Projeksiyon cihazlarında büyütme amacıyla ince kenarlı mercekler kullanılır. Video kamera, dürbün, fotoğraf makinelerinde de mercekler kullanılmaktadır.. El feneri ve ışıldak gibi cisimlerde ise kalın kenarlı mercekler kullanılır.
3-) Projeksiyon Cihazı =İnce Kenarlı Mercek Kullanılır.
Büyüteç, ince kenarlı mercek kullanarak cisimleri büyütmeye yarayan araçtır. Büyüteçler, ışığın kırılma özelliklerinden yararlanırlar. Çoklukla küçük cisimleri daha büyük görebilmek için, bu cisimlerle göz arasına konan yakınsak mercek, pertavsız.
İnce kenarlı mercek kullanılarak sanal ve büyük görüntüler oluşturulabilir ve oluşturulan görüntüler bir ekrana yansıtılamaz yani sadece mercekte görünür. Sanal görüntü cisim mercek ile odak noktası arasında iken cismin arka tarafında ve büyük boyda oluşur (büyütme oranı).
Kalın kenarlı mercekler ise, ışık ışınlarını dağıtma özelliğinden dolayı görüntü alanını küçültmektedir. Bu nedenden dolayı miyop göz hastalığında, dürbün yapım malzemesinde, fotoğraf makinesi objektiflerinde, teleskop ve mikroskop üretiminde ve kapı dürbünü yapımında kullanılmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Büyüteç dışında mikroskoplarda da ince kenarlı mercek kullanılır. Genelde teknolojik aletlerde tercih edilen ince kenarlı mercek slayt ve projektör türlerinde de kullanılır. Teleskop, fotoğraf makinesi, slayt, projektör, büyüteç ve mikroskopta kullanılan ince kenarlı mercekler önemli kullanım alanlarına sahiplerdir.
Kenarları ince, ortası şişkince olan merceklere ince kenarlı (yakınsak- convex-toplar ) mercek denir. İnce kenarlı mercekler ışığı toplama özelliğine sahiptir. Kenarları kalın, ortası ince olan merceklere kalın kenarlı (ıraksak-concave-dağıtan ) mercek denir.
Cisim F'te ise, görüntü cisimle aynı tarafta F/2 de, düz, zahiri ve boyu cismin boyunun yarısı kadardır. Cisim aynaya yaklaştıkça görüntünün boyu sürekli büyür. Kalın kenarlı mercekte görüntü her zaman cisimle aynı tarafta yani sanaldır.
1-) MİYOPLUK :
Kalın kenarlı (Iraksak) Merceklerden Yapılan Gözlük veya Lens Kullanılarak Görüntü ağ Tabaka Üzerine Düşürülür ve Net Görüntü Görülür.
Kalın kenarlı mercek ; cisimleri küçültür , uzaklaştırır .
Miyop İnce Kenarlı Mercek Midir? Miyop Kalın Kenarlı Mercek Midir? Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı, içbükey(konkav) mercekler kullanılır. Bu merceklerle göze gelen ışınlar kırılır ve görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
Cevap : El fenerinde kalın kenarlı Mercek kullanılmaktadır.
f: Odak uzaklığı pozitif ise yakınsak (ince kenarlı) mercek, negatif ise ıraksak (kalın kenarlı) mercek olur. M: Boyca büyütme oranı pozitif ise düz, negatif ise ters görüntüdür.
Düz Aynalar
Bu özelliklerinden dolayı saç tarama, diş fırçalama gibi durumlarda yararlanılmasının yanında, kuaförlerde, berberlerde, mağazalarda, marketlerde kullanılır. Ayrıca düzlem aynalar periskop ve projeksiyon makinası gibi araçlarda kullanılmaktadır.
Bu cihaz, donanımında bulunan ışık kaynağı ile görüntü yansıtmayı sağlar. Projeksiyon donanımı, görüntünün ana kaynaktan geldiği gibi aktarılmasına yardımcı olur. Ana kaynakla eş anlı olarak hem ses hem de görüntü istenilen noktaya yansıtılır. Günümüzde yaygın kullanılan bu cihazların geniş bir kullanım alanı vardır.
Kalın kenarlı mercek her zaman düz ve sanal görüntü oluşturur. Cisim üzerindeki bir noktadan iki ışın merceğe gönderilir ve mercekte kırılan ışınların kesitiği yerde seçilen noktanın görüntüsü oluşur.
Presbiyopi; ileri yaşla beraber gözün yakında bulunan nesnelere karşı kırma yeteneğinin zayıflamasına bağlı olarak yakın görme bozukluğunun ortaya çıkmasını ifade eder. İleri yaştaki kişilerde presbiyopi görülmesi durumunda, bu kişiler uzağı rahatça görebilse de yakını görmede sorun yaşamaya başlar.
1) Yanlış: Gözlük veya lens takmak gözlük numarasının ilerlemesini engeller! Doğrusu: Bilinenin aksine gözlük takmak ya da takmamak gözlük numarasının ilerlemesini etkilemez. Gözlük tedavisinin amacı görme düzeyini artırmaktır.
Teleskop, mikroskop, dürbün ve büyüteç gibi aletlerde ince kenarlı mercekler kullanılır. merceklerdir. Işığı dağıttığından ıraksak merceklerde denir. Bir diğer adı da içbükey mercektir.
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı –içbükey(konkav)- mercekler kullanılır. Bu mercekler göze gelen ışınların yayılmasını sağlayarak, görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar. Bu amaçla kontakt lensler de kullanılabilir.
b İnce kenarlı mercek ise yalnız bir dur rumda sanal görüntü oluşturur. Bu ise cisim, odak ile mercek arasında iken gerçekleşir. Bu durumda görüntü, cir simden büyük ve cisme göre düzdür.
Bir merceğe gelen ışın merceğe girerken ve mercekten çıkarken olmak üzere iki defa kırılır. Işınları toplayacak şekilde kıran merceklere ince kenarlı mercek, dağıtacak şekilde kıran merceklere kalın kenarlı mercek denir.
Hipermetrop gözlük camları, ışığın retinada odaklanmasını sağlayan ve gözün kırma gücünü arttıran ince kenarlı –dışbükey- merceklerdir.
Göz merceği ince kenarlı olan mercek özelindedir. Göz merceği, göze gelen ışınları kırarak görüntüyü sarı leke üstüne ters olarak düşmesini sağlar.
Oküler diğer adıyla göz merceği, mikroskop, teleskop vb. sistemlerde kullanılan gözün hemen önündeki genelde akromatik mercek grubudur. Asıl amacı önündeki mercek sisteminin renk ve şekil alanlarındaki kusurlarını asgariye indirerek kullanıcıya net bir görüntü sağlamak görüntü kalitesini arttırmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri