Himalaya tuzu, Pakistan'daki Khewra tuz madeninden çıkarılan, rengi beyaz, pembe ve kırmızıya kadar değişen bir çeşit kaya tuzudur. %99'u saf sodyum klorür, geri kalan kısmı kalsiyum, magnezyum, potasyum, sülfat ve diğer iz elementlerden (demir, çinko vb.) oluşmaktadır.
Çankırı tuzu ve himalaya tuzunun her ikisi de yüksek element ve mineral içermektedir. Ancak Çankırı kaya tuzunun içerisinde ki mineraller insan sağlığı açısından yararlıyken himalaya tuzunda bor, bakır, krom, flor, manganez, çinko, selenyum, molibden gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen daha birçok mineraller içerir.
Himalaya tuzunun oluşumu yıllarca sürdüğü için suda çözülmesi de zaman alır. Yemeklere, su içinde eritildikten sonra konması tavsiye edilir. Tuz konması gereken bütün yemeklerde kullanılabilir.
Himalaya tuzu, Pakistan'ın Pencap bölgesinden çıkarılır. Genellikle pembemsi bir rengi bulunur. Mineral açısından zengin olan himalaya tuzu yüksek basınç altında kalarak kristalleşir. Dünyada en katıksız tuz olarak bilinen himalaya tuzu iyot, sodyum, kalsiyum ve fosfor açısından çok güçlüdür.
Himalaya kaya tuzu hakkında “Doğadaki en saf tuz olarak bilinir; 200 milyon yılda oluşmuştur, dolayısıyla daha sağlıklıdır; içerisinde 84 tane mineral olduğu kanıtlanmıştır, damarlarda sertleşme yapmaz, kalp, damar, tansiyon ve böbrek hastaları rahatlıkla kullanabilirler; sağlıklı ya da hasta olan herkes bu tuzu ...
İlgili 17 soru bulundu
Bunların potasyum içeriği son derece yüksek ve böbrek hastaları için son derece tehlikelidir. Bu tuzların kullanımıyla insanlarda iyot eksikliği gelişme tehdidi vardır. Doktor önerisi olmadan iyotsuz tuz kesinlikle kullanılmamalıdır.
Kaya tuzunun en yaygın kullanılan türü Himalaya tuzudur. Himalaya tuzu, doğal olarak pembe renkli olan ve Pakistan'daki Himalayalar yakınlarında çıkarılan bir tuz türüdür.
Himalaya tuzu aynı zamanda turuncu tuz veya penbe tuz olarak da bilinir. Bu tuz çeşidi, Himalaya Dağları'nın güneyinde, Pakistan'daki tuz madenlerinden elde edilir. İçerisinde birbirinden farklı ve yararlı mineralleri barındırır.
Sindirim sistemini rahatlatır, mide ekşimesine, bulantı ve kusmaya iyi gelir. İştah arttırıcı etkisi vardır. Kas krampları, romatizma, kas ve kemik ağrıları için faydalıdır. Damar sağlığını korumada ve kan şekerini dengelemede etkili olduğu düşünülür.
Pembe tuz Himalaya tuzu olarak da biliniyor, Pakistan'da Himalayalar yakınlarındaki bir tuz madeninden çıkarılıyor. Bildiğimiz beyaz masa tuzu gibi pembe tuz da esas olarak sodyum klorürden oluşuyor. Pembe rengini ise içindeki ek bir mineralden, demirden alıyor.
Doğal Deniz Tuzu
Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
Çocukluk döneminden itibaren iyot almak yani tuzu iyotlu kullanmak guatr riskini azaltır. Ancak mevcut guatrı olanlarda bu iş tersine döner. Özellikle nodülleri olan ve guatrı bulunan hastaların iyotsuz tuz tercih etmesi gerekir.
Genel olarak bir tuz lambası orta pembe ila turuncu renktedir. İçerisinde yer alan tuz, yararlı minerallere sahip olduğu için orijinal tuz lambası loş bir ışık yayar. Bu nedenle, tuz lambası gereğinden fazla ışık yayarak bulundurduğunuz ortamı tamamen aydınlatacak kadar ışık yayıyorsa sahte olduğu anlamına gelir.
TUZ TUZDUR
6 yıl kadar önce yine bu köşede “Hangi tuz?” sorusuna yanıt aramaya çalışmış ve size şu tavsiyede bulunmuştum: “Rafine tuzu da doğal tuzlardan herhangi birini de (deniz, kaya, göl tuzları) gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Endüstriyel adıyla 'halite' olarak da bilinen kaya tuzu, sofra tuzu olarak tüketilen tuzun rafine edilmemiş, mineral bir sodyum klorür formudur. Okyanuslar veya göller gibi geniş tuzlu su birikintilerinin buharlaşması sonucu kaya tuzu madenleri oluşmuştur.
Gerçek Kaya Tuzu Nasıl Anlaşılır? Gerçek ve doğal olan kaya tuzu kristal yapıda ve beyaz veya beyazın çeşitli tonlarına ait bir renge sahiptir. Tuzunuzda gri veya pembe gibi farklı renklere sahip ise yüksek olasılıkla tuzunuz doğal ve gerçek bir kaya tuzu değildir.
Çankırı tuzu ve Himalaya tuzunun her ikisi de yüksek element ve mineral içerir. Ancak Çankırı kaya tuzunun içindeki mineraller insan sağlığı açısından yararlıyken Himalaya tuzu; bor, bakır, krom, flor, manganez, çinko, selenyum, molibden gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen daha birçok mineraller içerir.
Kaya tuzunun aşırı tüketimi, yüksek tansiyon, yüksek klorür, hiperkloremi gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu da yorgunluğa, kas güçsüzlüğüne ve daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Sodyum alımı, günde 1.500-2.300 mg ile sınırlandırılmalıdır. Bunun bir kısmı kaya tuzu, bir kısmı ise sofra tuzundan alınabilir.
Kaya tuzu kalsiyum, demir, çinko, potasyum, magnezyum ve bakır başta olmak üzere 84 element içerir. Bunların içinde doğal iyot da vardır.
Dünya üzerinde en temiz en saf ve vucud için en faydalı olan çankırı kaya tuzunu yemeklerinizde ve salatalarınızda normal kullandığınız tuzun yarısı kadar kullanmanız yeterli gelecektir. Yine mineraller açısından yemeğiniz piştikten sonra tuzu eklemeniz daha doğru olacaktır.
Kaya tuzu ve sofra tuzu aynı miktarda tuz içerir. Arada ufak tefek farklar vardır ama tuz miktarı açısından büyük fark yoktur. Bunun için kaya tuzu mu, sofra tuzu mu, deniz tuzu mu? sadece bu kişisel damak tadı açısından tercih olabilir, fazla tuz tehlikelidir” diye konuştu.
KAYA TUZU TANSİYONU YÜKSELTMEZ, DÜŞÜRÜR!
Himalaya Tuzu Ne İşe Yarar? Son yıllarda adına pek çok yerde rastladığımız Himalaya Tuzunun tarihi neredeyse dört milyar yıl kadar eskilere dayanır. Himalaya tuzu sofra tuzu niyetine kullanılabildiği gibi cilt ve ayak bakımında, banyolarda ve sivilce tedavisinde de kullanılır.
Pet şişelere temizlenmiş zeytinleri koyun üzerine himalaya tuzu ve bir kaç parça limon tozu koyun üzerini kapatın ve çalkalayın. Zeytin cinsine göre 1-2 ay için oluyor. Arada çalkalamayı unutmayın. 4.7 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
Ancak iyotsuz tuzlardan bahsettiğimizde pembe Himalaya tuzu, salamura tuzu ve koşer tuzu gibi dahil edebileceğimiz çok çeşitli tuz türleri vardır. Bu tür iyotsuz tuzların özel tadı, dokusu, tane boyutu veya rengine ihtiyacınız olduğunda, iyotlu sofra tuzu iyi bir ikame olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri