Kişi ya da Kişiler: Hikâyeler canlı ya da cansız kişiler arasında geçer. Bu kahramanlar tek kişi olabildiği gibi genelde ikiden fazladır. Ayrıca her zaman insan figürü kişilere yer verilmemekte, kişileştirilmiş ya da kendi arasında ilişkisi olan hayvan ve ya cansız eşyalar kahraman olarak kullanılabilmektedir.
Cevap D)Öykü olacaktır.
Öyküdeki olaylar kimin etrafında gelişirse o kişi hikayenin baş karakteridir. Uzun öykülerde birden fazla baş karakter de yer alabilir. Eserin içerisinde daha az yer verilen kişiler ise yan karakterdir. Yazar karakterlerin genel özelliklerini okurlarla paylaşır.
Olay, karakterler, mekan ve zaman temel hikaye ögeleridir. Hikayenin ne anlattığı, nerede ve ne zaman geçtiği bu ögelerle öğrenilir.
Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatı türlerinden ayrılır.
İlgili 45 soru bulundu
Hikayenin yapısını oluşturan belli başlı unsurlar vardır. Bu unsurlar, olay örgüsü, zaman, mekan ve kişilerdir.
Olay Örgüsü: Hikâyeyi oluşturan en önemli unsurlardan biridir. Hikaye içinde geçen cümleler sebep sonuç ilişkisine dayandırılmaktadır. Böylece de bir olay kurgusu oluşturulur. Hikaye oluşturulan bu kurguya göre devam eder.
Buna göre hikayenin yapı unsurlarını olayı oluşturan ve metni birbirine bağlayan ögeler şeklinde tanımlamak mümkündür. Söz konusu yapı unsurları kısaca; olay örgüsü, kişi ya da kişiler, zaman ve yer – mekan şeklinde sıralanmaktadır.
Kişiler; Hikaye içerisinde olayı yaşayan ya da olayın gelişmesinde rol oynayan insanlardır. Yer; Hikayede olayın yaşandığı mekan veya veya çevreler.
Ayrıca her zaman insan figürü kişilere yer verilmemekte, kişileştirilmiş ya da kendi arasında ilişkisi olan hayvan ve ya cansız eşyalar kahraman olarak kullanılabilmektedir. Bu metinlerde olay ana kahraman kimse onun etrafında gelişir. Hikâyenin başından sonuna kadar bu kahramanın çevresi işlenir.
Kahraman, tehlike karşısında ustalık, cesaret veya güç özellikleriyle zorluklarla mücadele eden gerçek bir insan veya edebi eserin ana karakteridir.
Anlatıcı, vaka zamanına şahit değilse, vaka zamanının yanında "anlatma zamanı"ndan söz edilir; bu zaman da kurmacadır. Yazma zamanı ise, ölçülebilen gerçek bir süredir.
Hikâyeler, genellikle iç çatışmalar üzerine kurulur. “Çatışma”dan başka hikâye ve romanlarda okunabilirliği arttıran diğer bir unsur da “entrika“dır.
Bir hikâyenin planında, ana edebi çatışma genellikle hikayenin Anlatımı ve Yükselişi Eylemi arasında ortaya çıkar, ancak her ne kadar uzun kurgu parçaları boyunca herhangi bir zamanda birçok farklı çatışma ortaya çıkabilir.
Öykü yapısı, bir öykü yazılırken bağlı kalınan edebi yapıya verilen isimdir. Genel olarak serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur.
Hikaye genel olarak 6 tane unsurdan meydana gelen bir tür olmaktadır. Bu unsurlar kişiler, olay örgüsü, zaman, mekan, anlatıcı ve bir de hikayenin anlatıldığı bakış açısı olmaktadır. Kişiler unsuru hikaye de yer alan karakterlerin varlığını göstermektedir. Olay örgüsü hikaye de geçen olaydır.
Hikaye yazmaya başlamadan önce ana tema, konu ve karakterler belirlenmelidir. Yazılacak hikayenin temelini oluşturan konu, yazarın yaşadığı, gözlemlediği veya hayal gücünün eseri olan olaylardan seçilebilir. Gözlem ve anılar, konu seçimi açısından önemli bir kaynaktır.
Fabl ya da Öykünce sonunda ders verme amacı güden, güldüren, düşündüren ve genellikle manzum öykülerdir. İnsana ait bir özelliğin insan dışında bir varlığa verilmesidir. Fablların kahramanları genellikle hayvanlardır.
Batılı anlamda ilk hikaye örneği Samipaşazade Sezai tarafından kaleme alınan Küçük Şeyler adlı eserdir.
Çehov Tarzı Öykünün Diğer Tarzlardan Farkı
Herhangi bir olayı değil, günlük yaşamdan alınan kesitleri anlatan hikayelerdir. Bilinen hikaye planı dışındadır; serim, düğüm ve çözüm yoktur. Belli bir sonucu olmayan ve abartılmamış gerçeklerden bahsedilir. Fikirler değil her zaman kişiler ön plandadır.
Hikaye: Yaşanmış ya da yaşanabilir ve yaşanabilecek olayların sözlü veya yazılı olarak kısa şekilde anlatılmasına hikaye denir. Hikayeler genel olarak belli bir kişinin başından geçer. Aynı zamanda belli bir yerde yaşanır ve yine belli bir zaman aralığında geçer.
3 çeşit hikaye türü vardır. Bunlar; olay, durum ve modern hikayelerdir.
Romandan farklı olarak hikâyede kişiler sadece olayla ilgili yönleriyle anlatılır. Bu yüzden hikâyelerdeki kişiler bir karakter olarak karşımıza çıkmaz. Öyküde, olayın geçtiği yer (çevre) sınırlıdır ve ayrıntılı olarak anlatılmaz.
1- OLAY: Öykü kişilerinin başından geçenlere olay denir. Öyküde tek bir olay ele alınır. Bazen bu temel olaya bağlı küçük çaplı yan olaylar da olabilir. Ele alınan olayların gelişiminde mantıksal bir sıra izlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri