Thomas More (tahminen, 7 Şubat 1478, Londra - 6 Temmuz 1535, Londra), İngiliz devlet adamı, hukukçu, filozof, Rönesans dönemi hümanist yazardır. 1516'da yazdığı "Ütopya" başlıklı eserinde, hayalî bir adada kurguladığı bir ülkenin siyasi sistemini, "ideal" olarak tarif eder.
More, devlet düzeninin ve toplumsal barışın sağlanmasında eğitimin önemli olduğunu belirtir. Teorik eğitimin yanında uygulamayı da önemli görürken, öğrenme stratejisi olarak da yaparak, yaşayarak öğrenmeye değer vermektedir. Onun için bilimde deney ve gözlem hayati bir öneme sahiptir.
Ütopya Kitap Açıklaması
İdeal bir ülkenin nasıl olması gerektiğiyle ilgili bu konuşmalarda Ütopya adındaki bir ülkeden bahsedilir. Elli dört şehirden oluşan bu adada tek dil konuşulur, sınıf ayrımı yoktur, kimse kimsenin dinine karışmaz ve asla diğer ülkelere savaş açılmaz.
Thomas Moore (d. 28 Mayıs 1779, Dublin, İrlanda - ö. 25 Şubat 1852, Wiltshire, İngiltere), İrlandalı şair, yazar ve besteci. İrlandalı bir ayakkabı imalatçısı olan John ve Anastasia Codd Moore'un çocukları olarak dünyaya geldi. Birçok şiirini topladığı İrlanda Melodileri adlı eseriyle ün kazandı.
Ütopya; aslında olmayan, tasarlanmış ideal toplum. Ütopyalar, bugün gerçekleşmesi imkânsız toplum tasarımlarıdır. Köken olarak Yunanca "yok/olmayan" anlamındaki ou, "mükemmel olan" anlamındaki eu ve "yer/toprak/ülke" anlamındaki topos sözcüklerinden türemiştir.
İlgili 25 soru bulundu
Ütopya, gerçek hayatta olmayacak kadar güzel ve ideal olan toplum biçimidir. Distopya ise ütopyanın tam tersi olarak bir toplum şeklidir. Ütopya, mükemmel anlamına gelirken distopya ise baskıcı toplumu ifade eder.
ütopya, kendisinden yıllar sonra ortaya çıkacak sosyalist devletin birçok özelliğini içinde barındırır ancak thomas more'un ütopya'yı yazarkenki amacı kralların halkı para kaynağı köleler olarak görmesini eleştirmektir. more'un alaycı kişiliği esere birebir yansımıştır.
1516 yılında yayımlanan Ütopya adlı kitabı ise More'un tüm zamanlardaki en ünlü eseri olmuştur. Bu eser, ekvatorun ötesinde, 1200 yıldır Avrupa'dan kopuk hayali bir adada kurulmuş ideal bir devleti anlatır.
Thomas More (tahminen, 7 Şubat 1478, Londra - 6 Temmuz 1535, Londra), İngiliz devlet adamı, hukukçu, filozof, Rönesans dönemi hümanist yazardır.
Ütopya, gerçekleşmesi imkansız şekilde tasarlanmış ideal toplum hayalidir. Kelime kökeni olarak Yunanca 'yok/olmayan' anlamına gelen 'ou', 'mükemmel' anlamına gelen 'eu' ve 'yer/toprak/ülke' anlamına gelen 'topos' kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşmuştur.
Ütopya kavramı, Sir Thomas More tarafından 1516'da ortaya konulmuş- tur.
Ütopyalar, zaman zaman insanların hayal ettikleri ideal toplum yapıları ve dünya düzeni olarak ortaya çıkan hayali kurgulara verilen isimdir. Bu anlamda, ütopya kavramının çıktısı olan idealize edilmiş fikirler, zaman zaman hayatımıza ve sistemimize dokunarak çeşitli yenilikler meydana getirir.
Bu tür metin- lere “ütopya” adını veren kişi ise, bir Rönesans düşünürü olan Thomas More'dur (1478-1535). More, Yunanca “ou” yok ve “eu” iyi kelimelerinin ortak sesi “u” ile yer anlamına gelen “topos”u birleştirerek “var olmayan iyi yer” anlamını çağrıştıran ütopya kelimesini eserine ad olarak seçer.
Thomas More (tahminen, 7 Şubat 1478, Londra - 6 Temmuz 1535, Londra), İngiliz devlet adamı, hukukçu, filozof, Rönesans dönemi hümanist yazardır. 1516'da yazdığı "Ütopya" başlıklı eserinde, hayalî bir adada kurguladığı bir ülkenin siyasi sistemini, "ideal" olarak tarif eder.
Hobbes'a göre devletin asıl amacı bireysel güvenliktir. Erkin, toplum sözleşmesi ile tek bir elde toplanmasını amaçlar. Çatışma ortamının, doğal olarak kazanılmış haklardan feragat ederek daha büyük bir erke devri ile sonlanabileceğini savunur. Böylece herkesin temel hakkının korunacağı görüşündedir.
Aquinas'ın Tanrı Görüşü
Thomas Aquinas'a göre Tanrı tektir. Bu Tanrı salt ruhtur ve yetkindir. Tanrı her şeyin yaratıcısı ve varlıkta tutanıdır. O evrendeki varlık kümesinin bir üyesi değildir.
Her şeyden önce, Hobbes, epistemolojik olarak gerçekçi, ontolojik olarak materyalist bir filozoftur.
Cogito ergo sum varlığı Tanrı ile ilişkisinden ayrı tutup; bilinçle, sujelerle, düşünen benlikle devam ettirmiştir. Descartes'ın modern felsefenin kurucusu, babası sayılmasının sebebi budur.
Bugün eşitsizliği tetikleyen ve ülkeleri savaşa sürükleyen Batı toplumlarının fiyat oluşum süreçleri ile Orta Çağ'ın etkili düşünürlerinden olan Thomas Aquinas'ın adil fiyat anlayışı arasında belirgin farklar vardır.
Ütopya: Aslında olmayan, tasarlanmış ideal toplum. Distopya: Ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır. Distopik bir toplum otoriter - totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir.
427-347), Fârâbî (870-950), Thoma Campanella (1568-1639), Thomas More (1478-1535), Fran- cis Bacon (1561-1626) ve Thomas Hobbes (1599-1679)'un siyaset ütopyası tarzında yazmış oldukları eserleri esas alınmıştır.
Bu kelime genellikle utopya şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ütopya şeklinde olmalıdır.
Ütopya, ideal bir toplum düzeni ortaya koyan tasarı anlamına gelir.
Kuzey Kore'de yıllardır merakla beklenen "ütopik şehir" Samjiyon resmen açıldı... Kuzey Kore lideri Kim Jong-un rejiminin en önemli yatırımlarından biri olarak tanımlanan Samjiyon'da 4.000 konut ve 380 kamu binası yapıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri