Apateizm (apati ve teizm kelimelerinin birleşimi), tanrıumursamazlık; herhangi bir ilaha olan inanca veya inançsızlığa karşı ilgisizliktir.Bir inancın, iddia veya inanç sisteminin varlığından ziyade bir tavır olarak nitelendirilir.
Ateizm ya da tanrıtanımazlık, tanrının ya da tanrıların varlığına olan inancın yokluğudur. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir.
Deizm, akıl ve gözlem tanrının varlığını anlamak da yeterlidir derken, agnostisizm insan aklını yüceltmeye gitmeden tanrının varlığının veya yokluğunun bilinemez olduğunu savunan öğretidir. Agnostisizmin ve deizmin felsefi öğretileri, insan aklının tanrının varlığını kavrayıp kavrayamaması konusunda çelişir.
Deizm ve teizm
Klasik teizm, anılan özelliklere sahip tanrı veya tanrıları kabul ederek her şeyi bu referans noktasından hareket ile açıklamaya çalışır. Deist düşünceye göre de evren üstün, yüce bir varlık tarafından yaratılmıştır. Deizmde, teizmin aksine, Tanrı'nın evrenin işleyişine müdahale etmediği fikri hâkimdir.
Agnostisizmin tanımı
Ateizm, tanrının var olmadığını veya var olamayacağını savunur. Fakat agnostisizm, tanrının var olup olmadığının bilinmediğini veya asla bilinemeyeceğini savunur. Demografik araştırmalar için ise ateizm ve agnostisizm, diğer bütün dinsiz felsefelerle aynı kategoridedir.
İlgili 29 soru bulundu
Apateizm (apati ve teizm kelimelerinin birleşimi), tanrıumursamazlık; herhangi bir ilaha olan inanca veya inançsızlığa karşı ilgisizliktir.Bir inancın, iddia veya inanç sisteminin varlığından ziyade bir tavır olarak nitelendirilir.
Agnostik kime denir şeklindeki soruya verilebilecek en doğru yanıt ise şu şekilde olabilmektedir: Kendisini hiç bir dinin mensubu olarak hissetmeyen ve her şeyin bilinmez olduğuna inanan bireylere agnostik denir.
Deistlerin genel olarak ahiret inancı ve buna bağlı olarak sevap ve günah inancı da olmadığı için yasaklar yoktur ancak her şey serbest değildir.
Ateist de, deist de, İslamiyet'e inanmayan dinsiz kimsedir. Deist, bir yaratıcı var dediği hâlde, hiçbir dine ve peygambere inanmayan kâfir demektir.
Dünyanın farklı bölgelerinde yapılan anket ve araştırmalara göre, nüfusunda en az dindar barındıran ülke Çin. Bu ülkenin başkenti Şangay ise en az dindar barındıran şehir. Çin'de dindar olmadığını belirtenlerin oranı yüzde 61'e ulaşırken, Şangay'da bu oranın yüzde 86,9'a kadar çıktığı görülüyor.
KONDA'nın 2022'de yayımlanmış 2021 verilerine göre Türkiye'de inançsız ve ateist kişilerin toplam nüfusa oranı %7'dir. Bu veri 2011'deki %2 oranıyla karşılaştırıldığında büyük bir artış olarak nitelendirilmektedir.
Agnostik kavramı ilk kez İngiliz düşünür Thomas Henry Huxley (ö. 1895) tarafından 1869 yılında “İngiliz Metafizik Derneği” adlı kuruluşta kullanılmıştır. Huxley, bir insanın kendi aklıyla tanrının varlığını ya da yokluğunu ortaya koymasının bilimsel bir dayanağının olmadığına vurgu yapmaktadır.
Burada çok açık bir çelişki hali vardır. Kısacası ateistlerin yok oluş hali olarak kabul ettikleri (bilinçlerini de tamamen maddeye indirgediklerinden) maddenin yok oluş hali daha doğru bir deyişle maddenin dağılma halidir. Evrende madde bedenleri toplanarak (bir araya gelerek) var olmuştur.
Türk Dil Kurumu'na göre ateizmin tanımı "tanrıtanımazlık". Ateizm derneklerinin kabul ettiği en geniş tanım ise “Tanrı vardır düşüncesine inanmamak”.
Ateist Allah'ı tamamen dışlayan, tanımayan. Halbuki müşrik Allah'ı tanıyan ama Allah'ın yardımcılarını da Tanrı kabul eden kimse demektir.
Cevap: Bütün haklarım helâl olsun. Allah Teâlâ'nın yaratılmışlara her an ve çeşitli şekillerde müdahale ettiğine dair sayılmayacak kadar âyet ve hadis vardır. Allah Teâlâ'nın sıfatları hiçbir durumda âtıl olmaz.
Deizm kavramı, Latince Tanrı anlamına gelen “deus” sözcüğünden türetilmiş olup deist düşünürlerin inancını belirtmekte kullanılmıştır. Bu hareket 17. yüzyılın ilk yarısında İngiliz düşünürü Lord Herbert of Cherbury (ö. 1648) ile başlayarak İngiltere'de yayılmıştır. Onun takipçisi düşünür Charles Blount'tur (ö. 1693).
Deizm, peygamberleri ve Kutsal kitapları reddeder sadece Allah'ın varlığına inanır. Deistler dini kabul etmedikleri için onun gereklerini (oruç tutmak namaz kılmak) de yerine getirmezler.
Türkiye'de de sayılarının giderek arttığı ifade edilen Deizm inanışında tek tanrıya yani Allah'a inanış var. Fakat Allah'ın koyduğu emirlere, peygamberine ve kutsal kitap Kuran'ı Kerim'e inanış yok, yani deistler bu kavramları reddediyor.
Söz konusu akım ateizm ve deizmden farklıdır. Örneğin ateistlere göre evrenin özü maddeden oluşur ve Tanrı kesinlikle yoktur. Evren Big Bang ile oluşmuştur ve madde ezelidir. Oysa agnostikler Tanrının var olup olmadığının kesin olarak bilinemeyeceğini savunur.
Agnostizm ile karıştırma: ateist, tanrıya inanmaz, agnostik ise Tanrı'nın varlığı hakkında kararsız ve şüpheli bir tavır takınır, ignostik ise, Tanrı'ya inanmayla ilgili herhangi bir soruya “Tanrı” tabiriyle kastedilenin ne olduğu yeterince açık olmadığından tam olarak cevap vermenin mümkün olmadığını söyler.
Sosyolog Ariela Keysar ve Juhem Navarro-Rivera'nın ateizm üzerine çok sayıda küresel araştırma incelemesine göre, dünya çapında 450 ila 500 milyon pozitif ateist ve agnostik vardır (dünyanın en fazla ateistine sahip Çin ile beraber (200 milyon ikna olmuş ateist) dünya nüfusunun %7'sine tekabül ediyor).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri