Hile terimi; aldatan, aldatılan ve yapı- lan eylem ya da işlemin sonucu üzerine ku- rulu kavramsal içeriğe sahiptir.
Hile kavramı; birini aldatmak, yanıltmak için yapılan düzen, dolap, oyun olarak tanımlanmaktadır. Muhasebe hileleri ise belli bir amaçla işletme kayıt, belge ve hesaplarının gerçek durumu yansıtmayacak şekilde düzenlenmesi, tahrif edilmesi veya gizlenmesi olarak tanımlanmaktadır.
Hile, bir kimsenin zihninde yanlış fikirler oluşturarak gerçek durumu bilseydi yapmaya- cağı bir hukuki işlemi yapmasını sağlamaktır. Roma Hukukunda hile hem haksız fiil hem de bir irade sakatlığı sebebi olarak değerlendirilmiştir. Bu nedenle de hileye maruz kalan kişiye çeşitli hukuki koruma yolları tanınmıştır.
İlgili 45 soru bulundu
Türk Ceza Kanunu'na eklenen 245/A maddesi ile “zararlı yazılım üretmek, satmak, pazarlamak, almak, kullanmak veya bulundurmak” özel bir siber suç sayılıyor ve suçu işleyenler 1 ila 3 yıl hapis ve para cezası ile karşı karşıya kalabiliyorlar.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 36. maddesinde yer alan aldatma, bir kimseyi belirli bir hususu yapmaya sevk etmek, o yönde bir irade açıklamasında bulunmasını sağlamak kastı ile o kimsede yanlış bir kanı uyandırmak ya da esasen var olan yanlış (hatalı) fikrinin devamını sağlamaktır.
emredici nitelikteki hukuk kuralına aykırı bir hukukî fiil veya işleme uygulanacak müeyyideyi engellemek için, hukuken geçerli başka fiil veya işlemleri gerçekleştirerek aynı sonuca ulaşmaya kanuna karşı hile denilir.
Bir oyunda ya da spor müsabakasında, karşı tarafı kandırmak için yapılan eylemlerin tümüne hile denir. Bu kelime birçok deyim ve atasözünde geçer. Örneğin: ''Hilesi hurdası yok.'' Sürekli hile yapan kişiler ise hilekar ya da hilebaz olarak nitelendirilir.
Aldatma, mutlak ve kusura dayalı bir boşanma nedeni olup Türk Medeni Kanunu'nun Boşanma Sebepleri başlıklı 161. maddesinde düzenlenmiştir. “Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir.
Hile, karşı tarafın kasıtlı yanıltılmasıdır. Kişinin iradesi yanıltılarak sözleşme yapmaya veya irade beyanında bulunmaya sevk edilmektedir. Değinilen koşulların varlığı halinde aldatılan taraf hakkını kullanmak suretiyle hukuki ilişkiyi geçmişe etkili olarak ortadan kaldırabilir ve verdiği şeyi geri isteyebilir.
Hilelerin Türleri
ACFE hileleri üç ana başlık altında toplamaktadır. Bunlar; varlıkların kötüye kullanımı, yolsuzluk ve finansal tablo hileleridir(ACFE, 2010).
Genel olarak kanuna karşı hile ve müeyyidesi hususunda açık bir düzenleme olmasa da kanuna karşı hilenin yaptırımı noktasında genel kabul gören görüş, hile ile kişilerin amaçlamış olduğu haktan, yani kanuni korumadan mahrum bırakmaktır (Topçuoğlu Hamide, Kanuna Karşı Hile, s. 7) .
“1- Pasif aldatma: Kişinin partneri dışında ikinci bir şahısla girmiş olduğu herhangi bir paylaşım veya hoşlantıdır. 2- Aktif aldatma: Genelde ilişki için karar alınması gereken bir durumdur. İkinci bir şahsa karşı cinsel, duygusal, fiziksel ve mekansal anlamda yakınlıktır.
Hile denetimi, mali tabloların hile, hata ya da yanlışlık içerip içerme- diğini anlamaya yönelik makul bir güvence sağlamak amacıyla gerçekleştirilen planlanmış bir faaliyettir.
Aldatma Türleri
Aldatma, fiziksel, duygusal, zihinsel olmak üzere üç farklı şekilde görülür. Fiziksel aldatma, bireylerin partnerleri dışında biriyle fiziksel temasta bulunması, cinsel birlikteliğe girmesidir. Duygusal aldatma ise bireylerin partnerleri dışında birine duygusal yakınlıkta bulunması, aşık olmasıdır.
Başka bir ifadeyle, hile riski faktörleri; hile yapmaya teşvik eden, hile için baskı oluşturan veya hile yapma fırsatı sağlayan olay veya durumlardır.
Harpte hile caizdir. Rasûlullah (s.a.v.) buna teşvik etmiştir, savaş dışında ise hileyi şiddetle yasaklamıştır. Fakat hileye (aldatmaya) imkân veren şartların getirdiği zorunluluk olmaksızın kendi çıkarları için hile yapmak zulüm işlemek olacağından bunu yapan hem dünya, hem de âhirette sorumludur.
Hîleci, hîle yapan, düzenbaz, oyuncu. Hîlekârlık, ayin kökten Arapça, Farsça bileşik isimdir. Bir işi, muhatabını yanıltarak yapmaya sevk eden kimseye "hîlekâr" denir.
Türk Borçlar Kanunu bir yandan temerrüt faizinin miktarı konusunda azami bir miktar öngörmekte, öte yandan da birleşik faiz yasağı getirmektedir. Oysa sözleşmede gecikme cezası veya vade farkı kararlaştırılması, bu sınırlama ve yasakların dolanılması anlamına gelmekte ve bu durum kanuna karşı hile teşkil etmektedir.
Hukukta muvazaa, bir hukuki ilişkinin taraflarının, üçüncü kişileri aldatmak amacıyla gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan bir görünüş yaratmak konusunda yaptıkları gizli anlaşma. Arapça kökenli bir sözcük olan muvazaa "danışıklılık" anlamına gelir.
Aldatma (zina) davasında tanık beyanları geçerlidir. Tanıkların birebir kendi gözleri ile gördüğü aldatmalar delil olur. Aldattığını itiraf eden birini duymak da tanık beyanı ile ispat araçlarındandır. Hakim tanıklara soru sorar ve boşanma davasında yalan beyan olup olmadığını anlar.
Zina Sebebiyle Boşanma Davası Zina sebebiyle boşanma davası, eşi zina yapan eşin mevcut evliliği sonlandırmak için mahkemeye başvurması ile ortaya çıkan davadır. Zina, eşler için ağır kusur olması nedeniyle yasada özel bir düzenlemeye tabi tutulmuştur. Zira evlilik, eşlerin sadakati üzerine kurulu bir müessesedir.
Korkutma, bir kişinin (korkutanın), başka bir kişiye (korkutulana), kendisinin veya yakınlarından birinin kişilik haklarına ya da malvarlığına yönelik ağır ve yakın bir zarar tehlikesine maruz kalacağını bildirerek, onun bir sözleşme yapmasını kasten ve hukuka aykırı olarak sağlamasıdır5.
Hakaret suçunun oluşması için özel kast aranmaz, genel kast yeterlidir. Şaka yapma, alay etme amacıyla yapılan fiiller hakaretin objektif unsurlarını içeriyorsa bu durumda yine suç oluşacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri