Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Lahana, havuç, kereviz, turp, brokoli gibi sebzelerin türleri de yine kış sebzeleri arasında yer almaktadır.
Havuç çoğunlukla kış mevsiminde (aralık, ocak, şubat) yetişen bir sebzedir. Bölgenin sıcaklığına göre ağustos, eylül, ekim, kasım aylarında da tüketilmeye başlanabilir.
Peki sonbahar sebze ve meyveleri neler? Hadi bir bakalım! Brokoli, brüksel lahanası, havuç, karnabahar, nane ve turp en leziz sonbahar sebzelerinin sadece bir kısmı. Bu sebzelerin hepsi birbirinden sağlıklı özellikler taşıyor.
İlgili 20 soru bulundu
İlkbahar sebzeleri: bakla, bezelye, enginar, ıspanak, kuşkonmaz, marul, semizotu, havuç.
Kış mevsiminde yetişen sebzeler: Kış mevsiminde sağlıklı şekilde yiyebileceğimiz birçok organik sebze yetiştirilmektedir. Bunlar arasında ıspanak, pazı, havuç, kereviz, lahana, turp, balkabağı ve brokoli gibi besinler bulunmaktadır.
Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.
Her meyveyi mevsiminde yemek, hem daha sağlıklı bir tercih hem de o meyvenin lezzetine tam olarak varılmasını sağlıyor. Yaz meyveleri denilince ülkemizde ilk akla gelenler; karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, yeşil erik, çilek ve böğürtlen.
En iyi yetiştiği sıcaklıklar ise 15-20 derece arasında nemli toprakta olmaktadır. Sürekli yağış alan bölgelerde ise yetiştirilmesi son derece zor olmaktadır. Havucun yetişeceği toprak da son derece önemli olmaktadır. En fazla verimin alındığı toprak çeşitleri ise tınlı kumlu veya kumlu tınlı topraklar olmaktadır.
Havuç bir uzun gün bitkisidir. Optimum sıcaklık isteği 16-18°C' dir. Minimum sıcaklık isteği 9°C, Maximum sıcaklıkisteği ise 28°C dir. -5 ile -7°C'leri arasında donma başlar.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Havuç hem sebze olarak yemeklerde kullanılan hem de meyve şeklinde tüketilebilen bir bitkidir. Toprağın alt tabakasında yetişen bu bitkiler turuncu gövdesi ve yeşil yapraklara sahiptir. Maydanozgiller familyasının bir üyesi olan havuç oldukça geniş bir alanda yetiştirilir.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Meyveler: Karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, böğürtlen, yeşil erik, çilek. Sebzeler: Taze fasulye, dolmalık biber, sivri biber, patlıcan, salatalık, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce, bamya.
Marul, kış sebzesidir. Kasım ayında hasat edilmeye başlar, hasat işlemi Şubat ayının sonlarına kadar devam eder.
Havuç (Daucus carota), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisi.
Havuç köklü bir besin olarak yetiştiğinden, sebze olarak kabul ediliyor. Meyve olarak karıştırılsa da, doğrusu sebzedir.
Kök biçiminde karşımıza çıkan sebzeler için de toprağın altına bakmak gerekir: patates, kuru soğan, havuç, kereviz, turp vs.
Sonbahar Meyveleri:
Sonbahar mevsiminde iseniz sebze olarak mantar, ıspanak, pırasa, mısır, havuç, kıvırcık ve yeşillikler, turplar, dolmalık biber, kapya biber, kereviz, brokoli, ıspanak, pazıyı tüketebilirsiniz.
Özellikle göz fonksiyonlarını korumak için önemli bileşenleri içinde barındıran havucun az bilinen çok önemli bir faydası var. Havuç özellikle uykudan önce yendiğinde gece boyunca vücudun temizlenmesine yardımcı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri