Hafif ekşimsi bir tada sahip olan melisa bitkisi, limon otu ile karıştırılmamalıdır. Limon otu, çalı şeklinde, yaprakları uzun ve sert bir yapıya sahiptir. Gerçek melisa ise otsu bir bitkidir ve yaprakları ince dokuludur.
Arıcılıkta oğul atmak terimi nedeniyle melisa bitkisi 'oğul otu' olarak da bilinmektedir. Şifalı bir bitki olan melisa otu; antioksidan, antiviral ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir.
Halk arasında oğul otu, kovan otu veya limon nanesi olarak da adlandırılan melisa otu, limonumsu kokusu ve ısırgan otuna benzer yapraklarıyla, temmuz ve ağustos aylarında çiçeklenen bir bitkidir.
Kronik hastalığı olanlar, düzenli ilaç kullananlar, gebelik ya da emzirme döneminde olan kişiler melisa çayı tüketmemelidir, kesinlikle uzman hekime danışılması gerekir.
Melisa çayı depresyon, uyku ve anksiyete ilaçları kullananlar tarafından tüketilmemelidir. Bu ilaçların içeriğindeki maddeler melisa bitkisi ile etkileşime girerek bazı sorunlara yol açabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Günde en fazla 2 fincan tüketilmelidir. Soğuk algınlığına iyi geldiğinden kış çayı olarak da bilinen melisa çayı, ferahlamak amacıyla sıcak yaz günlerinde soğuk olarak da içilebilir.
Melisa çayını yaklaşık 5 ile 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. 10 dakika kadar sonra çayınızı süzüp içebilirsiniz. Çayınızı hemen içmek istemiyorsanız yine de süzüp dinlendirin. Melisa çayının iyice demlenmesi için suyu, siyah çay yapar gibi kaynama noktasında kaynatın, aksi takdirde çayınız iyi demlenmez.
Kardiyovasküler Sağlığı Destekler: Melisa çayı, kalp sağlığı için de yararlı olabilir. Araştırmalar, melisa çayının kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini ve böylece kardiyovasküler sağlığı destekleyebileceğini göstermiştir.
Her besinde olduğu gibi melisa çayının aşırı tüketilmesi de ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu yüzden melisa çayını günde en fazla 2 fincan tüketin. 2 fincandan fazla tüketilmesi ciddi yan etkilere yol açabilir. Melisa çayını günün her saati içebilirsiniz.
Bir su bardağı suyu kaynatıp bir bardağa alın. Ardından içine kurutulmuş ya da taze olarak aldığınız melisa otunu belirtilen miktarda koyun ve bu şekilde yaklaşık 8-10 dakika demlenmesini sağlayın. Sonrasında ise süzüp afiyetle için.
Pek çok aktarda kolayca bulunabilecek olan melisa, kişilerin favorilerinin arasında yer alır.
Şifalı ve Lezzetli Bitki Çayı: Melisa Çayı Limon otu olarak da bilinen melisa bitkisi, günümüzde sıklıkla çay olarak tüketilmektedir. Baharat olarak da kullanılan melisa otu, yaprakları hafif limon kokusuna sahiptir.
Ayrıca 3g çiçek balı ilavesinde en yüksek antioksidan aktivite ekinezya ve siyah çayda görülürken; 7g çiçek balı ilavesinde en yüksek aktivite melisa ve yeşil çayda görülmüştür. 3 g ve 7 g çam balı ilave edildiğinde ise en yüksek antioksidan aktivite melisa çayında görülmüştür (Şekil 2).
Melisa çayı, rahatlatıcı özellikleri ve hoş aroması nedeniyle stresle başa çıkmaya, uykusuzluğa ve sindirim sorunlarına karşı doğal bir destek olarak bilinir. Ayrıca, melisa yağı da bitkinin yapraklarından çıkarılır ve aromaterapi, masaj veya cilt bakımında kullanılabilir.
Bu ürünü 5-6 gram, bir bardak suyla kaynatıyoruz. Daha sonra biraz ılımaya bırakıyoruz. Limon melisa ılıdıktan sonra süzüp bunun suyu içilecek. Bu, bütün yorgunluğunuzu ve stresinizi alacaktır.
Tiroit, uyku, glokom, sakinleştirici ve serotonini etkileyen diğer ilaçları kullanıyorsanız melisa çayı içmeden önce doktorunuza başvurun. Hamilelikte ve 12 yaşın altındaki çocukların tüketiminde mutlaka doktorunuza danışınız. Graves Hastalığı olanların melisa çayı tüketmesi önerilmez.
Yarım litre su kaynatıldıktan sonra 1 tatlı kaşığı melisa yaprağı ilave edilip 10 dakika demlenmeye bırakılır. İçerisindeki faydalı uçucu yağlar buharlaşmaması için demlenirken demliğin ağzı kapatılır. Öğleden önce ya da öğleden sonra aç karnına içilmesi gerekir.
Uzmanlar, yeşil çayın, yüksek tansiyon için kullanılan bir ilacın etkisini zayıflatabileceği uyarısında bulundu. Japon araştırmacılara göre yeşil çay, Nadolol gibi beta bloker içeren tansiyon haplarındaki etken maddelerin vücut tarafından emilimini zorlaştırıyor.
Melisa çayı zayıflatır mı? Diüretik özelliği sayesinde melisa çayı ödem atma sürecini destekler. Yağ yakma ve kilo verme sürecinde de aktif bir rol oynar. Ancak melisa çayı zayıflamak için kullanılmadan önce mutlaka bir uzmana danışılmasında yarar vardır.
Papatyanın ve Melissa'nın bu faydalı etkilerinden yararlanmak için, güvenilir bir marka papatya ve melissa çayını akşam yemeğinden hemen sonra 1-2 fincan ve yatmadan yarım saat önce 1-2 fincan içebilirsiniz (ikisi karıştırılıp birlikte içilebilir).
Temizlenen yapraklar havadar, ışık almayan bir ortamda ince bir tabaka halinde serilerek kurutulur ve muhafaza edilir. Işığın yanı sıra nemden de olumsuz etkilenen melisa otu, rutubetli ortamlardan uzak tutulmalı ve bir yıldan fazla saklanmamalıdır.
Bunun yanında hali hazırda kullandığınız antidepresan veya anksiyete ilaçları bulunuyorsa, melisa çayından mümkün olduğunca kaçınmalı ve farklı alternatiflere yönelmek için harekete geçmelisiniz. Zira bunların ikisinin bir arada kullanılması uzmanlar tarafından kesinlikle önerilmez.
Bir bardak suyu orta ateşte kaynatın. Kaynayan suyun içerisine, bir yemek kaşığı kurutulmuş karabaş otu atın ve ağzını kapatarak 2-3 dakika daha kaynatın. Çayı 5 dakika demlemeye bırakın, ardından suyunu süzün. Karabaş otunu günde en fazla 2 fincan tüketmenizi öneririz.
Melisa çayı, hazmı kolaylaştırır, karın-mide ağrısı ve ishalin tedavisine yardımcı olur, bağırsak gazlarını giderir ve depresyona iyi gelir. Melisa çayının faydaları kadar aşırı tüketiminin de zararları olabilir. Bazı ilaçlarla yan etki oluşmaması için melisa çayını dikkatli tüketmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri