Sağlıklı bir yetişkin genelde 3 güne kadar susuzluğa dayanabilirken, bu sürenin çok nadir olarak 8-10 güne kadar uzayabildiği görülmüştür.
Bilim otoritelerince, vücudun susuzluğa dayanabileceği en uzun süre 1 hafta olarak belirlenmiştir. Açlıkta ise genel kabul gören süre 3 haftadır. Ortalama 3 hafta susuz kalınabilir.
Ortalama bir insanın susuzluğa dayanma süresi ise 3 ila 4 gün olarak kaydediliyor.
Sağlıklı insanların böbrekleri uzun süreler susuz kalmayı kaldırabilir. Ancak 16 saati geçen susuz kalma durumunda böbrek fonksiyonları düşük olan ya da sınırda olan hastalarda risk artmaktadır.
6 Yağlı ve kaslı bir vücut daha dayanıklıdır açlığa! Ortalama yetişkin bir insan açlığa 10 gün kadar susuzluğa ise 3 gün kadar dayanır. Bu süre dışında daha fazla susuz kalırsanız hayati tehlikeniz varlık göstermeye başlar. İnsan susuz 5 günde yaşar 7 günde ancak kurtarılmanız halinde bu süre çok geç kalınmış olur.
İlgili 15 soru bulundu
Şahıs çok susuz kalsa bile yaklaşık 2 saat içinde 2 litreyi aşmayacak şekilde ağızdan sıvı vermek doğru yaklaşımdır. Kişiye peşpeşe 5-6 litre sıvı içirmek su zehirlenmesine sebep olur. Bu arada üre, kreatinin, sodyum, potasyum ve kalsiyum ölçümü ile dengeli bir şekilde yerine koymak gerekmektedir.
BÖBREK YETMEZLİĞİNE GÖTÜREBİLİYOR
Böbrekler vücudumuzda her gün oluşan zararlı atık maddeleri (üre, kreatinin, ürik asit gibi) su ile seyreltip atıyorlar. Günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayacağı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşabiliyor.
Susuzluk bilinç kaybı yapabilir
İleri sıvı kayıplarında tansiyon düşer, nabız artar, kas krampları oluşur, böbrek yetmezliği ortaya çıkar ve bilinç kaybı olabilir. Aşırı sıvı kayıplarına bağlı ortaya çıkan sorunlar kalp, beyin, böbrek, karaciğer gibi organlarda ilave bozukluklara yol açar.
Ancak 2 gün hiçbir şekilde gıda tüketmemek çok ciddi mide ağrılarından tutun baş dönmesi, algılama zorluğu ve cilt üzerinde ciddi belirtilere sebep olabilir ve çok ciddi sindirim sistemi bozuklukları ile uzun vadeli olarak karşılaşmanıza sebep olabilir.
En İyi Cevaplar
Ve bu da neredeyse 1-2 kilo demektir.
SU ORUCU KAÇ GÜN YAPILIR? Genellikle 3 ila 7 gün boyunca yapılır. 7 günlük su orucu, 2-3 günlük olana göre daha iyi sonuç verebilir, ancak daha tehlikeli de olabilir. Bu yüzden oruç süresi boyunca mutlaka uzman gözetimi altında olunmalıdır.
Yetişkinlerde; aşırı susuzluk, daha az idrara çıkma, kas krampları, koyu renkli idrar, yorgunluk, gözlerde kısılma, tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, bilinç kaybı ve sinirlilik, konfüzyon.
Kan hacmi azalır. Tansiyon düşer. Deri, dışkı ve akciğerler ile su kaybı devam ettiği için vücut kurur ve sağlığını yitirir. Vücuttaki suyun azalması sindirim sistemi bozuklukları, bağırsak sıkışmaları, zihinsel performansta bozulmalar, beden hareketlerinde azalma ve baş ağrılarını beraberinde getirir.
Su eksikliğinin ciddi boyutlara ulaşması kişinin komaya girmesine kadar gidebilir. Su az tüketildiğinde; deri elastikiyetinde azalma, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kan basıncı düşüklüğü gibi şikayetler görülebilir. Bu bulgulara rağmen gerekli su alınmazsa ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir.
Susuzluk aynı zamanda böbrek taşlarına ve idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. Bu hastalıklar hızla tedavi edilmediklerinde böbrek yetmezliğine neden olabilirler.
Midesi bozuk olan, kusan, yemek borusunda ya da sindirim sisteminde hastalığı olanlar su içmek istemeyebilir ancak tıpta suyu içememe gibi bir hastalık tarif edilmez. Genellikle şeker hastalarında aşırı su içme isteği görülür. Çok idrar çıkarıldığından su tüketme ihtiyacı artar.
3 gün boyunca aç kalmanın, vücudun savunma mekanizmasını yenilediğini ortaya koyan bu araştırma özellikle savunma mekanizması oldukça hasar görmüş kanser hastaları ve yaşlanma ile mücadele alanlarında yakın zamanda insanlığa fazlasıyla yarar sağlayacağa benziyor. ”Ohsumi'nin keşifleri, hücrenin içeriğini nasıl ...
Sağlıklı bir yetişkin genelde 3 güne kadar susuzluğa dayanabilirken, bu sürenin çok nadir olarak 8-10 güne kadar uzayabildiği görülmüştür. Fakat ek hastalıklar veya ortamın sıcak olması susuzluğa tolerasyonu azaltır.
Hiç sorunu olmayan bir kişi ortalam 30 gün boyunca yemek yemeden hayatta kalabilir. Yemek yenmediği ve belli bir süre aç kalındığı zaman ilk olarak karbonhidrat sonra yağ sonra ise proteinler tüketilmeye başlar.
Günde sadece tek öğün yemek, vücudunuzun karbonhidrat ve şeker alma isteğini artırır. Bu sebeple yediğiniz öğünde kendinizi durduramayıp "Nasılsa tek öğün yiyorum" demenize yol açarak, sağlıksız besinleri tüketmenize yol açabilir. Tek öğün ile beslenme sırasında vücudunuz kan akışını yağ deposuna yönlendirir.
Su Orucunu düzenli olarak uygulayarak sindirim etkinliğini, zihinsel netliği, fiziksel ve zihinsel gücü arttırabilir, toksinleri kaldırabilir, vizyonunuzu geliştirebilir ve iyi olma hissini devamlı olarak yaşayabilirsiniz.
Aç kalma, etkili ve güvenli bir ağırlık kaybı için şüphesiz önerilmemektedir. Çünkü bu yolla kaybedilen vücut ağırlığı, büyük oranda yağsız vücut ağırlığı yani kas dokusudur. Aç kalma ile kaybedilen ağırlığın yalnız üçte biri yağ dokusundan, üçte ikisi ise yağ olmayan dokudan kilo kaybı gerçekleşmektedir.
Çok ciddi dehidrasyon durumunda yaşlı kişilerde bayılma vakaları da ortaya çıkabilir. Susuz kalmak çarpıntı ve ritim bozukluğu gibi kalp sağlığı şikâyetlerine neden olabilir.
Böbrek taşı olan kişiler ise susuz kaldıklarında böbrek taşı problemlerini daha sık yaşayabileceğini unutmamalı. Dolayısıyla özellikle bu hastalarımız günde 2-2.5 litre idrar yapacak şekilde bol su içmeli.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri