Yaşanmış ya da yaşanması mümkün olan olayları anlatan HİKAYE EDİCİ METİN adı verilir.Olaylar belli bir sıralama içinde olur.Hikaye unsurları(olay-olayın kahramanları-yer-zaman)bulunur.
Hikayelerin Özellikleri * Yaşanmış ya da yaşanabilir olaylar anlatılır. * Dar bir zaman dilimini kapsar. * Olayla ilgili yer ve zaman bellidir. * Romana göre kısa eserlerdir.
Hikâye edici metinler giriş(serim), gelişme(düğüm), sonuç(çözüm) bölümlerinden oluşur. Metinleri yazarken gereksiz sözcük kullanmamak, yazım kurallarına uymak, cümle ve kelime tekrarı yapmamak gerekir.
Bilgilendirici metin türleri içinde bilimsel yazılar, maka- leler, tarihi yazılar, denemeler, eleştiriler, haber metinleri, günlükler ve gezi yazıları bulunur. Yazınsal türler içinde ise masal, öykü, roman, fıkra, fabl, tiyatro, destan ve şiir gibi metin türleri vardır.
Roman, hikaye, masal, makale, deneme, fıkra ve eleştiri olmak üzere toplamda 7 adet metin türü bulunuyor.
İlgili 28 soru bulundu
Yaşanmış ya da yaşanması mümkün olan olayları anlatan HİKAYE EDİCİ METİN adı verilir.Olaylar belli bir sıralama içinde olur.Hikaye unsurları(olay-olayın kahramanları-yer-zaman)bulunur. Ravza ile Sümeyye iki iyi arkadaştılar.
Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır.
Hikâye edici (öyküleyici) anlatım türleri roman, hikâye(öykü), masal, anı, efsane, tiyatro ve fabldır.
Kelimeler cümleleri, cümleler paragrafları, paragraflar da yazıları oluşturur. Paragraf bir yazının küçültülmüş bir örneğidir. Bu yönüyle yapı bakımından bir yazıya benzer.
Bilgilendirici metinler, kişilere bir konu hakkında bilgi vermek amacıyla yazılan metin türleridir. Bu metin türlerinin detaylı birçok farklı özelliği bulunuyor. Özellikle bilgi vermek niyetiyle yazılan tüm bu metinler, kişilere her zaman yardımcı olmak amacıyla yazılır.
Hikâye edici metin yapısı; serim, düğüm ve çözüm olmak üzere üç bölümden oluşur.
Hikâye edici ve bilgilendirici metinleri oluşturan ögeleri tanır. Giriş, gelişme ve sonuç/serim, düğüm ve çözüm bölümleri hakkında kısa bilgi verilir.
Bir hikaye yazmaya nasıl başlanır? Bir hikaye yazmaya başlamadan önce, ilginç ve sürükleyici bir konu belirlemek önemlidir. İyi bir fikir, okuyucunun dikkatini çeken ve merak uyandıran bir hikâyenin temelini oluşturur.
Öyküleyici metinler, belirli bir yer ve zaman diliminde yaşanmış ya da kurgulanmış bir olayla ilgili yazılan metinlerdir. Bilgilendirici metinler, bir konu hakkında bilgi vermek amacıyla yazılan metinlerdir.
Metin türleri içerisinde hikâye kısa olmasıyla ilgi çeken bir tür olarak göze çarpmaktadır. Olmuş veya olma ihtimali çok yüksek olan olayları çok kısa anlatımlar ile ele alan sanat eseridir. Hikâyede anlatılan olay bir tanedir.
Öyküleyici metinler, belirli bir yer ve zaman diliminde yaşanmış ya da kurgulanmış bir olayla ilgili yazılan metinlerdir. Bilgilendirici metinler, bir konu hakkında bilgi vermek amacıyla yazılan metinlerdir.
2. sınıflar için metin türlerinden hikaye, masal ve şiiri anlattık. Hikayeler olay ve durum hikayesi olarak ikiye ayrılır. Anlattığı konuya göre farklılık gösteren hikaye çeşitleri de mevcuttur. Şiirler ise işlediği konuya ve üslubuna göre beş ana grupta toplanır.
Olay, düşünce ve bildirim yazıları olarak üçe ayrılıyorlar. Olay yazılarında öne çıkan yazı türleri ise, hikâye, roman ve masallardır.
Hikâye edici metinlerde hayal ürünü ögelere yer verilmez. Bilgilendirici me- tinler her konuda yazılabilir.
Hikâye (Öykü)
Yaşanmış ya da yaşanabilir olayların anlatıldığı kısa yazı türüdür. Yaşanmış ya da yaşanması mümkün olaylar ele alınır. Olay örgüsü, şahıs kadrosu, yer ve zaman unsurları belirtilir. Kısa soluklu eserlerdir.
Makale, fıkra, söyleşi, deneme türündeki çok katmanlı metinler bilgilendirici metinler arasında çoğunluktadır.
Hikayelerin olay ve durum şeklinde iki ayrı türü vardır. Olay hikayeleri serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşmaktadır. Maupassant, olay hikayelerinin en başarılı örneklerini yazdığı için Maupassant tarzı hikayeler olarak da bilinmektedirler. Durum hikayelerinde ise olay örgüsünün önemi pek yoktur.
Bir hikayede yapı unsurları 7 tanedir. Bunlar; kişi, zaman, yer, olay örgüsü, anlatıcı, konu ve çatışmadır. Tüm bu unsurların neler olduğuna ve hikaye içindeki görevlerine bakacak olduğumuzda şu şekilde tanımlayabilmemiz mümkündür: Kişi: Hikâye içinde geçen olayları yaşayan karakterlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri