“Cünüp ve âdetli kadın Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz.” Aynı şekilde Fâtiha, Âyetü'l-kürsî, Felâk, Nâs ve İhlâs Sûrelerini zikir maksadıyla, Allah'ı hatırlamak düşüncesiyle okumak haram değildir.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
Hilye-i Şerif'i okumanın, yanında bulundurmanın birçok fazileti bulunuyor. 1- Bulunduğu yere şeytan, zalim idareci, hastalık giremez. 2- Okuyan kişiye fakirlik bulaşmaz. 3- Okuyan kişiye hac sevabı vardır.
Okuyan bireye fakirlik bulaşmaz. Okuyan bireye hac sevabı yazılır. Okuyan kişi kabir azabı görmez ve cehennem ateşi bu kişiye haram olur. Peygamber Efendimizin (s.a.v) şefaatine nail olunur.
Dünyaca ünlü yemen akiğinden yapılan yemen zırhı üzerinde, Peygamber efendimiz dünyadan ahirete göçmeden önce ashabına yazdırmış olduğu Hilye-i Şerif barındırmaktadır. Yemen akiği Hilye-i Şerifin mucizelerini barındıran Yemen Zırhı; Negatif enerjiye, nazara karşı koruma sağlar.
İlgili 18 soru bulundu
Divan edebiyatının yaygın türlerinden biri olan Hilye, peygamber efendimizin fiziki özelliklerinin anlatıldığı manzum veya mensur eserlerdir. Kelime anlamı olarak süs, zînet, cevher, güzel sıfatlar, güzel yüz anlamlarına gelen hilye Hz. Muhammed'in mubârek vasıflarını anlatan manzum veya mensur eserdir.
Dünyaca ünlü Yemen akiğinin üzerine, Hilye-i Şerif in yazılmasıyla oluşan akik taşına yemen zırhı denilmektedir. Yemen Zırhı; Hem Yemen akiğinin özelliklerinden hem de üzerinde yazılı Hilye-i Şerif ten dolayı; Nazara karşı koruma sağlar, Çağımızın en büyük sorunlarından olan strese karşı etkilidir.
Kelime anlamı olarak süs, ziynet, güzellik gibi anlamlara gelen hilye bunların yanında suret, sıfat, hilkat gibi anlamlar da taşımaktadır. Evlere hilye asılmasının ev halkını hastalıktan ve kötülükten koruyacağına dair bir inanış olmasına rağmen bu doğru değildir.
Hilye-i Şerif, Nebiler nebisi Hz. Muhammed'in (s.a.v) fiziki halinin tasvir edilmiş halidir. Rivayetlere göre Peygamberin, ağır bir hastalık geçirdiği dönemde kızının ağlayarak "senin gül yüzünü bir daha nasıl göreceğiz" demesi üzerine Hz. Ali'ye (r.a) yazdırdığı kelimelerden oluşan resimdir.
Hilye-i şerîf, hilye-i nebevî, hilye-i saâdet, ve hilye-i şerîfe gibi isimlerle de anılan hilye, İslâm edebiyatı ve hat sanatında Hz. Muhammed'in fiziksel, insanî ve ahlâkî özelliklerini, tavır ve hareketlerini anlatan eserlere verilen isimdir.
Muhammed'in sevgisini ifade eden evlerde bulunan bir şey olduğunu, buna Hilye-i Şerif dendiğini belirtti. Hz. Muhammed'in fotoğrafının olmadığını söyleyen Nursaçan, gibi Hz. Muhammed'in simasını fotoğraf gibi tasvir eden sözlere dendiğini, o evde bereket, sevgi, olmasına sebep olduğunu açıkladı.
Peygamber (sav)'e olan sevgisinin bir tezâhürü olarak Osmanlı'da ortaya çıkmıştır. Kesin olmamakla birlikte levha olarak ilk Hilye-i Şerîfe Hat- tat Hâfız Osman (1642- 1698) tarafından tasarlanarak yazılmıştır. Hattat Hâfız Osman'dan sonra hattatlar çok farklı tasarımlarla hilyeler yazmışlardır.
Üzerlerinde âyet, duâ, tuğrâ gibi yazıların bulunduğu yüzük, kolye, bileklik gibi açıkta bulunan takıların, çıkarılmaları kolay ve güvenli ise tuvalete girmeden önce çıkarılması, Peygamberimiz'in (s.a.v.) sünnetine muvafık olması bakımından en güzel davranıştır.
Ayetel kürsi adetliyken hem yüzünden hem de ezberden okumak caiz olmamaktadır. Adet hali gibi durumlarda gusül abdesti alındıktan sonra ancak okumak mümkündür. Gusül gerektiren adet hallerinde Kuranı kerime dokunmak ve yüzünden okumak haramdır.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'ân okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
Kadınlar âdet günlerinde veya nifâs (lohusalık) hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerimeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salâvat-ı şerife getirebilirler.
Hilye-i Şerif kullanılırken islami inançlara uygun bir inanç objesi olduğu unutulmamalı ve buna uygun şekilde saygı ile kullanılmalıdır. Evlerde asıldıkları yere dikkat edilmelidir.
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed'in şemaili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
Yüzükteki Mühür
Üç satırdan ibaret bu istif yazının alttan yukarıya doğru okunuşu محمد رسول الله [Muhammed Resulüllah]'dır. Bütün bu bilgilere dayanarak Peygamberimizin yüzüğünü ve mührünü temsili bir resmini yazının başında görebilirsiniz.
Hîle-i şer'iyye; amel ve tasarrufları şekil ve dış görünüş bakımından fıkha uygun düşürmek, İslâm'da yasak olan hususları görünüşte meşrû olarak yapabilmek için bulunan yollar, çâreler, çıkış noktaları demektir.
Muhammed'in iki kürek kemiği arasında bulunan ve nübüvvetinin alâmetlerinden biri sayılan ben. Genel olarak Hz. Muhammed'in nübüvvetini doğrulayan belgeler, özel olarak da önceki kutsal kitaplarda onun peygamberliğini müjdeleyen metinler anlamında kullanılan bir terim.
Ali'ye “Hilyemi yaz; benden sonra onu gören, beni görmüş gibi olur” demiştir. Hat sanatında nesih yazısına yön veren Hattat Hâfız Osman'ın (1642-1698) levha olarak tasarlayıp yaz- dığı bu metin, günümüze kadar hattatların en çok tercih edip yazdıkları hilye formu olarak benimsen- miştir.
Yemen akiği Hilye-i Şerifin mucizelerini barındıran Yemen Zırhı; Negatif enerjiye, nazara karşı koruma sağlar. İnsanın kendisine olan güveni artar. Uykusuzluğa iyi gelir.
HİLYE-İ ŞERİF : Hz. Peygamberin vücut yapısına, üstün özelliklerine ve güzelliklerine dair Hz. Ali'nin (r.a.) naklettiği hadisin yazıldığı levhalara Hilye-i Şerif denir. TEBLİĞ: Peygamberlerin Allah'tan (c.c.) aldıkları mesajları eksiksiz ve doğru bir şekilde insanlara bildirmeleridir.
Hâfız Osman da (ö. 1110/1698) hilyeye dair rivayetlerin metinlerini hat ve tezhip sanatının estetik ölçüleri içinde levha olarak düzenlemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri