Kabukları soyulmuş şekilde tencereye konmuş bütün patatesin haşlanma süresi yaklaşık 30 dakikadır. Yine kabukları soyulmuş bir şekilde fakat bu sefer küp küp doğradığın patateslerin haşlanma süresi 15 dakika civarındadır.
Ancak normal kapaklı tencerede salçalı patates haşlamak istediğinizde bu süre biraz daha uzayabilir. Patatesleri küçük parçalar halinde tencereye atarsanız 25 dakika, çok büyük parça olarak haşlarsanız 35 dakikanızı alabilir. Patateslerin üzerine sıcak su döktüğünüz takdirde haşlanma süresini de azaltmış olursunuz.
Haşlayacağınız patatesleri kabuklu veya kabuksuz olarak tencereye ekleyin. Patateslerin üzerini 3 parmak geçecek şekilde su ekleyin. Daha hızlı haşlanması için, suyun içerisine bir tutam tuz serpiştirin. Patatesleri orta ateşte haşlamaya bırakın.
Patates haşlarken, su kaynayana kadar kapağı açık bir şekilde pişirilmelidir. Su kaynadıktan sonra taşmaması için kapak yarım aralık bırakılmalıdır. Düdüklü tencere haşlama patates yapılacaksa kapağının kapatılarak pişirilmesi gereklidir.
Sıcak ya da ılık değil, mutlaka soğuk su eklemelisiniz. Bunun sebebi de şu; patatesleri direkt sıcak suya koyduğunuzda tıpkı kızgın tavaya koyduğunuz bir bonfile dilimi gibi dış kısmı mühürlenir. Bu sebeple içi pişene kadar dış kısmında dağılmalar meydana gelir.
İlgili 28 soru bulundu
Eğer patatesleri kabuklu ve bütün halde, tencerede pişirmek isterseniz, patateslerin boyutuna göre ortalama 30-40 dakikanızı ayırmanız gerekebilir. Kabuklu patatesleri ikiye bölerek haşlarsanız bu süreyi 25-30 dakikaya indirebilirsiniz.
Su kaynarken buharlaşacağı için tenceredeki su patateslerin boyunu 2-3 parmak geçecek şekilde olmalı. Haşlayacağınız patatesleri tercihinize göre kabuklu ya da soyulmuş olarak tencereye ekleyin ve üzerini suyla doldurun. Orta derecede açık olan ocakta patatesleri haşlanmaya bırakın.
Patatesi düdüklüde haşlarken kapağını kapatmalısınız. Tencerede patatesi haşlarken ise su kaynamaya başlayınca ocağın ateşi kısılmalı ve kapak kapatılmalıdır.
Haşlamalık patatesi ıslatmaya gerek yok direkt haşlama yapabiliriz. İki numara diye tabir ettiğimiz patatesin küçük olanı yemeklik haşlamalık olarak geçer. Kabuğu kalın, parlak ve iri patatesler genelde kızartmalık patateslerdir. Üç numaralı diye tabir edilen ve küçük olan patatesler de hamurluk patatestir.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir.
Potasyum, magnezyum ve kalsiyum açısından zengin olan haşlanmış patates, kolesterol ve kan şekerini dengelemede yardımcıdır. Ancak yine de patatesi, vitamin ve mineral kaybını önlemek için haşlamayıp buharda pişirmeyi tercih edin.
Patateslerin haşlanırken dağılmamasını sağlayan en önemli malzeme ise sirke ile tuz. Tuzu zaten patates haşlarken mutlaka ilave ediyorsunuz biliyoruz. İçerisine 1 yemek kaşığı sirke ilave ederek patateslerinizin bütün bir şekilde kalarak haşlanmasını da sağlayabilirsiniz.
Patates soyularak da haşlanabilir ve bu durumda daha çabuk pişer ancak besin değerlerini koruması (özellikle c vitamini) açısından soyulmadan haşlanması önemlidir. Ayrıca soyularak haşlandığında nişastasını da suya bırakacağından dokusu değişecek ve kabuklarından gelecek lezzeti de kaybedecektir.
Patates, yoğun glisemik yükü ve potasyum içeriğinden dolayı yüksek tansiyon nedeni olduğu üzerine bazı çalışmalar yürütülmüştür. Uzun süreli, haşlanmış ya da fırında, patates tüketmenin muhtemelen yoğun gilsemik yükünden dolayı antioksidan mekanizmayı bozması ve inflamasyona neden olması, yüksek tansiyona sebep olur.
Sıcak su malzemenin boyunu 3,3 buçuk parmak geçecek kadar konmalıdır. Gerekirse pişerken sıcak su eklenebilir. Kısık ateşte; düdüklü tencerede ise 20-25 dakika kadar, normal bir tencerede pişiyorsa 45 dakika kadar pişirilir.
PİŞMİŞ PATATESİ BAKTERİLENMEDEN SAKLAMANIN YOLU
İlk olarak patatesi pişirin. Ardından pişmiş patatesleri hızlı bir şekilde soğutmak için buzlu suyun içinde birkaç dakika bekletin. Sonrasında patatesleri kurulayın ve hava geçirmez kapaklı bir kabın içine yerleştirip buzdolabına koyun.
Haşlama için en uygun patates mumlu patates diye anılan patatestir. Bunların kabuğu ince ve içi suludur. Nişasta oranı %16 dolayındadır ve haşlandığında şeklini korur. Unumsu patatesteki nişasta yapısı, mumlu patateslerden 12 derece daha düşük ısıda parçalanmaya başlar.
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
Haşlama patates içeriğinde yüksek nişasta bulunsa da içeriğinde yağ bulunmadığı için kilo almaya sebep olmaz. Ayrıca haşlanmış patates kalorisi düşük olduğu için tüketiminde bir sakınca yoktur.
Patates gibi lifli ya da posalı gıdalarla şekerli yiyeceklerin tüketimine bağlı bir şekilde gaz artabilir. Bağırsaklarda sindirimi önemli ölçüde kolaylaştıran lifli gıdalar, kontrolsüz bir şekilde tüketildiği zaman gaz yapar.
Patates yıkamadan haşlanır mı? Patates haşlamanın, daha doğrusu patatesi haşladıktan sonra lezzetli bir hale getirmenin basit ama önemli püf noktaları var. Patatesleri kabuklarıyla birlikte ya da kabuklarını soyarak haşlayabilirsiniz. Her halükârda patatesleri haşlamadan önce iyice yıkamalısınız.
100 gram haşlanmış patates kaç kalori? 1 küçük porsiyon (100 gr) 1 adet haşlanmış patates kalori değeri 93 kcal. 1 orta porsiyon (200 gr) haşlanmış patates 183 kcal. 1 büyük porsiyon (300 gr) haşlanmış patates 279 kcal.
- Haşlanmış patates, doyucu olmasının yanında hazmı kolay olduğunda mide hassasiyeti olanların sıkça tüketmeleri tavsiye edilmektedir. - Ülser ve reflü gibi kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyen hastalıklara karşı mideyi rahatlatması için haşlanmış patates ya da patates suyu tüketmeleri önerilmektedir.
Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yüksek ateşte kızdırın. Patatesleri nar gibi kızarana kadar kızartın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri