Muntazır TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bekleyen, gözleyen.
muntazır - Nişanyan Sözlük. Arapça nẓr kökünden gelen muntaẓir منتظر “gözeten, bekleyen” sözcüğünden alıntıdır.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığında genel olarak 'düzgün ve düzenli' şekilde muntazam kelimesi karşılık bulur. Herhangi bir durum ya da insan için kullanılabilmektedir. Aynı zamanda yapılan bir işin harika olduğunu ve eksiksiz bir şekilde tamamlandığını gösteren anlam üzerinden de ele alınır.
Münhasır; bir kimse ya da bir şey için ayrılmış, mahsus anlamı taşımaktadır. Bu insan ya da hayvan ile beraber eşyalar için de kullanılabilmektedir. Eski dönem insanları daha sık kullansa dahi günümüzde de değerlendiriliyor.
Divan edebiyatında Allah'tan yardım istemek maksadıyla yazılan kaside türünde olan şiirlerde münacat olarak adlandırılmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre münacat kelimesi, yakarış anlamına gelmektedir. İkinci bir anlam olarak da Divan edebiyatında bulunan ve Allah'ı öven bir şiir türü olarak ifade edilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
TELMİH KELİMESİNİN ANLAMI
Anlatılmak istenen şeyi söz arasında imalı olarak belli etme, ima etme anlamına gelir. Bu kelime genellikle temlih şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı telmih şeklinde olmalıdır.
Veladet TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Doğum, doğma, doğuş
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
Binaenaleyh TDK Sözlük Anlamı Nedir? Cümleyi destekleyici bir anlama sahip olan binaenaleyh kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı ile ifade ediliyor. Bu şekilde herhangi bir neden ya da bir durum olduğu vakit, amaca uygun şekilde cümleyi tamamlayıcı bir etki sağlamaktadır.
Kelime grubu noktasında mukabil sözcüğü daha çok buna mukabil şeklinde kullanılmaktadır. Karşılık olarak kullanılan buna mukabil kelimesi, daha çok 'buna rağmen ya da buna karşın' biçiminde ele alınmaktadır. Herhangi bir durumu anlatırken kullanılır.
muntazaman / منتظما / مُنْتَظَمًا
İntizamlı ve düzgün olarak. Muntazam bir tarzda. Devamlı ve sürekli olarak.
(ﻏﻴﺮ ﻣﻨﺘﻈﻢ) sıf. ve zf. (Ar. ġayr ve muntaẓam ile ġayr-i muntaẓam) Muntazam olmayan, düzensiz: Bir düşman müfrezesi sağ cenah grubunun taarruzuyle gayrimuntazam çekiliyor (Ahmet H. Tanpınar).
zf. (muntaza'man) esk. Düzenli olarak: “Bu garip ve yorucu vazifeyi, derslerini ve müzakerelerini yaptığı gibi muntazaman başardı.” -S. F.
muntazır / منتظر / مُنْتَظِرْ
Bekleyen. Gözleyen. Birisinin gelmesini bekleyen.
Ayıran, ifraz eden.
Müzahir kelimesi yardım etme, destek olma ve arka çıkmak anlamlarına gelmektedir. TDK sözlüğü içerisinde de kullanımı bu şekildedir. Yardım eden kimse olarak bilinmektedir.
TDK ya göre bilhassa kelimesinin anlamı 'özellikle' şeklinde yer almaktadır. Geçmişten günümüze kadar aynı anlamı üzerinden gelmiş ve hala çok sık değerlendirilen sözcüklerden biridir. Başka bir örnek ile cevap vermek gerekirse; ''Bilhassa bu konuyu çok ciddiye alman gerekir.''
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Türk Dil Kurumu açısından mihver kelimesi, 'Eksen ve önemli,' sözcükleri üzerinden değerlendirilmektedir. Aynı zamanda bu kelime ile beraber eş anlamlı şekilde kullanılabileceğini ifade etmek mümkün.
Yaşantısı içerisinde onurlu, şerefli bir duruş gösteren kişiler için alicenap denmektedir. Aynı zamanda yüksek bir karakteri olan ve bu karakterini bozmayan kişiler adına da bu sözcük kullanılır. Genelde daha çok eski dönemlerde kullanılmış günümüzde ise çok fazla öne çıkmayan sözcüklerden biridir.
Yalvarmak, dilemek, rica etmek anlamına gelir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mütehassis kelimesi, ''tehassus'' kökünden türetilmiştir. Tehassus, duygulanmak ve içlenmek anlamına gelirken mütehassis sözcüğü ise duygulu demektir. Merhametli ve duygusal kişiler için de aynı kelimeler kullanılır.
Vasal, Avrupa feodal sisteminde, derebeyine (feodal lord) hizmet karşılığında, kendisine toprak ve köylü (yurtluk) tahsis edilen kişi.
Vari, Kendisine miras düşen, mirasa konmuş kişidir. Ölmüş birinin mal ve mülkünde maddi manevi tasarruf hakkı bulunan kişi olarak görülmektedir. Vari ne demek, TDK sözlük anlamı nedir detayları ile derledik. Vari ne demek sorusuna kısaca mirasçı cevabı verilebilir.
Velayet; küçüklerin ve istisnai olarak kısıtlı ergin çocukların korunmasını, bakımını ve çeşitli açılardan yetiştirilmesini sağlamak için, anne ve babanın, çocukların kişiliklerinin ve malvarlıklarının korunmasıyla, onların temsili hususunda sahip oldukları hak, yetki ve ödevlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri