Boşluk duygusu; olumlu ya da olumsuz hiçbir duygu hissetmemek anlamına gelir. İnsan beyni her zaman bir duyguya ihtiyaç duyar, olumlu ya da olumsuz bir duygu hissetmek ister. Boşluk duygusu insanları çok rahatsız eden bir duygudur.
Kimbilir, belki de, duygusuz olduğunu düşündüğümüz insanlar, aslında “aleksitimik” insanlardır.
Kişinin duygularını, bedenini hissedememe hali. Kişinin varlığını ve yasamdaki anlamı sahip oldukları, edindikleri, ya da edinecekleri üzerinden biçimlendirme ve ilişkilerde duygusal olarak yalnız kalma durumu.
Aleksitimi ya da duygu körlüğü, duyguları tanımlama ve açıklama konusunda subklinik yetersizlik ile karakterize olan bir kişilik oluşumudur. Aleksitiminin temel özellikleri; duygusal farkındalıkta, sosyal bağlılıkta ve kişilerarası ilişkilerde bozukluk olarak sıralanabilir.
Çağımızın en yaygın psikolojik sorunlarından biri olan aleksitimi, Türkçede duygusal sağırlık anlamına gelmektedir. Bireyin hem kendi, hem de çevresindekilerin duygularını anlayamama, bu duygudan yoksun olması şeklinde tanımlanan aleksitimi, bireylerde duygusal bir boşluğa neden olmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Boşluk hissi kişinin yaşadığı şeylere olumlu ya da olumsuz hiçbir duygu hissetmemesidir. Bir hissizlik hali de denilebilir. Bazen “İçimde bir boşluk var, ne hissettiğimi bilemiyorum” deriz.
Duygusal Tepkilerde Azalma: Anhedoni yaşayan kişiler, duygusal olarak hissiz veya boş hissederler.
Evet. Psikolojik problemler vücutta uyuşma ve karıncalanma hissine neden olabilmektedir. Özellikle yoğun stres yaşayan kişilerde bedenin strese karşı verdiği reaksiyonlar arasında görülebilmektedir. Uyuşma ve karıncalanma semptomları sadece bedensel rahatsızların bir semptomu olarak ortaya çıkmaz.
Aleksitimik kişilerin özelliklerine baktığımızda, duygularını fark edip söze dökmelerinde zorluk yaşamaları, somut düşünme eğilimi, fiziksel duyum ile duygusal duyumlarını ayırt etmede zorlanma, hayal kurmada azalma vs. olarak ifade edebiliriz.
Vücutta uyuşma hissi sinir hücrelerinin aşırı uyarılması veya hasar görmesi sonucu oluşur. Uyuşma hissi yaygın olarak, el, ayak, bacak, kollar ve vücudunun diğer bölgelerinde görülebilir. Uyuşmanın hangi bölgede olduğundan daha çok şiddeti daha büyük önem taşır. Uyuşan bölgede yokmuş hissi yaşanır.
Duygusuzluk yaşayan kişiler, anne babalarının duygusal olarak yanlarında olmayı başaramaması nedeniyle küçük yaşta yaşadıkları aşırı yalnızlık, çaresizlik ve olumsuz benlik imgesi gibi durumlarla başa çıkmak için duygularından koparlar.
Hissizleşmek, başlangıçta sakinlik ve dinginlik hissi verir. Bastırdığımız ve kaçındığımız duyguların farkında olmadan yüksek işlevsellikle hayata devam edebiliriz. Bir süre sonra ise akıp giden yaşamımızın esas karakteri değil izleyicisi olmaya başlarız.
Aleksitimi, duygularını fark edemeyen, tanımlayamayan ve söze dökmekte zorlanan kişilerin durumuna verilen bir isim.
Aleksitimi Aşık Olur Mu? Elbette olabilir. Ancak, duygularını tam olarak tanımlayamadıkları veya ifade edemedikleri için, romantik ilişkilerde zorluklar yaşayabilirler. Aşık oldukları kişiye duygularını ifade etmede zorlanabilirler veya karşı tarafın duygularını anlamada zorluk çekebilirler.
Aleksitimi başlı başına bir durum değil, duyguları tanımlayamama ve tanımlayamama durumudur. Aleksitimi olan kişiler kendi duygularını tanımakta ve iletmekte güçlük çekerler ve ayrıca başkalarındaki duyguları tanımak ve bunlara tepki vermekte zorlanırlar.
Türkçe literatürde 'duygu körlüğü', 'duygusal sağırlık', 'duygusuzluk', 'duygular için söz yokluğu' olarak da ifade edilmektedir. Aleksitimi, anlaşılması ve kavranması zor bir kavramdır. Bunun bir nedeni de duygunun ve duygusal süreçlerin yeterince anlaşılmamış olmasıdır.
Derealizasyon Tedavisi
En önemli tedavi yöntemi terapidir. Terapi sürecinde bireyler semptomlarını paylaşmayı ve yaşadıkları durum ile başa çıkmak için stratejiler geliştirmeyi öğrenirler. İlaç tedavisi de semptomların şiddetini azaltmak için terapiye eşlik edebilir.
Kaygı ve endişelerinizle birlikte sık sık kalp çarpıntısı , nefes darlığı , baş ağrısı , terleme, titreme, baş dönmesi, huzursuzluk hissediyorsanız, önemli bir psikolojik hastalık yaşayıp yaşamadığınızı tespit etmek için psikologa gitmelisiniz.
Düşüncelerinize ve davranışlarınıza dikkat etmeniz gerektiğini biliyorsunuz. Pozitif, gerçekçi ve cesur bir düşünme şekli duygusal boşluğu ortadan kaldırmak için en iyi yoldur. Zihninize dikkat etmenin yanı sıra, sağlığınıza, vücudunuza ve kalbinize de dikkat etmelisiniz. Günde 8 saat uyumayı asla ihmal etmemelisiniz.
Yoğun kaygı duygusu ve anksiyete bozukluğu kafada uyuşma, ellerde karıncalanma, dilde uyuşma ya da batma, alında soğukluk hissi ya da genel anlamda vücutta uyuşma ile beraber soğuk ter gibi semptomlara yol açabilir Şöyle ki: Bir kişi endişeli olduğunda vücut savaş ya da kaç tepkisi verir.
Aleksitimi, “duyguları algılama, tanımlama ve açıklama konusunda yetersiz olmak” şeklinde tarif edilen bir kişilik durumu. Aleksitimik kişilerin temel özellikleri; mutluluk, acı, özlem, sevgi, coşku, öfke vb duyguların farkındalığından veya bunları ifade edecek sözcüklerden yoksun olmalarıdır.
Bazı insanlar belki de genetik nedenlerle doğuştan aleksitimi ile hayata başlarken, bazıları da yetiştikleri ortamdan ya da travmadan kaynaklı olabilir.
Onu anlamaya çalışmak, sabırlı olmak, ilgi göstermek, duygusal destek vermenin parçalarıdır. Depresyonda olan kişiyle diyalog kurmaya çalışın ve onu dikkatle dinleyin. Onun dışa vurduğu duyguları küçümsemeyin ama gerçekleri görmesi için de ona yardımcı olun ve ona umut verin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri