Ped: Toksik Şok Sendromu riski yoktur. Genellikle çok sık tampon kullanan kadınlarda ortay çıkan
İdeal olan hijyenik ped yerine tampon tercih etmemek, çok gerekli olmadıkça kullanmamak ve kullanıldığında en fazla 6 saat vajinada tutmaktır. Vajinal tamponlar sadece adet kanaması sırasında kullanılırlar. Vajinal akıntılar için günlük pet yerine tampon kullanmak son derece riskli bir davranış olacaktır.
Bunlar hijyenik ped, tampon ve adet kaplarıdır. Tampon ve adet kapları vajina içine yerleştirilerek kullanılırken, pedler iç çamaşırına yapıştırılır.
Vajinal tampon olarak da bilinen bu ürün, menstrual dönemde vücuttan atılan kanı daha dışarı çıkmadan emmek için üretilir. Yani pedlerin aksine kanın, vücudun dışına çıkmasını engelleyerek konforlu bir regl dönemi geçirmeye yardımcı olur.
Dr. Sözen sözlerini şöyle sürdürdü: "Denize girme olanağının arttığı yaz günlerinde ped yerine tampon kullanılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Aslında, birçoğunun atletik çabaları sebebiyle düzenli dönemleri bile mevcut değildir. Bununlar birlikte, dönemlerinde olan yüzücülerin birçoğu, havuzun etrafında turlarken, kan akışlarını kontrol altında tutmak için tampon veya adet kupaları kullanmaktadırlar.
Vajinal tampon uygulaması tuvalete gidilmesine engel midir? Hayır değildir. Vajinaya yerleştirilen tampon idrar çıkış deliğini ve anüsü etkilememektedir. Bu nedenle vajinada bulunan tampon tuvalate gidilmesine engel değildir.
Tampon hijyenik bir üründür, kullanıma kadar ambalajı içerisinde kapalı kalmaktadır. Tampon kullanmadan önce ellerin mutlaka yıkanması gerekmektedir. Tampon üzerindeki ambalaj gösterilen yerden açılmalı, hiçbir yere temas etmeden, hemen vajinaya uygulanmalıdır.
Regl döneminde kullanılan ürünlerden biri olan menstrual kup bir hijyen ürünüdür. Tıbbi silikon ya da lateksten yapılmış, esnek bir kupa şeklindedir. Vajina içerisine yerleştirilerek menstrual akıntının bu kapta toplanması sağlanır. Hijyenik pedlerden farklı olarak akıntının dışarı çıkması engellenir.
7. Hijyenik pedinizi yoğun günlerde 3-4 saatte bir değiştirmeniz önerilir. 8. Akıntınız hafifse hijyenik pedinizi daha az sıklıkla değiştirebilirsiniz. Hafif günlerde dahi en az 4-8 saatte bir değiştirmelisiniz. 9. Gece kullanımında yüksek emilim gücü olan pedleri tercih edin.
- Tampon günde 4-6 defa (4-6 saatte bir) değiştirilmeli, - TSS riskini azaltmak için pedlerle dönüşümlü olarak kullanılmalı.
Yüzmeye giderken ped takılmamalıdır. Pedler sıvıyı emdiği için, emdiği tek sıvı regl kanınız olmayacaktır. Bu hem sağlığınız için tehlikelidir hem de için dolan ped kötü kokuya da sebebiyet verebilir. Ayrıca ped yapışkanları genel olarak mayo kumaşına yapışmak ve orada kalmak konusunda güvenilmez olabilirler.
Normal boy ve gece boy yapı olarak aynıdır. Pedlerde teninize değen kısım %100 pamuktur. İkisinde de sızdırmaz katman bulunur, böylece regl döneminde güvenle kullanabilirsiniz.
Günlük pedler, iç çamaşırının aksine sıvıyı iç yüzeyine geçirirken vajina ile temasta kalan yüzeyi kuru kalır. Dermatolojik testlerden geçerek üretilen bu pedler vajina ile temas için güvenlidir.
Yıkanabilir kumaş pedler hijyenik mi? Kumaş pedler gerektiği gibi temizlenirse hijyen açısından bir sorun teşkil etmiyor. Vajina içerisine girmediği için toksik şok sendromu ihtimalini düşürüyor, tek kullanımlık pedlerdekinin aksine plastik içermediği için bölgenin tahrişini de engelliyor.
Ancak, tampon takmak ya da çıkarmak, acı verici bir deneyim değildir. Bununla birlikte, hangi tamponun sizin için daha iyi olduğunu belirleyebilmeniz için, farklı markaların tamponlarını denemek iyi olabilir. Bununla birlikte, vajina kuruluğu varsa ya da adet kanı azsa, tampon takmak biraz daha zor olabilir.
Tarihi. Eski Yunan'da kadınlar, pamukları yuvarlayarak top haline getirdikleri iplikleri, Romalılar balmumlanmış ve yağlanmış ince yün tamponları kullanırdı. Eski Mısır'da ise, fil ya da timsah gübresini saran papirüs kullanılırdı.
Tamponun yanı sıra kullanımı gittikçe yaygınlaşan başka alternatifler ise menstrual cuplar ve emici iç çamaşırlarıdır. Ayrıca doğa dostu yıkanabilir ve bambu çeşitleri de hijyenik pedler yerine tercih edebileceğiniz ürünlerdir.
Normal bir adet döngüsünde kanın durumuna göre kadınların 1 ya da 2 ped kullanmaları ideal olarak kabul edilmektedir. Ancak bazen kadınlar hijyen açısından sıklıkla ped değiştirebilmektedir. Böyle durumlarda da 5 üzeri ped kullanılması normal olarak kabul edilmektedir.
Tampon kullanmak, ped kullanmak istemeyen kadınlar için güvenilirdir. Örneğin ped alerjisi olanlarda aksine tampon kullanılmalıdır. Ancak tamponların en fazla 6 saatte bir değiştirilmesi önemlidir. Reglken duş alınabilir.
Tampon herhangi bir sızma yapmadığı için gönül rahatlığı ile denize veya havuza girebilirsiniz.
Haliyle tamponun ipi koptuğunda veya tampon ileriye gittiğinde, tamponu içeriden çıkartmak için vajina kaslarını gevşetmenin yollarını aramalısınız. Kendinizi rahat bırakarak, kasık bölgesine sıcak uygulama yaparak veya banyo yaparken, içeriye kaçan tamponu elinizle rahatça çıkarabilirsiniz.
Tampon kullanımı kimler için uygun değildir? Tampon kullanımı öncelikle vajinal enfeksiyon şikayetleri olan kadınlar için uygun değildir. Bu durumda hijyen problemleri ortaya çıkabilir. Aynı zamanda geçmişte kullanan sonrasında da vücutta alerjik reaksiyonlar geçiren kişiler de kullanılmamalıdır.
Tampon yerleştirilmeden önce ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun ve daha sonra kurulayın. Tamponu yerleştirirken kendinizi en rahat hissettiğiniz pozisyonda yerleştirin. İsterseniz ayakta isterseniz oturarak yerleştirebilirsiniz. Genellikle kadınlar bir ayağını klozetin üzerine koyarak yerleştirirler.
Doğru yerleştirildiği sürece tamponun varlığı hissedilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri