Çocuğu olmayan bir erkek önce bir Üroloji uzmanına başvurmalıdır. Ayrıca çiftler ya da aileleri, ortada bir suçlu aramak yerine detaylı tetkikler yapılmak üzere bir an önce doktora başvurmaları gerekmektedir. Erkek kısırlığı çok çeşitli nedenlerden ortaya çıkabilir.
TESE (Testiküler Sperm Ekstraksiyonu): testis içerisinden spermanın ameliyat ile alınmasını sağlayan işlemdir. Genel anestezi uygulanarak gerçekleştirilir. Bu cerrahi işlem yaklaşık olarak 20-40 dakika arasında sürer. Hasta ertesi gün normal hayatın dikkatli bir şekilde dönebilir.
Fiziksel inceleme, hormonal değerlendirme, semen analizi, genetik test, transrektal ultrason, idrar tahlili gibi birçok tetkik tıkanıklığa bağlı olarak gelişen sperm yokluğunun teşhisini sağlayabilir.
Erkekte sperm üretimi ergenlikten başlar ve hayatın sonuna kadar sürer. Kadındaki yumurtalar gibi belirli bir sayıda olmadığından hiçbir zaman bitme tehlikesi yok.
Bu besinler erkek kısırlığı ile savaşıyor
Protein grubunda yer alan soya fasulyesi, ölçülü ve yeterli miktarda kırmızı et. Süt ve süt ürünleri. Balık ve özellikle somon ile ringa balığı Kümes hayvanları
Hem kadın hem de erkek kaynaklı nedenler ile gelişebilen kısırlık probleminin tedavisi günümüzde mümkündür. Kısırlık tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağına kısırlığa neden olan faktörlerin değerlendirilmesi sonucunda karar verilmektedir.
Semenin ilk gelen damlaları sperm yoğunluğunun en fazla olduğu kısımdır. Sperm renkleri: Semen miktarı1,5- 2 ml ve üzerinde olmalı beyaz-gri opak renkte olmalıdır. Kahverengi veya parlak kırmızı kan görülmesi durumunda mutlaka muayene için bir üroloğa gitmek gerekir. Semenin rengi değişiklik gösterebilir.
Erkeğe bağlı infertilite varlığında sorulan “Erkeklerde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu bu şekilde yanıtlanırken “Evde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu ise “sperm kalitesi ancak laboratuvar ortamında ölçülebilir olduğundan ev ortamında anlaşılamaz” şeklinde cevaplanabilir.
Cinsel anlamda aktif bir erkeğin sperm üretim döngüsünün devamlılığı için haftada en az 3 kere boşalması gerekir. Düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkekler; mastürbasyon yaparak sperm üretim döngülerinin devamlılığını sağlayabilirler. Erkeklerde mastürbasyon yapmayla ilgili bir sınır bulunmamaktadır.
Bağışıklık sisteminiz zayıflar. Erkeklerde ereksiyon sorunları oluşur. Kalp ve damar sorunları yaşanabilir. Libidonuz düşebilir.
Erkekler boşaldıktan sonra vücudun sperm seviyesinitamamlaması 24 ila 36 saat sürer. Bu süre içinde kalan spermleri tekrar üretimesokar ve bu sayede bir daha ilişkiye girdiğinizde daha fazla sperme sahipolmanızı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri