Kelime asıl itibariyle Sakson'dur. “Folk”, halk ve avam demektir. “Lehre, lore”, hikmet, kanun, töre yani âdet manasına gelir. Binaenaleyh, lafzen tercüme edilirse “hikmet-i avam” tamamıyla folklor mukabili olur.
Halkı ve halk kültürün millî olanın yanında, havası ise yabancı etkile- re açık bir zümre olarak kabul eden Gökalp'e göre halk, havasın zıddı du- rumundadır. Bunu kendisi şöyle ifade eder: “Evvela (havas) sınıfıyla (halk) zümresinin lisanı, musikisi, vezni, ede- biyatı, duyguları ve seciyeleri ayrıdır.” (2009b: 157).
Uygulamalı halkbilim halkbilimin bir dalı olarak gerçek toplumsal sorunların çözümü için geleneksel kültürel araçların kullanımı ve çalışması ile ilgilenir.Terim 1939'da halkbilimci Benjamin A. Botkin tarafından bir konuşma sırasında Alan Lomax ile birlikte türetilmiştir.
Türkçü devre, folklor ürünlerin den ve folklor ilminden açıkça söz- edildiği, bu konuda açıklayıcı yazı lar yazıldığı, yararlarından söz edil diği devredir.
Gökalp'tan sonra Mehmet Fuad Köprülü, 1914 yılında İkdam Gazetesinde “Yeni Bir İlim: Halkiyat-Folklore” adlı makalesinde hem Gökalp'ın kullandığı halkiyat sözcüğünü hem de folklor sözcüğünü bir arada kullanır. Köprülü, milliyetçilik bağlamında ele aldığı folklor çalışmalarının önemi ve gerekliliğini vurgular.
İlgili 42 soru bulundu
Ziya Gökalp Külliyatı (1989), hzl. Fevziye Abdullah Tansel, Ankara: TTK Yay. Ziya Gökalp (1329), “Halk Medeniyeti I- Başlangıç”, Halka Doğru, 10 Temmuz 1329 (1913), S. 14, 107-108. Ziya Gökalp (1338), “Usullere Dâir-Halkıyât: I-Masallar”, Küçük Mecmua, 2 Teşrinevvel 1338 (1922), S. 18, 9-13.
İngiliz bilim adamı William John Thoms Londra'da yayımlanan Athenaeum dergisinde 22 Ağustos 1846 tarihli ve Ambrose Mer- ton takma adlı yazısında ilk defa folklore terimini kullanmıştır.
Türkçülük, Türkizm veya Pan-Türkizm, tüm Türk halkının kültürel ve politik birliğini ve yükselmesini amaçlayan; 1880'lerde Osmanlı İmparatorluğu'nda ve o zamanlar Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Azerbaycan'da yaşayan Türk aydınlarının başlattığı harekettir.
Türk milliyetçiliği, ulusal veya etnik tanımlarla Türk milletinin ilerlemesini, gelişmesini amaçlayan siyasi bir görüştür. Türkçülük ile aynı olmayıp, içinde Türkçülük dahil olmak üzere çeşitli Türk milliyetçisi ideolojileri barındırır.
Türkçülüğün öncüsü olarak kabul edilen Ziya Gökalp; Türkçülüğün Esasları ve Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak adında iki büyük eser vermiştir. Tüm bunların yanında 1911 yılında kurulan Türk Yurdu Cemiyeti kurucuları olan Mehmet Emin Yurdakul, Hüseyinzade Ali ve Ahmet Ağaoğlu dönemin Türkçü aydınlarındandır.
Gökalp, halka doğru gitmesi gereken aydınların tamamiyle halka doğru gitmiş olmak için halkın içinde yaşayarak, ondan millî kültürü tamamiyle almaları lâzım geldiğini; bunun için de Türkçü gençlerin öğretmenlikle köylere gitmesi gerektiğini belirtir.
Halk bilimi veya folklor, bir ülkede veya bölgede yaşayan halkın kültür ürünlerini, sözlü edebiyatını, geleneklerini, törelerini, inançlarını, mutfağını, müziğini, oyunlarını, halk hekimliğini inceleyerek bunların birbirleriyle ilişkilerini belirten, kaynak, evrim, yayılım, değişim, etkileşim vb. sorunlarını çözmeye, ...
Tarihi Coğrafi Fin Kuramı ve Yöntemi
Tarihi – Coğrafi Fin Kuramı'nın temelinde, Finlilerin kendi varlıklarını ve varoluşlarını kültürel varlıklarıyla kanıtlama ve bunu kendi kültürel yaratmalarını ortaya koyma çalışmaları bulunmaktadır.
Ziya Gökalp, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminin Türkçülük düşüncesinin en önemli teorisyenlerinden biridir. O, Türk fikir hayatında adından çokça söz ettiren bir düşünce adamıdır. Birçok eserinde Türkçülük düşüncesini işlemiştir.
Gökalp'e göre kültür milli bir nitelik taşırken medeniyet milletler üstü bir özelliğe sahiptir (Gökalp, 2019a: 58).
Atatürk'ün amacı ulusal ve savunulabilir sınırlar dahilinde, bir Türk ulus-devletini kurmak için Türk milliyetçiliğini öne çıkarmaktı. Atatürk milliyetçiliği din ve ırk ayrımından uzak, ortak yurttaşlık temelindedir.
Hayatı Çi-çi Kağan (Çiçi Han) MÖ 56-35 yılları arasında kağanlık yapmış Türk hükümdarıdır.
Derneğin kurucuları Yusuf Akçura, Necip Asım Yazıksız, Veled Çelebi İzbudak, Rıza Tevfik Bölükbaşı ve İstanbul Üniversitesi profesörlerinden Agop Boyacıyan idi.
Temsilcileri arasında Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, İsmail Gaspıralı, Mehmet Emin, Necip Asım, Süleyman Paşa, Ziya Paşa gibi isimler yer almaktadır. Yayın organı Türk Yurdu dergisidir. Derginin yazı kadrosunda Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, Ahmet Agayev, Fuat Köprülü, Hüseyinzade Ali Bey gibi isimler yer almaktadır.
Diğer dillerde genellikle "Osmanlı Reformu" (İngilizce: The Ottoman Reform) deyimi kullanılmaktadır. İmparatorluk bünyesindeki tüm kavim, cemaat ve milletlerin din, mezhep ve etnik farkları gözetilmeksizin adalet, hürriyet, eşitlik ortamında beraber yaşamalarını temin etmek isteyen bir anlayıştır.
Osmanlı İmparatorluğu'nun Batı karşısında geri kalmış olduğunu vurgulayarak, devletin devamlılığı için her tür alanda Batı medeniyetinin örnek alınmasını ve Avrupa devletleri ile yakın ve iyi ilişkiler kurulmasını zorunlu kılar.
Oğuz'a göre Ossian- cılık halk kültürüne ve edebiyatına da- yalı bir şiir okulu oluşturmuş ve bu okul, Ossiancılığı takip eden aydınların halk şiirine yönelmelerini sağlayan öncü bir akım yaratmıştır.
Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı; Halk Bilimi'nin inceleme alanına giren sözlü ve somut olmayan kültürel mirası ve halk bilgisi ürünlerini derlemek, incelemek ve tanıtmak ve Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerinden gelen öğrencilere lisansüstü eğitim vermek amacıyla kurulmuştur.
Halk veya toplum, bir milleti oluşturan çeşitli toplumsal kesimlerden veya meslek gruplarından oluşan insan topluluğuna denir. Halkı milletten ayıran en önemli özellik; halk, bir toplumda hâlen yaşamakta olan çeşitli toplum kesimlerini kapsamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri