Hindistan cevizi (Cocos nucifera), palmiyegiller (Arecaceae) familyasından tropik bölgelerde yetişen meyvesi yenen bir palmiye türü.
Ne yazık ki Hindistan cevizi ağacı Türkiye'de yetişmemektedir.
Palmiyelerin iki çeşidi bulunur. Bunlar; hurma çeşidi olan ve Hindistan cevizi olan türlerdir. Palmiye ağaçlarının meyvesi, Hindistan cevizidir.
Bakımı: Hindistan cevizi ağacı, her mevsim sıcak hava ister. Kışın bile hem ısı hem de nem yüksek olmalıdır. Eğer yaprakların her iki yanına su sıkarsanız, odanın nemi artacaktır. Mayıs ayından Eylüle kadar, ağaç bolca sulanmalıdır- ancak bitki su içinde kalmamalıdır.
Hindistan cevizi ağacı tropikal iklimlerde yetişmekte olan bir ağaçtır. Palmiyegiller familyasından olan bir ağaçtır. Oldukça uzun boya sahip olan ağaçlarda yetişmekte olan hindistancevizi meyvesi kabukları tüylü, içi beyaz ve dışı kahverengidir. Yüzyıllar boyunca alternatif tıpta kullanılmıştır.
İlgili 16 soru bulundu
Kokonat, ülkemizde Hindistan cevizi olarak bilinen “coconut”ın Türkçe okunuşudur. Hindistan cevizi, Tropikal bölgelerde yetişir. Meyvesi yenir. Hindistan cevizi lifi elde edilir.
Hindistan Cevizi Hangi İklimde Yetişir? Hindistan cevizi tropikal iklim kuşağını sever. Kış ayları kurak, yaz ayları ise yağışlı olan yerlerde yetişir.
Hindistan cevizi mevsimi tüm yıl sürmektedir; ancak kış ayları kurak ve yaz ayları yağışlı olan bir ortamda yetişebilir.
%10 indirimle Aktar Diyarı Kuru Hindistan Cevizi 1 Kg 230 TL'ye, %29 indirimle Hindistan Cevizi 1000 gr - 1kg 131 TL'ye, %18 indirimle Aktarmarka Rende Hindistan Cevizi Kuru 1 kg 150 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Hint cevizi ya da bebe cevizi olarak da bilinen ve tropik bir ağaçta yetişen muskat meyvesinin anavatanı, Endonezya'daki Banda Adaları ve diğer Güney Pasifik ülkeleridir.
Hurma ve Hindistan cevizi meyveleri yenen palmiye türlerindendir. Birçok çeşidi bulunan palmiye Türkiye'de sınırlı sayıda Akdeniz iklimi'nin egemen olduğu yerlerde yetiştirilir.
Hindistan cevizinin bilinen faydaları da şu şekilde sıralanabilir: Hindistan cevizi, bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde Hindistan cevizi, vücudu hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir. Hindistan cevizini çiğ şekilde tüketmek boğaz enfeksiyonlarına ve bronşite iyi gelir.
Hurma (Phoenix dactylifera), palmiyegiller (Arecaceae) familyasından dekoratif yapraklı bir palmiye türüdür. Palmiyeler gibi tropikal, ılıman ve çöl ikliminin görüldüğü yerlerde yetişir.
Pikan cevizinin anavatanı Kuzey Amerika kıtasıdır. Özellikle ABD' nin güney eyaletleri ile Meksika önemli yetiştiricilik merkezleri ve doğal yayılış alanlarıdır.
Hindistan cevizi; kalsiyum, doymamış yağlar, karbonhidratlar, lif, bakır, manganez, demir, magnezyum, selenyum ve çinko açısından çok zengindir. Bunun dışında bol oranda; sodyum, protein, potasyum, piridoksin, niasin, riboflavin, pantotenik asit, tiamin, C, E ve K vitaminlerini içermektedir.
Hindistan cevizi sütü, bağışıklık sistemini güçlü tutan içeceklerden biridir. Eğer doğal ve katkısız bir Hindistan cevizi sütü aldıysanız, hastalıklara yakalanma riskiniz çok düşüktür. Kan basıncını dengeleme özelliği ile kolesterolü kontrol altına özelliği sayesinde tam bir kalp sağlığı dostudur.
Dört mezhep imamlarına göre; Şafiî, Malikî ve Hanbelî imamlarının açık ifadeleriyle, Hanefî ûlemasının da dolaylı olarak bu hükmü gerektiren ifadelerinden küçük hindistancevizinin haram olduğu anlaşılmıştır.
Hindistan cevizinin kabuğunu hiç kırmadan ve ellemeden saklamak istiyorsan güneş görmeyen serin bir yerde 4 ay kadar saklayabilirsin. Hindistan cevizini kırdıktan sonra beyaz kısımlarını rendeleyebilir ve bu kısımları buzdolabı poşetlerine paylaştırabilir ve derin dondurucuda 6 ay kadar saklayabilirsin.
Hindistan cevizi 7-13 yaşları arası meyve vermeye başlar. 60 yıl kadar ürün verir. 90-100 yıl kadar yaşar.
Özetle Hindistan cevizi ;
İsmine rağmen, hindistan cevizi bir ceviz değil, drupe olarak bilinen bir meyve türüdür.kuruyemiş alerjisi olan çoğu insan, herhangi bir reaksiyon belirtisi olmadan hindistancevizi ve ürünlerini güvenle yiyebilir.
Oldukça berrak bir sıvıdır. Hindistan cevizi suyu Hindistan cevizi hamurunun kabuğunda birikmesiyle elde edilir. Bu birikme Hindistan cevizi meyvesinin olgunlaşma aşamasında gerçekleşir. Hindistan cevizi suyu da tıpkı meyvesinin yenmesi gibi içilebilir.
Hindistan cevizi seçmenin gayet basit ve tek bir yolu var. Hindistan cevizi satın alırken meyvenin özellikle kara delikleri olan kısmını koklayın eğer ekşimiş ve bozuk bir koku alıyorsanız onu almayın.
Hindistan cevizi içi kırılarak içi açıldıktan sonra taze olarak tüketilebilirken kurutularak pasta ve tatlıların içerisine eklenerek de tüketilebilmektedir. Kendisinden yağ elde edilebilen Hindistan cevizi, özellikle cilt ve saç bakımlarında Hindistan cevizi yağı olarak da kullanılabilmektedir.
Pikan cevizi iklim isteği ile uyumlu olan Akdeniz ve Ege bölgelerinde sıklıkla yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri