Vatansız kişinin uluslararası hukuki tanımı şu şekildedir: “Vatansız kişi, hiçbir Devlet tarafından hukukunun işleyişi çerçevesinde vatandaş olarak sayılmayan kişidir”.
Haymatlos Nedir? Haymatlos; hukuksal açıdan vatanı olmayan ve hiçbir ülkenin vatandaşı olmayan kişileri ifade eden bir kavramdır. Herhangi bir devlete uyrukluk bağıyla bağlı olmayan ve vatansız statüsüne sahip kişiler yasal açıdan haymatlos olarak tanımlanır.
Haymatlos kimliği olan bir kişi, hukuki açıdan bir ülke vatandaşı olmadığından, seyahat ve diğer işlemler için özel izinler almak zorunda kalabilir. Bu durum, genellikle siyasi veya insani nedenlerle gerçekleşir. KİMLER HAYMATLOS OLARAK NİTELENDİRİLİR?
Özet: Haymatlos kavramı, II. Dünya savaşı sonrasında, Almanya ile Türkiye arasında gelişen diplomatik etkileşim sonucu, Almancadan Türkçeye aktarılan alıntı bir kelimedir. Kavram, Türkçeleştirildiği ilk dönemde tamamen politik bir anlamla, yani vatansız ve uyruksuz olarak ilk anlamıyla kullanılmıştır.
vatansız kimlere denir bu konudan bahsedeceğiz. Vatansızlık, hiçbir devletle uyrukluk bağı olmayan kişileri tanımlamak için kullanılan terim. Bu statüye sahip kişilere Vatansız veya uluslararası yaygın terimle Heimatlos (haymatlos) denmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Vatansızlık (veya Yurtsuzluk), hiçbir devletle uyrukluk (vatandaşlık) bağı olmayan kişileri tanımlamak için kullanılan terim. Bu statüye sahip kişilere Vatansız veya uluslararası yaygın terimle Haymatlos (Almanca: Heimatlos) denmektedir.
Vatansızlık nedir? Vatansız kişinin uluslararası hukuki tanımı şu şekildedir: “Vatansız kişi, hiçbir Devlet tarafından hukukunun işleyişi çerçevesinde vatandaş olarak sayılmayan kişidir”. Basit ifadeyle; bu, vatansız bir kişinin, hiçbir ülkenin uyruğuna sahip olmadığı anlamına gelir.
Hukukumuzda yabancı kapsamına vatansızlar, mülteciler, şartlı mülteciler, ikincil koruma statüsünden yararlananlar, geçici korumadan yararlananlar ve göçmenler girmektedir. b) Vatansızlar: Hiçbir devlete vatandaşlık bağıyla bağlı bulunmayan kişilerdir.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 62. Maddesinde Avrupa ülkeleri dışında yaşanan olaylar nedeniyle vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan yabancıya veya bu tür olaylar sonucu korku sebebiyle ülkesine dönmek istemeyen vatansız kişiye şartlı mülteci statüsü tanınır.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından vatansız olduğuna karar verilen yabancılara, Türkiye'de yasal olarak ikamet edebilmelerini sağlayan ve ikamet izni yerine geçen “vatansız kişi kimlik belgesi” verilir.Belge, en fazla ikişer yıllık sürelerle ve vatansızlık hali devam ettiği sürece uzatılacak şekilde düzenlenir.
Türk Vatandaşlığından çıkmak isteyen kişinin bizzat kendisi İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine başvurmalıdır. Eğer Türk Vatandaşlığından çıkmak isteyen kişi yurt dışındaysa bulunduğu yerdeki Türkiye dış temsilciliklerine başvuruda bulunarak Türk Vatandaşlığından çıkma izni isteyebilir.
Nazi Almanya'sı tarafından vatandaşlıktan çıkarılan veya başka nedenlerle vatansız kalanların pasaportuna “heimatlos” damgası basılıyordu. 'Haymatloz' kavramı kelime olarak Türk dilinde sürgünler için kullanılan eşanlamlı sözcüktür.
Türkiye Cumhuriyeti vatansız kişi kimlik belgesine sahip kişiler, kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturmadıkları sürece sınır dışı edilmezler. Vatansız kişiler yabancılarla ilgili işlemlerde aranan karşılıklılık şartından muaf tutulurlar.
Valiliklerce vatansız olduğu tespit edilenlere “Vatansız Kişi Kimlik Belgesi” her birey için ayrı olarak verilir ve vatansızlık hali devam ettiği sürece, ikişer yıllık sürelerle yenilenir. Başka ülkeler tarafından vatansız kişi işlemi görenler bu haktan yararlandırılmaz.
Vatansızlık sözcüğü ile eş anlamlı olarak kullanılan haymatlos, heimatlos sözcüğünden dilimize geçmiştir. Heimatlos yazım şekli uluslararası bir kullanımdır. Mülteci sözcüğüne bakacak olursak, sığınık ve sığınmacı sözcükleri ile eş anlamlı olduğunu görürüz.
Bu kanunlar, bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşlık gereklerini karşılayabileceği durumlar yaratabilir. Bu durum, bir ülkenin veya diğerinin çok vatandaşlık ile ilgili yasalarının olmaması durumunda, kişinin birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermektedir.
Mülkiye Göç Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Erdoğan, saha çalışmalarından edindikleri bilgilere göre Mart 2022 itibariyle Türkiye'de 750 bin mülteci bebek bulunduğunu söyledi.
Uluslararası hukukta mülteci (refugee), sığınmacı (asylumseeker), göçmen (immigrant) terimleri kullanılıyor. Türkiye'de ise Avrupa dışından gelenlere mültecilik hakkı verilmiyor ve sığınmacı terimi hukuk sisteminde yer almıyor.
Vatansız Kişi Kimlik Belgesi Başvurusu
Vatansız olarak Türkiye'ye gelen veya ülke bulunurken vatandaşlığını kaybederek vatansız kalan kişiler, mevcut durumlarının tespit edilmesi maksadıyla bizzat valiliklere müracaat etmekle sorumludurlar.
Doğum Yeri
Türkiye'de doğan ve yabancı ana ve babasından dolayı doğumla herhangi bir ülkenin vatandaşlığını kazanamayan çocuk, doğumdan itibaren Türk vatandaşıdır. Türkiye'de bulunmuş çocuk aksi sabit olmadıkça Türkiye'de doğmuş sayılır.
2- Şartlı Mülteci
Buna göre şartlı mülteci; Avrupa dışında meydana gelen olaylar nedeniyle, mülteci tanımındaki şartlara haiz olduğunu iddia ederek, üçüncü ülkelere iltica etmek üzere Türkiye'den uluslararası koruma talebinde bulunan kişidir.
Bir devletin vatandaşlığına sahip olan ancak oradan ayrılınca ya kendileri koruma talep etmeyi reddet- tiklerinden, ya da Devletin onlara koruma sağlamayı reddetmesinden dolayı, Devlet tarafından korunma- yan kişilerin durumu. De facto vatansızlık sıklıkla mültecilerle bağlantılı olarak kullanılan bir terimdir.
Tek istekleri ise yurttaş olarak tanınmak. Afyonkarahisar'da yaşayan 8 kişilik Gül ailesi, İçişleri Bakanlığı tarafından kendileri verilen 'Haymatlos' yani 'hiçbir devletin yurttaşı olmayan, yurdu olmayan, yurtsuz' kimliği ile hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor.
İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında Türkiye'deki binlerce vatansız (haymatlos) çocuk ile ailesinden ayrı düşmüş, refakatsiz çocukların daha iyi koşullarda büyümesine olanak sağlayacak "tüzel kişi vesayet sistemi" kurulacak.
Bu anlamda Vatansız Kişilerin Statüsüne İlişkin 1954 Sözleşmesi (“1954 Sözleşmesi”), Mültecilerin Statüsüne İlişkin 1951 Sözleşmesi (“1951 Sözleşmesi”) ile aynı temeli paylaşmaktadır. Başlangıçta mülteci antlaşmasına bir taslak protokol olarak düşünülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri