Ülkede din özgürlüğü vardır ve resmi olarak devlet tarafından 18 din tanınmıştır. Nüfusun yaklaşık %75'i Ortodoks Hristiyan'dır. Roma Katolik Kilisesi, Doğu Katolik Kiliseleri ve Protestan Kilisesi'ne bağlı olanlarla birlikte Hristiyanların oranı %85'i bulur.
Romanya laik bir devlettir ve resmi bir dini yoktur. 2002 sayımlarına göre ülkenin %86.7'si Ortodoks'tur. Bunu %4.7 ile Katoliklik, %3.7 ile Protestanlık ve %1.5 ile Pentekostallık izler. İslam, Romanya'da tarihi bir din olmasına rağmen sadece Dobruca'da yaşayan 67,500 Türk ve Tatarlar arasında yaygındır.
AB üyesi olan Romanya yaşam standartları bakımından oldukça iyidir. Ülke alım gücü bakımından çoğu ülkeden iyi bir konumdadır. Romanya yaşam standartları açısından alım gücü alanında oldukça iyi bir durumdadır. Temel ihtiyaçlardan olan barınma da Romanya yaşam standartları bakımından oldukça iyi durumdadır.
Ülkenin kendine özgü peynirleri ile şarapları ve yerel içkisi palinca en özgün lezzetleridir. Bunun yanı sıra zanaatkârlığın hayli gelişmiş olduğu ülkede çömlek işler, porselenler, gümüş sofra takımları, halılar, seramikler ve kristaller de çokça karşınıza çıkacaktır.
Sofistike güzelliğiyle Bükreş 'küçük Paris' olarak anılmaktadır. Aynı zamanda Avrupa'da en eski insan fosillerinin de keşfedildiği ülke olan Romanya'dan bahsedip de Dracula'ya değinmemek olmaz elbette. Bram Stoker'ın yarattığı kurgu karakterin yaşadığı yer Bran şatosu bugün ülkenin en turistik yerlerinden biridir.
İlgili 30 soru bulundu
Rumence (Rumence: Română), Romanya'nın resmî dilidir ve Romen dillerinin doğu koluna mensuptur. Çoğunluğu Romanya ve Moldova'da yaşayan 28 milyon kişi tarafından konuşulur. Moldova'nın resmî dili Moldovaca da Rumence ile aynı olmasına rağmen ülke yasaları kapsamında ülkenin resmî dili Moldovaca olarak yer almaktadır.
Ülkemizle Romanya arasında kökleri tarihe dayanan güçlü siyasi, ekonomik, kültürel ve insani bağlar bulunmaktadır. Romanya'yla ilişkilerimiz üst düzeyde var olan yakın diyalog ve dostluk ilişkileri çerçevesinde sürdürülmektedir.
Umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşlarının Romanya'ya gelmeleri için vize almaları gerekmektedir. Resmi pasaport (diplomatik, hususi ve hizmet) hamili Türk vatandaşlarının Romanya'ya yapacakları turistik ziyaretlerinde 180 gün içerisinde kullanacakları 90 günlük süre için vize almalarına ihtiyaç duyulmamaktadır.
Sakinlerin ve AB vatandaşlarının Romanya'da yasal olarak çalışmak için çalışma iznine ihtiyaçları yoktur. İşyeri, Romanya hükümeti tarafından yabancı işçi istihdamı için kabul edilen yıllık kotaları aşmamalıdır. Nitelikler, deneyim ve eğitim, yabancı bir uzmanın açık bir pozisyon almasına izin verir.
Romanya topraklarında en az 8 yıldır ikamet eden veya bir Rumen vatandaşıyla en az 5 yıldır evli olan kişiler vatandaşlık başvurusu yapabilmektedir. Romanya'ya 1.000.000€ değerinde yatırım yapanlar vatandaşlığa başvurma hakkında sahip olmaktadır.
Her ne kadar AB'ye üye bir ülke olsa da Romanya'da “Euro” kullanımı yeterince yaygın değil. Çok büyük işletmeler haricinde yerel para birimleri olan “Leu” kullanılıyor. Şehirdeki değişim ofislerinden para bozdurabilirsiniz. Genellikle komisyon almıyorlar.
Araştırmanın ortaya koydu verilere göre, halkının yüzde 40,4'ünün yoksulluk sınırının altında yaşadığı Bulgaristan, Avrupa'nın en yoksul ülkesi. Romanya, yüzde 38,8 ile sıralamada ikinciliğe yerleşirken, Yunanistan ise yüzde 35,6 ile üçüncü oldu.
Rumenler veya Romanyalılar, nüfusunun çoğunluğu Doğu Avrupa'da ve Balkanlar'da yaşayan bir etnik gruptur. Rumenler Romanya nüfusunun çoğunluğunu oluştururlar.
Romanya Türkleri (Rumence: Turcii din România) terimi Romanya'daki etnik Türk azınlığını ifade eder.
Romanya yüksek gelirli bir ekonomiye sahip gelişmekte olan bir ülkedir. İnsan Gelişme Endeksi'nde 53'üncü sıradadır. Nominal GSYİH değerlerine göre dünyanın en büyük 47. ekonomisidir. Ülke 2000'lerin başlarında hızlı bir ekonomik büyüme yaşamış ve ekonomisi büyük ölçüde hizmet sektörüne dayalı hâle gelmiştir.
Romanya'da hem tarım hem de hayvancılık sektörü büyüme trendinde. En çok üretilen ürünler; buğday, mısır, arpa, şeker pancarı, ayçiçeği, patates ile domuz, kanatlı hayvan, süt, yün ve yumurta. Tarımın Romanya GSYİH'sine katkısı %4 ila %6 arasında değişiyor.
Romanya'ya seyahat etmek için bir çok neden sıralamak mümkün aslında. Etkileyici sarayları, manastırları, kayak tesisleri, Transilvanya bölgesi, Tuna deltası ve Karadeniz sahiliyle henüz yeteri kadar tanınmayan eski “Doğu Blok”u ülkelerinden biridir.
Umuma mahsus pasaport sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Romanya'ya giriş yapabilmek için vize almaları gerekmektedir. Hususi pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise vizesiz olarak Romanya'ya 6 ay içinde 90 günü aşmayacak seyahatleri için vizesiz giriş yapabilirler.
Romanya'ya seyahat edecek umuma mahsus pasaport hamili vatandaşların mutlaka seyahat amaçlarına uygun vize almaları gerekmektedir. Hususi, hizmet ve diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız ise 90 güne kadar süreli turistik amaçlı seyahatlerinde vizeden muaftır.
Romanya vatandaşlık hizmetleri kapsamında bulunan Romanya vatandaşlık ücreti, kişi başına 160 Euro'dur. Romanya vatandaşlığına ebeveynleri ile birlikte başvuru yapan 18 yaşından küçük kişiler için 40 Euro, ebeveynleri olmadan vatandaşlığa alınan çocuklar için 160 Euro ödenmesi gerekmektedir.
Romanya'ya, İstanbul havalimanlarından 24 firma tarafından günlük ortalama 63 sefer yapılıyor ve yolculuk 1 saat 20 dakika dolaylarında gerçekleşiyor.
Romanya, Bükreş'te bile AB'de yaşamanın en düşük maliyetlerinden birine sahip. Bu, nispeten küçük bir bütçeyle kozmopolit bir yaşam tarzının tadını çıkarabileceğiniz anlamına gelir. Bununla birlikte, yine de bütçeye ihtiyacınız olacak.
Romanya, Avrupa'nın en büyük 12. ülkesidir ve 2021 yılı Birleşmiş Milletler verilerine göre, 19.093.603'luk bir nüfusa sahiptir. Romanya nüfus oranına göre, dünyada 61. sırada yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri