Hindistan cevizi (Cocos nucifera), palmiyegiller (Arecaceae) familyasından tropik bölgelerde yetişen meyvesi yenen bir palmiye türü.
Hint cevizi ya da Muskat (Myristica), portakal ağacına benzeyen, anavatanı Banda Adaları olan bir tropik ağaç cinsi ve baharat olarak kullanılan meyvesi.
Palmiye ağacının Latince adı; Arecaceae'dir. Palmiye ağaçları; başka ağaçlara göre gövdesi sade olan ve dallarla kaplanmayan bir ağaç türüdür. Palmiyelerin iki çeşidi bulunur. Bunlar; hurma çeşidi olan ve Hindistan cevizi olan türlerdir.
Bilhassa tropik iklimlerde; Asya, Amerika, Büyük Okyanus Adaları ve Afrika'da yetişen palmiyeler; Türkiye'de de sahil şeridi olan şehirlerimizde boy göstermektedir. 200'den fazla cinsi, 2600'den fazla türü olan geniş bir familyadır.
Palmiye ağacının ekonomik değeri oldukça yüksektir. Meyvesi Hindistan cevizidir. Hindistan cevizi sert bir kabuk içerisinde saklıdır. Bunun dışında etli meyve olan hurma da yetiştirildiği görülmüştür.
İlgili 31 soru bulundu
Birçok çeşidi bulunan palmiye Türkiye'de sınırlı sayıda Akdeniz iklimi'nin egemen olduğu yerlerde yetiştirilir. Bazı palmiyelerin tohumlarından palmiye yağı elde edilir. Türkiye'de palmiye süs ağacı olarak park ve bahçelere dikilmektedir.
Gerçek palmiye ağaçları toksik değildir
Yuka palmiyesi (hurma zambağı), insanlar için zararsız ancak hayvanlar için zehirli olan saponinler içerir. Sulu meyvelere ait olan Madagaskar palmiyesi, çok tehlikeli zehirli bitkilerden biridir ve bu nedenle çocukların veya hayvanların erişemeyeceği bir yere konulmalıdır.
Uzun, sütunumsu görüntüsü ile gövdesi yaslandıkça kalınlaşır, ama tepe tacı genişlemez. Büyük boylu, yaprağını dökmeyen bir ağaçtır. 24 metre boya, 1.5 metre gövde çapına ulaşabilir. Ortalama 250 yıl yaşar.
Palmiye Ağacı Bakımı
Sıcak ve nemli ortamları sever. Bol su ister ama sulanmasa da varlığını sürdürebilir. Palmiyelerde yukarıya doğru uzama çok küçük dönemlerde başlar ve uzadıkça aşağıda kalan dalları kuruyacaktır. Düzenli olarak palmiye ağaçları budanmaya ihtiyaç duyar.
Hindistan cevizi (Cocos nucifera), palmiyegiller (Arecaceae) familyasından tropik bölgelerde yetişen meyvesi yenen bir palmiye türü.
FALDA PALMİYE AĞACI GÖRMEK, fal sahibinin alacağı bir hediyeye işaret etmektedir. Kişinin almak istediği ancak alamadığı bir eşyanın kendisine hediye olarak geleceği şeklinde yorumlanmakta olan bir fal olduğunu söylemek mümkündür.
Hindistan cevizi yetiştiriciliği ülkemizde yapılamamaktadır. Ülkemiz tropikal iklim kuşağında bulunmaz. Hindistan cevizi ise tropikal iklim kuşağını sever. Bu nedenle de ülkemiz Hindistan cevizi yetiştiriciliği için elverişli bir ortama sahip değildir.
Ne yazık ki Hindistan cevizi ağacı Türkiye'de yetişmemektedir.
Kokonat, ülkemizde Hindistan cevizi olarak bilinen “coconut”ın Türkçe okunuşudur. Hindistan cevizi, Tropikal bölgelerde yetişir. Meyvesi yenir. Hindistan cevizi lifi elde edilir.
Yazın sıcağında kavrulanlar, onun gölgesinde serinleyerek soluklanır. Odunu çabuk yanar, ısıtmaz, tüter.
Arecaceae, Palmae
(syn. Cocos capitata) Yavaş büyüyen bir palmiye türüdür. Mavimsi-gri yaprakları vardır. Yazın, krem-sarı renkli çiçek açar.
Palmiye Dalı genellikle zaferi ve görkemi temsil etmek amacıyla kullanılır. Hıristiyanlıkta kullanılan palmiye dalı kurtuluşla ve hayat içindeki cennetle bağdaştırılır.
Çin yelpaze palmiyesi (Trachycarpus fortunei) -18C dereceye dayandığı için Kanada'nın birçok yerinde ve İsviçre'de Alp dağlarının eteklerinde yaşayabilmektedir. Yine Afganistan ve İran'ın yüksek dağlık bölgelerinde bulunan Mazari palmiyesi (Nannorrhops rictchina) –21C° soğuğa dayanabilmektedir.
4 - Areka Palmiyesi
Bu bitki gün boyu oksijen üreten bir fabrikadır. Ksilen ve tolüen gazlarını emerek havayı temizler. 2m kadar büyümüş bir Areka Palmiye fidanı 24 saatte havaya 1 litre su salar. Yaprak veya fidan sayısı çok olursa ona göre iyi bir hava nemlendirici vazifesi görür.
Bunun için öncelikle toprağını elinizle sık sık kontrol etmeli, toprağı nemli kalacak şekilde sulamasını yapmalısınız. Sıcak havalarda daha sık, soğuk havalarda ise haftada 1 olacak şekilde sulamanız yeterli.
Cüce palmiye, vücudun salgılaması gereken testosteron hormonu için faydalıdır. Erkeklerdeki saç dökülme problemine çaredir ve cinsel dürtülerin oluşmasında rol alır. Yorgunluğu, saç dökülmesini, ruh yorgunluğunu cüce palmiye ortadan kaldırır ve daha mutlu bireylerin oluşmasını sağlar.
Özetle alerjik duyarlılığı olan kişilerin evlerinde başta yuka ve Benjamin bitkileri olmak üzere sarmaşık, palmiye ağacı, turnagagası, difenbahya, Atatürk çiçeği, kroton, ıtır olması zaman içerisinde maruziyetle bu bitkilere duyarlılık gelişmesine neden olabilir.
Palmiye ağaçlarından ekonomik alanlarda; dokumacılık, şeker ve bitkisel yağ sektörlerinde de yararlanılabilir. Ağaçların gövde ve yaprak saplarından lif olarak sepetler hasırlar ve halat gibi ürünler yapmak için yararlanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri