Tantuni gibi içeriğinde domates, maydanoz ve soğan gibi sebzelerin çok olduğu bir gıda tüketiliyorsa bu durumda limon oldukça lezzet verici bir katkı sunacaktır. Çünkü limon ister tavuk ister kırmızı et olsun tantuninin tadının dengelenmesi için yardımcı olmaktadır.
Bunun amacı hem sacın aşırı ısınmasını önlemek, hem de ekmeğin ya da lavaşın nemlenerek etin yağını çekip lezzetinin artmasını sağlamaktır. İçine bol soğan, sumak, domates ve ince kıyılmış maydanozla ve bana kalırsa bolca limon sıkılarak afiyetle yenir. Bir çok kişi limon sıkmadan tantuninin daha iyi olduğunu söyler.
söylediğiniz lavaş önünüze geldiğinde, dürümü şöyle 3 parmak açıp içine biraz kimyon serpin, bolca da limon sıkın. sonra geri sarıp yanında minik acı biber turşusu ve acılı şalgam eşliğinde afiyetle yiyin. ayrı ayrı damak tatları olduğu düşünülürse, istenilen her baharat konulabilir tantuniye.
Tantuninin geçmişine bakıldığında, tantuni geçmişte sakatat diye tabir edilen hayvanın Ciğer, böbrek, dalak gibi kısımlarından dürüm arasına sarılan bir yemekti, çok sonraları ise ülkemizde restaurant kültürünün oturması, tantuninin farklı yaş gruplarına, farklı meslek gruplarına, farklı kesimlerin bu yemeği ve sevmesi ...
Mersin Tantunisinin ayırt edici özelliği, yapımında dana etinin yağlı kaburga kısmı ile pamuk yağının kullanılması ve aşağıda açıklanan üretim metodu ile ustalıkla hazırlanmasıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Tantuni Tarifinin Püf Noktası
Pişirme sırasında saca arada bir eklenen su ya da et suyunun amacı, sacın sıcaklığını kontrol etmek ve tantuninin sarılacağı ekmeği yumuşatmak için buhar sağlamaktır.
Tantuni, Türk mutfağında yer alan Mersin'e has bir dürüm çeşididir.
İnce kıyılmış dana etinin biraz su ilave edilerek geniş tavalarda kavrulmasıyla ortaya çıkan yöresel bir tat tantuni. Yarım ekmek ya da dürüm içinde servis ediliyor.
Tavuk tantuni yanında maydanoz, roka, tere gibi yeşillikler ve turşu ile servis edilir. Menüye turp salatası ekleyebilirsiniz. Herkesin bildiği üzere tantuninin yanına en çok ayran yakışmaktadır. Buz gibi ve bol köpüklü bir yaran yaparak tantuniyi afiyetle tüketebilirsiniz.
Tantuni için:
1,5tatlı kaşığıkırmızı toz biber. 1tatlı kaşığıkekik. 1tatlı kaşığıtuz. 1çay kaşığıpul biber.
Sıklıkla küçük küçük doğranmış domates, yarım ay şeklinde doğranmış soğan ve sumak, pul biber ve tuz ilave olarak servis edilmektedir. Tantuni ekmek, açık ekmek ya da lavaş arasında servis edilmektedir.
Tantuni gibi içeriğinde domates, maydanoz ve soğan gibi sebzelerin çok olduğu bir gıda tüketiliyorsa bu durumda limon oldukça lezzet verici bir katkı sunacaktır. Çünkü limon ister tavuk ister kırmızı et olsun tantuninin tadının dengelenmesi için yardımcı olmaktadır. Bu yüzden tantunide limon kullanılmaktadır.
Etleri çok ince ve kısa şeritler halinde doğrayın, soğuk suyun içerisine alın tuz ekleyin, 15-20 dakika haşlayın, süzün ve haşladığınız suyu dökmeyin. Geniş bir tavaya sıvı yağı alıp kızdırın. Haşladığımız tantuni etlerini tavaya alıp kavurun. Süzdüğünüz et suyundan 2-3 yemek kaşığı tavaya ekleyin.
Üzerine sumak, reyhan, kimyon, biber ve domates salçası koyup güzelce ovuyoruz. Ardından maydanoz ve domates koyup karıştırıyoruz. Daha sonra ekmeğe biber salçası sürüp içine biraz kıyma biraz domates sosu biraz zerzevat (isteğe bağlı turşu konulabilir ) katıp dürüm şeklinde sarıyoruz.
Tavuk Tantuni Tarifi İçin Malzemeler
2su bardağıılık su. 1paketkuru maya. 1yemek kaşığıtoz şeker. 1tatlı kaşığıtuz.
Lezzeti ile oldukça doyurucu olan bu yiyeceği yapmak için mutlaka en kaliteli ve taze malzemeler kullanılmalıdır. Tantuni de kullanılacak olan etin taze olması çok önemlidir. Baharat çeşitleri de ve diğer otlar da yine günlük ve taze olarak kullanılmalıdır. İyi bir tantuni için etler çok küçük parçalara ayrılmalıdır.
Tavuklar beyazlaşınca önce iki çay kaşığı tuz daha sonra 4 çay kaşığı kırmızı toz biber ve 3 çay kaşığı kimyon. Tavuk haşlanıp baharatlar atıldıktan sonra tavuk tavada çok sulu olmasın hafif sulu ve yağlı olacak.
Mersin'de kuyruk yağı olmayan dürüme Biftek denir, Tantuni denmez. Kuyruk yağı işin içine girince o zaman Tantuni adını alır. Tantuni İsmi Mersin'de anlatılan bir rivayete göre satıcıların kaşığa yapışan eti, tepsiye veya tencereye düşürmek için vurduğu sesten aldığı söylenir.
Tantuni - Mersin
-Yağ (Tereyağı, Zeytin Yağı vd.) Türkmen Sıkması, Kara kavurma, Et Sote, Sebzeli Kavurma'nın sentezinden oluşan Tantuni, Arapça yumuşak yemek manasına gelir.
Tantuni Nerede Çıktı? Tantunin çıkışı yani ilk kez yapıldığı yer olarak kesin kayıtlar bulunmamaktadır. Genelde kabul edilen görüş pratik yapımı sayesinde Yörük kültürüne ait olan bir yemek olduğudur. Aynı şekilde Türkmenler tarafından da ilk kez yapıldığı yine ifadeler arasındadır.
Tantuni eti yağsız ve sinirsiz olduğu için oldukça hafif bir yiyecektir. Burada domatesler, naneler, maydanozlar taze olarak doğranır, günlük tüketilir. Tantuninin yanında Şalgam ya da ayran tercih edebilirsiniz.
İçine sıvıyağ ve toz biber ekleyip ısıtın. Ardından haşlanan tavukları üzerine ekleyerek soteleyin. Tavukların üzerine su, tuz ve karabiber ekleyerek karıştırın. Lavaşın içerisine önce hazırladığınız salatayı koyup yayın.
İç malzeme olarak göbek salata, soğan salatası, turşu kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri