Esbab denildiği zaman bir şeye sebep olmak anlamı ortaya çıkmaktadır.
neden. Bir varlığı veya olayı etkileyen, oluşturan, doğuran şey, sebep, illet.
sebep - Nişanyan Sözlük. Arapça sbb kökünden gelen sabab سبب “1. ip, urgan, 2. yol, rota, vasıta, araç, 3. gerekçe” sözcüğünden alıntıdır.
neden olmak, yol açmak: “Fakat gördüğü şey, kederini filan unutup enikonu telaşlanmasına sebep oldu.” -E. Şafak.
Arapça sbb kökünden gelen sabab سبب "gerekçe, neden" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça sabba سبّ "1. sövdü, tahrik etti, 2. sebep oldu" fiilinin masdarıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Kelimenin eş anlamlısı neden kelimesidir.
Sebep kelimesine karşılık olarak kullanılabilecek olan eş anlamlı sözcük neden kelimesidir.
Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız kelimelerden biri olan vesile, bir işin gerçekleşmesi için aracı ya da neden olmak manasına gelir. Dilimize Arapçadan geçmiş olan bu kelimenin ya anlamı ise bahanedir.
Bundan hareketle sebep kelimesinin anlamca karşıtı da sonuçtur. Yani sebep kelimesinin zıt anlamlısı ''sonuç'' kelimesidir.
SEBEP NASIL YAZILIR? Bu kelimenin sebep mi, sebeb mi? olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı sebep şeklinde olmalıdır.
ayrı - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe adruk “ayrı, ayrılmış” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe adır- “ayırmak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
Sözlükte “yol, ip, kendisiyle herhangi bir maksada ulaşılan vasıta; şefaatçi” anlamlarına gelen sebeb (çoğulu esbâb) (Lisânü'l-ʿArab, “sbb” md.; Tehânevî, I, 626), fıkıh usulü terimi olarak şâriin varlığını hükmün varlığına ve yokluğunu hükmün yokluğuna alâmet kıldığı durumu/niteliği ifade eder.
Bir kazandırıcı işlem yapılırken işlemi yapan tarafın gözettiği hukuk bakımından önemli amaç ve menfaat, diğer bir ifadeyle başkası lehine yapılan kazandırmanın nedeni sebep olarak anılır.
sebep; olayın ya da sürecin başlamasına vesile olan tözdür . neden; sebebin veya ardılı sürecin özünü sorgulayandır. nedenin; bahane, mazeret veya gerekçeler bulup, sebebe ulaşmadan arayışı sonlandırabildiği de olur. yani, "demek ki nedeni buymuş" dediğimizde ulaşılan sonuç, sebep olmayabilir.
Eş anlamlı kelimeler yerine anlamdaş veya yakın anlamlı kelimeler de kullanılabilir. Sebep kelimesi eş anlamlısı ve anlamdaşı neden kelimesidir. Bu durumda cümle içerisinde kullanılan sebep kelimesi yerine aynı anlama gelen neden kelimesi de kullanılabilir.
Sebep kelimesinin eş anlamlısı "neden"; zıt anlamlısı ise "sonuç" kelimesidir. Bunları kullanarak örnek cümle kuralım: Hastalığının sebebi bulunamadı.
TDK'ya Göre Zengin Kelimesinin Eş Anlamlıları
Türk Dil Kurumu açısından zengin kelimesine karşılık olarak varlıklı, verimli, çok ve bol kelimeleri kullanılabilir.
- Koskoca, kocaman çok iri veya çok büyük. - Güçlü ve önemli. - Alışılmışın sınırlarını aşan.
Üç farklı başlık altında incelenen B sınıfı ehliyetin alt kategorilerinden biri de BE sınıfı ehliyettir. Bu sürücü belgesi kişilerin römork kullanmasına olanak tanır. Aynı zamanda bir aracın römork ya da karavan takılarak sürülmesine de izin verir.
O, “Hayra aracılık eden, o hayrı işleyen gibi sevap kazanır”[2] sözüyle de aynı zamanda hayırlı hizmetlere öncülük etmeyi teşvik etmiştir. Hayra vesile olmak denildiğinde sadece maddiyat akla gelmemelidir. Bu, herkesin gönlüne ve gücüne göredir.
''Neden'' kelimesinin eş anlamlısı ''Sebep'' kelimesidir.
Eş anlamlı kelimelere anlamdaş kelimeler de denir. Anlamdaş kelimelerden bir tanesi de kuvvetli kelimesidir. Kuvvetlinin eş anlamlısı cümle içinde kuvvetli ile aynı anlamı ifade ettiğinden kuvvetli sözcüğü yerine kullanılabilir.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Arapça dilinden Türkçe'ye geçen macera sözcüğünün Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlükte yer alan isim türündeki eş anlamlı (anlamdaş) kelimeleri; Serüven. Sergüzeşt. Avantür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri