Çoğu dinlerin aksine Hinduizm, tek bir tanrıya tapınmayı öngörmez. Bir Hindu; Şiva, Vişnu, Rama, Krişna veya diğer tanrı ve tanrıçalara tapabilir ya da her ferdin içinde yer alan "Yüce Ruh"a veya "Yıkılmaz Ruh"a inanabilir ve hâlâ Hindu olarak anılabilir.
Hindistan birçok dine ev sahipliği yapıyor, aralarında en yaygın olanı nüfusunun %80'i ile Hinduizm. Hinduizm İslam ve Hrıstiyanlık'tan sonra dünyanın en yaygın 3. dini. Bazı yöntem ve gelenekler bölgesel değişiklikler gösterebiliyor. Nepal ve Bangladeş de yoğun Hindu nüfusuna sahip diğer ülkeler.
Ülkede resmi dilleri İngilizce ve Hintçe oluşturur, ancak 22 adet tanınmış bölgesel dil de bulunur. Hindistan'da baskın din Hinduizm olup, ülke Endonezya ve Pakistan'dan sonra sayıca en kalabalık Müslüman nüfusa sahiptir.
Hinduizm'de Kutsal Kitaplar, Vedalar, Brahmanalar, Aranyakalar ve Upanişadlar olarak gruplandırılan onlarca ciltten oluşur. Kutsal Kitapların dili Sanskritçe'dir. Bunlara, vahyedilen veya ilham edilenler anlamında Sruti türü eserler denir.
Hinduizm'de, Hristiyanlık, İslamiyet ve Yahudilikte olduğu gibi ahiret inancı yoktur. Semavi dinlerin aksine Hindular, reenkarnasyona inanırlar. Bu inanç sistemine göre, insan, yaşamında iyiliği seçerse, bir sonraki hayatında çok daha güçlü ve soylu bir insan olarak doğar.
İlgili 18 soru bulundu
Derin konulara girmeden önce bazı yanlış bilinen detayları ortadan kaldıralım: Hayır, ineğe tapmıyorlar. İnek, kutsal görülen bir hayvan sadece. Fotoğrafta gördüğünüz kadın ise ineğe tapınmakta değil; bereketi ve verdiği her şeyi için ineğe şükranlarını sunmakta. Hinduizm, ritüelleri seven bir din.
Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır. Günümüzde yaklaşık 1.25 milyar izleyeni ile Hristiyanlık ve İslam'dan sonra üçüncü sırada yer alan Hinduizm inancının neredeyse tüm takipçileri Hindistan ve çevresinde bulunmaktadır.
Ülkenin 1,2 milyarlık nüfusunun yüzde 94'ünü Hindular ve Müslümanlar, yüzde 6'sını Hristiyanlar, Sihler, Budistler ve Jainler oluşturuyor.
Hindistan da en yaygın mezhep Sünniliktir. En yaygın fıkhi mezhep olarak ise Hanefi mezhebi yaygındır. İslam, 12. yüzyılda Kuzey Hindistan'a Türk seferleriyle yayılmaya başladı ve o zamandan beri Hindistan'ın dini ve kültürel mirasının bir parçası haline gelmiştir.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Hinduizm'in temel tanrılarını Üçleme (Trimurti) olarak tasvir edilmiştir. Bunlar Vişnu, Şiva ve Brahma'dır. Araştırmada bu üç Tanrının yanı sıra diğer önemli Tanrı ve Tanrıçalardan Lakshima, Durga, Sarasvati, Krishna, Rama, Hanuman, Ganesha, Kali, Nandi, Ganga ve Budha isimli tanrılardan bahsedilmiştir.
Hinduizm, bir dinden çok gelenekler ve yaşayış şekilleri ile harmanlanan bir inanış şeklidir. Tek tanrılı bir din olmayan Hinduizm'e nüfusn çoğunluğu tarafından inanılan 3 büyük tanrısı da vardır. Bunlar ise; Şiva, Rama ve Vişnu'dur. Bunlar dışında farklı tanrılara olan bazı inançlar da söz konusudur.
Hinduizm'de, İnek, insandan daha üstündür, çünkü insanların daha önce inek olduğuna inanılır. Aynı zamanda Toprak Ana'nın ve bolluğunun bir sembolüdür. Hint mitolojisinde, özünde kutsal olan inek, özellikle önemli olan iki tanrı Şiva ve Vişnu'nun yanlarında yaşayan bir hayvandır. Vişnu aslında birçok görünüm almıştır.
Nüfusun çoğunluğunun vejetaryen olduğu Hindistan'da süt ürünleri ana protein kaynaklarından biri. Süt tabanlı peynir, sade yağ, yoğurt ve soslar günlük yaşamın ayrılmaz parçası ve ülkeyi süt ürünlerinin dünyadaki hem en büyük tüketicisi hem de en büyük üreticisi yapıyor.
Hindistan Dünyada En Çok Dışarıda Dışkılayan Yer
Hindistan'da evlerin %50'sinden fazlasında tuvalet bulunmuyor. 638 milyon insan her gün dışarıda tuvaletini yapıyor.
İnek öldürmenin cezalandırılmasına yönelik yasaların çok sayıda eyalette aktif olarak uygulandığı Hindistan'ın batısındaki Gujarat eyaletinde Mart ayında yapılan bir yasal değişiklikle inek öldürmenin cezası müebbet hapis olarak belirlendi.
Gaznelilerin Türk ve İslâm tarihindeki başlıca rolü kuzey Hindistan fütühatına yol açarak İslâm dinine Pencâb'da kuvvetli bir dayanak noktası elde etmesi ve daha sonraki Hindistan fetihlerine bu suretle sağlam bir zemin hazırlamış olmasıdır.
Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur. Türkler arasında Şafii mezhebine mensup olana pek rastlanmamaktadır. Kürtler'in ise büyük bir bölümü Şafii mezhebinden olup, az bir kısmı Hanefi mezhebini takip etmektedir.
Hintler veya Hindistanlılar, geniş anlamda etnik vurgu yapmayan Hindistan vatandaşları, dar anlamda ise anadili Hintçe olan etnik grup. Türkçede Hint kelimesi esas olarak hem Hintler hem de Hint toprakları (Hindistan) için kullanılır.
Hindistan'da yasal evlenme yaşı erkekler için 21, kadınlar için 18. Yoksulluk, eğitimsizlik ve özellikle kırsal kesimdeki sosyal normlar ve uygulamalar, ülke genelinde çocuk yaşta evliliklerin yüksek olmasının nedenleri arasında gösteriliyor.
Ahşap oymacılığı, minyatür resim, pirinç eşyalar, deri işleme, halı ve kilimler gibi pek çok el emeği ürün Hindistan'da satılmaktadır. Turistlerin dikkatini çeken bu el sanatları ürünlerden de alınmalıdır. Baharat, tütsü ve parfüm: Hindistan kendisine özgü pek çok baharata sahip bir ülkedir.
Hinduizm'de inekler uğurlu ve kutsal sayıldığı için de saygı görür çünkü tüm kainatın anası olan Devi'nin yani Tanrıçanın sembolü sayılırlar ve Hindularda Tanrı sayısı akıl almaz derecede çoktur. Tanrı Brahma'nın dünyayı meydana getirdiğine inanıldığı için ineklere tapıyorlar diyemeyiz.
Her Hinduizm inancına sahip olan insan tapınaklara gelerek belli bir süre boyunca Tanrılara dua eder. Bu durum bir ibadet olarak kabul edilmektedir. Yoga ve meditasyon Hinduizm inancına ait bir takım ritüellerdir. Yoga ve meditasyon yapan her Hindu ibadet etmiş olarak sayılır.
Yok Edici Tanrı
Bazı görüşlere göre Şiva Tanrı'nın üçüncü biçimi/yüzü, Trimurti'nin (Hint Teslisi) bir parçasıdır. Trimurti'de, Brahma yaratıcı, Vişnu koruyucu, Şiva ise yok edicidir. Her ne kadar yok etmeyi temsil etse de, olumlu bir güç olarak görülür (Kötülüğün Yok Edicisi).
Puja M.Ö 6. yüzyılda ortaya çıkan Budizm ve Hinduizm'e özgü bir ritüeldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri