Metin türleri içerisinde hikâye kısa olmasıyla ilgi çeken bir tür olarak göze çarpmaktadır. Olmuş veya olma ihtimali çok yüksek olan olayları çok kısa anlatımlar ile ele alan sanat eseridir. Hikâyede anlatılan olay bir tanedir.
Metin türleri nelerdir? Roman, hikaye, masal, makale, deneme, fıkra ve eleştiri olmak üzere toplamda 7 adet metin türü bulunuyor. Bu metin türlerinin her biri kendisine özgü özelliklere ve kurallara sahip.
Masal ya da erteği esas itibarıyla sözlü anonim halk edebiyatı ürünü, kahramanları arasında olağanüstü kişi veya yaratıkların bulunabildiği, anlatılan olayların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zaman ögesinin ise daima belirsiz olduğu bir anlatı türüdür.
Biyografi ya da yaşam öyküsü, bir kişinin yaşamını ayrıntılı bir biçimde açıklayan bir edebiyat türüdür. Kişi kendi hayatını anlatıyorsa buna otobiyografi, şairlerin yaşam hikâyesi anlatılıyorsa da buna tezkire denir. Biyografiler eğitim, iş, ilişkiler ve ölüm gibi temel olaylardan daha fazlasını içerir.
İlgili 39 soru bulundu
Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.
Makale, deneme, fıkra, gezi yazısı, eleştiri, sohbet, biyografi gibi metin türleri bilgilendirici türde metinlerdir.
Şiir, sözcüklerin düz anlamlarına ek olmak üzere ya da bunların yerine başka anlamlar oluşturmak için dilin ses estetiği veya ses sembolizmi ve ölçü gibi estetik ve ritmik özelliklerini kullanan bir edebiyat türüdür.
Metin türleri yani edebi türler herhangi bir uyak veya ahenge bağlı kalmasalar da kendi içlerinde türlerine ayrılıyorlar. Olay, düşünce ve bildirim yazıları olarak üçe ayrılıyorlar. Olay yazılarında öne çıkan yazı türleri ise, hikâye, roman ve masallardır.
Edebî tür, edebiyat eserlerinin biçimlerine, konularına ve teknik özelliklerine göre ayrılmış çeşitleridir. Bir başka söyleyişle, biçim ve öz bakımından ortak kurallara göre yazılmış ve söylenmiş eser kümelerine verilen addır. Edebî türler, değişmeyen yazı kalıpları değildir.
Anı, biyografi, deneme, fabl, fıkra, gezi yazısı, hikâye, söyleşi, şiir, masal, tiyatro, mektup ve köşe yazısı (fıkra) her iki kitapta da ortak olarak kullanılan türlerdir.
Yazı türleri ''düz yazı'' ve ''şiir'' türleri olarak iki ana başlıkta toplanır. Roman, öykü, fabl ve masal olay yazılarının en çok okunan türleridir. Deneme, makale ve eleştiri ise düşünce yazılarına örnek olarak gösterilebilir.
2. sınıflar için metin türlerinden hikaye, masal ve şiiri anlattık. Hikayeler olay ve durum hikayesi olarak ikiye ayrılır. Anlattığı konuya göre farklılık gösteren hikaye çeşitleri de mevcuttur. Şiirler ise işlediği konuya ve üslubuna göre beş ana grupta toplanır.
İlgi çekici bir olayın ya da durumun neden sonuç ilişkisi içinde anlatılmasına “hikâye edici anlatım”denir. Bu anlatım türünün olay, mekân(yer), kişi, zaman gibi öğeleri vardır. Hikâye edici (öyküleyici) anlatım türleri roman, hikâye(öykü), masal, anı, efsane, tiyatro ve fabldır.
roman, tiyatro, masal, efsane, destan, fabl, anı yazısı, gezi yazısıdır. Düşünceye dayalı türler, makale, deneme, söyleşi, fıkra, eleştiri, incelemedir.
Edebiyat, duygu ve düşünceleri söz ya da yazıyla etkili bir şekilde anlatma sanatıdır. Tür ise, edebiyat eserlerinin biçimlerine, konularına ve teknik özelliklerine göre ayrılmasıdır. Edebi türler ikiye ayrılır. Bunlar düz yazı ve şiir türleridir.
1:00 Deneme 1:47 Makale 2:42 Eleştiri 5:53 Fıkra 4:39 Sohbet (Söyleşi) 6:01 Biyografi 6:35 Otobiyografi 7:07 Günlük (Günce) 7:34 Anı (Hatıra) 8:05 Hikaye (Öykü) 8:39 Masal 9:19 Fabl Kanalımıza abone olmak için tıklayın: https://goo.gl/3Ju6LZ Web Sitemiz : https://hocalarageldik.com/ Magaza : https://magaza. ...
Kelimeler cümleleri, cümleler paragrafları, paragraflar da yazıları oluşturur. Paragraf bir yazının küçültülmüş bir örneğidir. Bu yönüyle yapı bakımından bir yazıya benzer.
Metin türleri iki farklı kategoriye ayrılır. Bunlardan biri düz yazı diğeri ise şiirdir. Her ikisinin de farklı özellikleri vardır ve bu özelliklerini kullanarak hikayeler ya da şiirler yazarız. Şimdi düz yazı ve şiirin özelliklerine bakarak metin türlerini inceleyeceğiz.
Düzenlemede kullanılan mantık düzeyine göre de çeşitlendirilmektedir. Basit ya da düz mantıkla yazılmış metinlere basit metinler, sarmal mantıkla yazılmış metinlere ağır ya da üst düzey metinler denilmektedir.
Öğretici metinlere: makale, fıkra, deneme, eleştiri, anı, biyografi, otobiyografi, söylev, mektup, söyleyişi, mülakat, röportaj, gezi yazısı ve haber yazısı gibi örnekler verilebilir.
Öyküleyici metinler, belirli bir yer ve zaman diliminde yaşanmış ya da kurgulanmış bir olayla ilgili yazılan metinlerdir. Bilgilendirici metinler, bir konu hakkında bilgi vermek amacıyla yazılan metinlerdir.
3. sınıf hikaye edici metin, kurgusal veya gerçek hayattan alınmış olabilir. Ana karakterler, olay örgüsü ve zaman mekân belirgin bir şekilde anlatılır. Örnek: “Bir varmış bir yokmuş, memleketin birinde güzel bir orman varmış. Bu ormanda sevimli hayvanlar yaşarmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri