Hava, membranlı tank içindeki lastik membrandan difüzyonla sürekli suya geçerek veya flanş ve sibop bağlantılarında sızarak azalır. Tank içinde hava basıncı düşerse hidroforun şalt sayısı artar. Dolayısıyla ses ve sudaki dalgalanma artar.
Her kombide bulunan genleşme tankı kombi devreye girdiğinde ve su basıncı yükseldiğinde içerisindeki hava yardımı ile yükselen basıncı absorbe eder. Eğer genleşme tankında hava kalmadıysa kombi su basıncı yüksek veya kombi su basıncı düşük gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.
Eğer genleşme tankında arıza varsa sistem içindeki suyun hacmi artar ve cihazın alt kısmından su akıtmaya başlar. Özellikle kış aylarında kombi altından su akıtıyorsa genleşme tankı arızasındandır.
Su ısınıp genleştiğinde fazla su tanka dolar ve membranın diğer tarafındaki gaz basıncı yükselir. Sistem soğuduğunda ise su hacmi düşer ve büzülen su tanktan boşalır. Tanktaki gaz basıncı düşer.
Genleşme tanklarına üretim sırasında 4 bar civarında hava basılır ama kullanım yerinde tanktaki basıncın binanın koşullarına göre ayarlanması gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Alt basınç değerini ayarlamak için önce su basıncını kesmeli, ardından da basıncı ayarlamak istediğiniz seviyeye gelenek kadar beklemelisiniz. Sonrasında musluğu kapatarak izole bir tornavida yardımıyla halt vidası sıkarak gevşetebilirsiniz.
Simtem 1 bar ile 3 bar arası basınç normal çalışma basıncıdır , üstü tehlike arz etmeye başlar. Isı genleşmesinden dolayısı panellerin 3 bar dan sonra patalama riski ve tesisatın boruların patlama riski vardır.
Sıcaklığın artması ile genleşen su kontrol altına alınmaz ise borularda, kazanda ve ısıtma sisteminde sızıntılara neden olur. En zayıf noktadan patlak veren bu sızıntılar ısıtma sisteminden verim almamanıza ve sistemin arızalanmasına yol açar.
Gereksiz su tahliyesi nedeniyle genleşme kabı su eksiltiyor konumuna gelir. Motor soğutma suyu basınç nedeniyle seviye bidonu dışarısına taşar. Su haznesinin altında yer alan ya da çevresinde bulunan metal parçalar ve elektronik aksamlar arızalanabilir. Metal parçalara temas eden su korozyona neden olabilir.
Genleşme tankı membran ile ikiye ayrılmış bir parçadır. Bir kısmında su bulunurken diğer kısmında hava bulunur. Zamanla membranının çürüyerek delinmesi sebebi ve içerisindeki havanın bitmesi sebebi ile arızalanmaktadır.
Kazanlara bağlanan genleşme tankı basıncı tesisat basıncına uygun ayarlanmalıdır. İlgili yasa gereği cihazınızın kullanım ömrü 10 (On) yıldır.
Tankın direkt olarak değişmesi gerekmektedir. Yeni genleşme tankı ile değişim gerçekleşir. Delik tamiri ne yazık ki yapılamamaktadır. Çünkü yapılsa dahi bir süre sonra aynı yerden aynı hasarı verecektir.
Tüketici ve kullanıcılar için kabus işte şimdi başlıyor çünkü içme suyu hidrofor sistemlerinde bağlı olan tankın membranının patlaması pompanın her su ihtiyacı giderildiğinde devreye girmesi demektir. Yani pompa hiç bir şekilde korunmuyor ve enerji tüketimi büyük oranda artıyor.
Hidroforlar, emme haznesinde yeteri kadar su olmadığında hava emebilir. Bu durum, pompanın çalışması sırasında hava yapmasına neden olur. Ayrıca, genleşme tankındaki hava eksik veya membran patlak ise hidrofor ses yapabilir .
O kap adı üzerinde genleşme kabı, radyatörün içindeki su azaltığında takviye yapar sistem, yada radyatördeki su ısınıp genleştiğinde fazlalık olan su o hortum vasıtasıyla radyatörden kaba dolar ve görünen su seviyesi yükselir. Aracınızda hararet yapma sıkıntısı yoksa endişelenecek bir durum yok.
Soğutma genleşme deposunun kirlenmesi, motor soğutma sıvısındaki yağın gaza karışmasından kaynaklanır. Conta su kanalı ile yağ kanalı arasındaki yüzeyin hasar görmesi, yağın motor suyuna karışmasına neden olur.
Hidroforlar için su deposu şart mı? Hidroforun amacı, su tankında bulunan suyu, hava ile basınçlandırıp uzak noktalara pompalamaktır. Su tankının bir diğer amacı ise üstünde yardımcı elemanları taşımasıdır. Su ile orantılı hava basıncının artması için kapalı depo su tankına su verilmelidir.
– Pompa susuz çalıştırılmamalıdır. Hidroforun susuz çalışmasını önlemek amacıyla su deposu içine Su Seviye Flatörü konulmalıdır. Pompa susuz çalışırsa içindeki fanlar ve mekanik salmastra sürtünmeden dolayı ısınıp bir süre sonra kavrulacak ve yanacaktır.
Genleşme Tankları başka bir adıyla genleşme depoları tesisat sistemlerindeki basınç kontrolünü ve su desteğini sağlayan tesisat ekipmanıdır. Konut ve işyerlerinde sıcak kullanma suyu hazırlayan sistemlerde ortalama su sıcaklığı 80°C'dir.
Bir açık genleşme tankının hacmi, sistem için hesaplanan genleşme hacminin iki katı olmalıdır. Tüm sistemdeki su içeriği: 500 lt. Su genleşme miktarı = 500 x 0.0355 = 18 Litre.
* Tankların ön basınç değeri 1,5 ila 4 bar arasındadır. Kullanım yerine göre ayarlanmalıdır. * Elektrostatik Toz Boya Kaplamalı çelik gövde. * 100 Litre ve üstü modellerde Manometre bulunmaktadır.
Kapalı Genleşme Tankı:
Genleşen sıcak su membranın içine girerek sistemdeki fazla su basıncını alır. Membran ile metal tank arasında basınçlı bir gaz vardır. Genellikle gaz olarak azot gazı veya kuru hava kullanılır. Tank içindeki azot gazı veya hava genleşme esnasında yastık görevi görür ve elastikiyet sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri