İş piyasası ve işten çıkarma prosedürleri hakkında bilinen yanlışlardan biri olan 3 ihtar ile işten çıkarma yapılabileceğidir. Aslında net bir sayı verilebilen bir konu değildir. İhtar sayısına bağlı olarak iş çıkışının yapılması durumu belirli bir hüküm ile uygulanan bir mesele değildir.
Bir diğer ve son örneğimizde ise işçinin işinin sorumluluğunu yerine getirmediğini veya doğru yapmadığına dair en az 3 tutanak tutulduğunu farz edelim. Bu tutanaklara bakarak işçi kıdem tazminatı ödenerek 18.madde kapsamında ancak işten çıkarabilirsiniz.
İşe devamsızlık halinde tutulan tutanaklar her gün için ayrı ayrı tutulması gerekmektedir, kesinlikle 3-4 günlük devamsızlıkların tek bir evrakta gösterilmesi uygun değildir. Her gün için ayrı ayrı tutanak tutulması gerekmektedir.
Eğer işçi, sözleşmeye aykırı ya da iş yerinin kural ve düzenine aykırı bir davranışla ve ihlalde bulunur ise bu eylemin ya da ihlalin yazılı kayıt altına alınması, tutanak tutulmasını gerektirmektedir. İş yerinde tutanak ne anlama gelir sorusu, ihlalin ya da eylemin yazılı olarak kayıt altına alınması anlamındadır.
Örneğin işyerine sarhoş gelen ya da çalışma arkadaşına sataşan bir işçi aleyhine tutanak tutulmuş ise ve tutanak tutan tanıklar da mahkemede bu olayı doğrulamış ise bu husus işveren tarafından ispatlanmıştır. Bu durumda işçinin kıdem ve ihbar tazminatı hakkı mevcut değildir.
İlgili 21 soru bulundu
Konusu hem kamu hem özel sektör açısından ele alındığında tutulan tutanağın sicile işlemesi gibi bir şeyin söz konusu olmayacağını belirtmek gerekir. Burada söz konusu şey yasal olarak herhangi bir yaptırımı olan sicil söz konusu olamaz.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 92'nci maddesine göre iş müfettişleri tarafından tutulan tutanaklar aksi kanıtlanıncaya kadar geçerlidir.
İş piyasası ve işten çıkarma prosedürleri hakkında bilinen yanlışlardan biri olan 3 ihtar ile işten çıkarma yapılabileceğidir. Aslında net bir sayı verilebilen bir konu değildir. İhtar sayısına bağlı olarak iş çıkışının yapılması durumu belirli bir hüküm ile uygulanan bir mesele değildir.
Hukuk Dairesi'nin bu hususa ilişkin olarak vermiş olduğu kararda; “Fesih bildirimiyle birlikte veya fesihten sonra savunma istenmesi feshi geçersiz kılar. Keza, ihbar önel süreleri içinde savunma alınması da feshin geçersiz olması sonucunu doğurur. ” denilmiştir.
Bu çeşitler arasında olay yeri inceleme ve tespit tutanağı, yangın yeri tutanağı, buluntu tutanağı, değer tespit tutanağı, suçüstü tutanağı, ihbar tutanağı, üst arama tutanağı, teslim tutanağı, yakalama ve el koyma tutanağı gibi çeşitler yer almaktadır.
Bildirim yapılan işçi bunu imzalamazsa, durum o yerde tutanakla tespit edilecektir. İşveren taraf fesih bildirimini yazılı olarak yapmalıdır ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır denilmiştir.
Tutanak en az iki kişi tarafından imzalanmalıdır. Olaya müdahale eden ya da şahit olan çalışanın tek başına olması durumunda; dilekçe, durum raporu, inceleme raporu, tespit raporu vb. bir raporla olayla ilgili detaylı bilgilerin aktarıldığı bir yazı hazırlanmalı ve ilgililere iletmelidir.
ÖZET:iş sözleşmesi işçinin verimine veya davranışına bağlı sebeplerle feshediliyorsa muhakkak işçinin savunması alınmalıdır. İşçinin savunmasının alınmadan geçerli nedene dayalı olarak yapılan fesih; geçersiz fesih kabul edilecek ve işe iade davası işçi lehine sonuçlanacaktır.
İşçiye verilen ihtardan sonra yeni bir yükümlülük ihlali meydana gelmemişse, sırf ihtara konu olan davranışa dayanarak iş sözleşmesi geçerli nedenle sona erdirilemez. Çünkü ihtarın verilmesiyle işveren, ihtara konu olan davranış nedeniyle iş sözleşmesini feshetme hakkından örtülü olarak feragat etmiş bulunmaktadır.
Tutanaklar, tarih ve saatle başlar, yine tarih ve saatle biter. Tutanaklar kağıdı temiz olmalı, yazılarda silinti veya kazıntı olmamalıdır. Tutanaklarda kağıdın sadece bir yüzüne yazı yazılır.
Savunma için işçiye en az 7 gün süre verilir. Bu süre içinde savunma sunmayan işçi, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.
İşçinin sözleşmesini haklı olarak sonlandırabileceği haller, İş Kanunu'muzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre işçi; sağlık sebepleri nedeniyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyamayan hallerde ve son olarak zorlayıcı sebeplerin olması halinde iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.
Savunma sayesinde edindiği bilgiler ile işveren, iş sözleşmesinin feshedilmesinin gerekli olup olmadığını, durumun haklı neden seviyesine ulaşıp ulaşmadığını değerlendirebilir. Keza savunma alınması, feshin son çare olması ilkesinin uygulanabilmesine de yardımcı olur.
İş akdi işveren ya da işçi tarafından, haklı feshe imkan veren bir konu yoksa, belirlenen bir süreden önce sonlandırılamaz. Belirlenen bu süreye ihbar süresi denir. Böyle bir durumda ne işçi habersiz işten ayrılabilir ne de işveren haber vermeden işten, yaptırım olmaksızın işten çıkarabilir.
İşçi savunması, iş yerinde çalışan ve işveren arasında anlaşmazlık yaşandığı durumlarda talep edilebilir. Zorlu iş dünyasında dönem dönem yaşanabilen tartışmalar, çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşturulan şikayetler ve devamsızlık gibi konular işçiden savunma talep edilmesine neden olabilir.
İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için 2 hafta (14 gün), İşi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için 4 hafta (28 gün), İşi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için 6 hafta (42 gün), İşi 3 yıldan fazla sürmüş olan işçi için 8 hafta (56 gün)
İşten Çıkarılan Bir İşçi Nereye Başvurmalı? Haksız yere işten çıkarılan işçinin hakları korunur. Eğer işçi bu haklarını alamadıysa iş mahkemesine başvurmalıdır. Burada iş hukuku uyuşmazlıklarından kaynaklanan davasını ikame etmelidir.
İş Kanunu'nun 25. maddesinde işveren bakımından haklı fesih nedenleri, 3 başlık altında düzenlenmiştir. Bunlar; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri ve zorlayıcı sebeplerdir.
İstirahat raporunu aslında işçi almaz, doktor verir. Ancak, sık sık rahatsızlanan ve sık sık hekim tarafından rapor verilen işçiyi işveren ancak tazminatlarını ödeyerek işten çıkarabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri