GÖSTERME (SAHNELEME) TEKNİĞİ. Olaylar, kişiler, varlıklar okuyucuya doğrudan sunulur. Anlatıcı, okuyucu ile eser arasına girmez. Okuyucunun dikkati eser üzerinde yoğunlaşır.
Hikayede yer alan kişilerin içinden yaptığı konuşmaları karşı tarafa aktarmaya yarayan bir anlatım yöntemidir. Karakterlerin düşünce ve duygularının, belirlenmiş bir mantık düzeni ile, kişinin kendi ağzından değiştirilmeden okuyucuya aktarılmasıdır.
ANLATMA TEKNİĞİ: Anlatma tekniğinde okuyucu, durum ve olayları anlatıcının dile getirdiği kadar bilebilir. Bu teknikte okuyucu ve olaylar arasında anlatıcı yol göstericidir. Eserde ifade edilmek istenen olay ve durumların anlatım tekniği olarak bilinen anlatım tekniğinde odak noktası anlatıcının üzerindedir.
>GÖSTERME (SAHNELEME) TEKNİĞİ: *Olaylar, kişiler, varlıklar okuyucuya doğrudan sunulur. *Anlatıcı, okuyucu ile eser arasına girmez. *Okuyucunun dikkati eser üzerinde yoğunlaşır.
İlgili 29 soru bulundu
Anlatma Göster; okuyucunun öykünün açıklayıcı ayrıntılarını, yazarın kendi olay anlatımının aksine, anlattığı eylemler, duyusal ayrıntılar, veya karakterlerin duygularını ifade etmeleri yoluyla deneyimlemesini sağlayan bir yazma tekniğidir.
Anlatma yönteminde konu mantıklı bir sıra ve düzen içerisinde verilir. Çok miktarda doğru bilginin kısa zamanda verilebilmesini sağlayan bir yöntemdir. Zaman, emek ve masraftan tasarruf sağlar. Telkin yapmaya, bazı duygu ve düşünceleri vermeye uygundur.
Anlatım Yöntemi: Öğretmenin sahip olduğu bilgilerini sınıf ortamında pasif durumda olan öğrencilere aktarması esastır (Saban, 2004). Anlatma yöntemi, öğretmen merkezli bir öğretme yöntemi olup, daha çok öğretmenin bilgiyi öğrenenlere aktarması sürecini içermektedir.
Özetleme, bireyin ne öğrendiğini düşünmesi, mantıksal ve anlaşılabi- lir tarzda yazması ve kendi kelimeleriyle ne öğrendiğini açıklamasıdır.
'İç monolog'da yazar/anlatıcı ortadan kalkmış, figürlerin/karakterlerin akıllarından ve içlerinden geçenler kendi kendileriyle konuşmaları vasıtasıyla yansıtılmıştır. Böylece okur, bu teknikle anlatı figürlerinin içini okuyabilme ve onların iç dünyasına hâkim olma olanağına kavuşmuştur.
1- Diyalog:
Hikayelerde iki kişi arasında geçen konuşmalara diyalog denir. Diyaloglarda kelimeler, halk arasında nasıl kullanılıyorsa öyle yazılır. Sanatlı anlatımdan çok doğallığın ön planda tutulduğu diyaloglarda deyimlere, atasözlerine ve halk deyişlerine sık sık yer verilir.
Başka bir ifade ile de anlatıcı olanın seçmiş olduğu konunun amacı ve onun kullandığı anlatım şeklini ifade eder. İşte, merak edilen tüm detaylar. Anlatım biçimi, bir şey anlatırken ya da bir şey ifade ederken hemen hemen herkesin kullandığı bir anlatım şekli olarak tanımlanabilir.
Yazar, romanda belli olayları, maceraları, anlatmak istediği bir hikayeyi konu alır ve bu karakterin düşünceleri, bu olaylar karşısında nasıl tepkiler verdiğini, neler hissettiğini, ne gibi çıkarımlar yaptığını göstermek için, gerektikçe okuyucuya sunulur. Örnek: Ahmet, bu sahne karşısında korkuyla ürperdi.
Bilinç akışı karakterin düşünme eylemini olduğu gibi aktarmaya çalışan bir edebi tekniktir. Yapıtlarda iç diyalog şeklinde göze çarpar. Bilinç akışı tekniğini kullanan yazarlara örnek olarak James Joyce, William Faulkner ve Virginia Woolf gösterilebilir. Bilinç akışsal edebiyat modernist akımla yakından ilişkilidir.
Anlatım yönteminin sınırlılıkları:
Kitaba bir şeyler katmalıdır. Bu yöntemi uygularken konunun öğrenciler için çekici hale getirilmesi gereklidir. Öğretim sırasında öğrencilere soru sorma izni verilmediği için geri dönütü ortadan kaldırır, eksik iletişime neden olur.
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Sınıf içi tartışmaları canlandırmak mümkün olduğu kadar çok sayıda öğrenciyi tartışmaya katmak için kullanılır.
Birinci, ikinci ve üçüncü şahıs anlatıcı, gözlemci anlatıcı, karma anlatıcı, çoklu anlatıcı ve tekinsiz (güvenilmez) anlatıcı türlerini anlattım.
Bu yöntemler: düz anlatım, hikaye kitabı ile anlatım, hikaye kartı ile anlatım, pazen tahta kartı ile anlatım, kuklalar ile anlatım, televizyon şeridi ile anlatım, slayt ile anlatım, tepegöz ile anlatım, pandomim ve dramatizasyondur (Bektaş, 2010).
Görsel anlatım öğesi olarak çizgi, görmenin çizgiyle ifade edilmesidir. Başka bir deyişle, çizgi, görsel anlatımın temel öğesi olarak alınır. Nesneyi veya nesneleri derinlemesine gözlem, etüt yaparak görerek düşünmeyi sağlar. Çizginin bir dili olduğu gibi, görme biçimlerini de birlikte getirir.
Anlatmaya bağlı edebi metinler; olay ya da durum çevresinde gerçekleşen yer, zaman ve kişilerin belirtilip olayların bir düzen içerisinde okuyuculara aktarıldığı edebi metinlerdir. Bunlar; destan, masal, halk hikayesi, manzum hikaye, mesnevi, roman, hikaye şeklindedir.
- Anlatmaya bağlı olan bu metinler kurmaca metinlerdir. - Olay örgüsü, kişiler, yer ve zaman ile beraber bu gibi farklı unsurlardan meydana gelir. - Bu metinlerde ilahi bakış açısı, kahraman anlatıcının bakış açısı ve gözlemci anlatıcı gibi 3 farklı bakış üzerinde ele alınır.
Öykü, deneme, roman, masal ve destan ise mensur eserlere örnek olarak gösterilebilir. Edebi Metin Nedir? Okurda bir his uyandırmak ya da okurlara bir fikri empoze etmek için yazılmış eserlere edebi metin denir. Edebi metinler hem içerikleri hem de üslupları bakımından birçok türe ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri