Cemaat, topluluk, güruh, kalabalık, fevç.
lütuf / lütûf / لطف / لُطُفْ
Allah (C.C.) Hazretlerinin kullarını rıfk ve sühuletle murâdına muvaffak eylemesi. Güzellik, hoşluk. İyilik, iyi muâmele.
lüzum / لزوم
Lâzım olmak. Bir şey bir şeyden aslâ ayrı olmayıp onunla sâbit ve dâim olmak. Gereklilik.
lugat / lûgat
Kelime. Söz. Her milletin dili. Lügat kitabı, sözlük.
Arapça laylī ليلي “geceye ait” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça lyl kökünden gelen layl ليل “gece” sözcüğünün +ī ekiyle nisbet halidir. Kişi adı olan Leylā ليلىَ aynı anlamdadır. leylī: (...) 3. gece dahi kalan.
İlgili 20 soru bulundu
Lala, Osmanlı İmparatorluğu zamanında sadrazamlar hakkında Atabey karşılığı olarak kullanılan bir tâbir olduğu gibi, şehzâdelerin mürebbilerine de bu ad verilirdi. Saraya alınan acemilerin terbiyesine memur edilenlere de denir.
te'lif / te'lîf / تأليف / تَأْل۪يفْ
Çeşitli şeyleri birleştirip karıştırmak. Eser yazmak.
Sevgi ve muhabbet mesajı veren 'seni seviyorum' Arapça karşılığı أنا أحبك kelimesidir. Söylenişi ve yazılışı Arapça kurallarına göredir. Arapçada 'seni seviyorum' 'ene uhibbuke' şeklindedir.
aşk / عشق (Işk) Çok ziyâde sevgi. Şiddetli muhabbet. Sevdâ.
hubab. Muhabbet. Mahbub, sevgili olan.
Akdin bağlayıcılığı, taraflardan birinin tek taraflı iradesiyle feshedilemeyecek nitelikte olması anlamında fıkıh terimi. En yaygın hukukî işlemi ve borç kaynağını ifade eden bir hukuk terimi. Bir akdin veya hukukî bağın ortadan kaldırılması anlamında fıkıh terimi.
Sözlükte “sabit olmak, devam etmek, ayrılmamak; gerekmek, gerekli olmak” gibi anlamlara gelen lüzûm kelimesinin lizâm ve ilzâm biçimindeki türevleri Kur'ân-ı Kerîm'de beş yerde geçmekte ve sözlük anlamı doğrultusunda kullanılmaktadır (Hûd 11/28; el-İsrâ 17/13; Tâhâ 20/129; el-Furkān 25/77; el-Feth 48/26)
lüzum - Nişanyan Sözlük. Arapça lzm kökünden gelen luzūm لزوم “1. sarılma, ilişme, gerekme, 2. gereklilik” sözcüğünden alıntıdır.
Lütuf kelimesinin TDK'daki anlamı, önem verilen, ihsan ve yardım, sayılan birinden gelen bir iyilik anlamlarına gelir. Toplum arasında yaygın olarak kullanılan bir diğer anlamı ise, Allah'ın istediği, verdiği, iyiliksever olma gibi anlamlardır.
Bu kelime genellikle lutuf şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı lütuf şeklinde olmalıdır.
FUZALÂ – FUDALÂ
(ﻓﻀﻼﺀ) i. (Ar. fāżil'ın çoğul şekli fużalā') Fâzıllar, ahlâk, ilim ve meziyetçe üstün, fazîletli kimseler: Fuzalâ-yı asırdan Abdülmecid-zâde Derviş Mehmed Efendi'nin dershâne-i irfânına devam ettirdi (Şeyhülislâm Yahyâ).
bedihi / bedihî / bedîhî
ahsen / احسن / احش / اَحْسَنْ En güzel. Çok güzel.
Aşkın Yolculuk Hikayesi 🚎 Farsça bir kelime olan 'aşk', yine Farsça bir kelime olan 'Aşeka'dan geliyor. Aşeka 'sarmaşık' demek.
Osmanlı argosunda sevgiliye 'kasık kombarası', rakıya 'akcinnü' deniyordu.
(Çoğulu: Betâyin) Çarşaf. Kaftan astarı. Dostluk.
memnun / memnûn / ممنون
(Minnet. den) Hoşnud. Razı.
TE'LÎFAT. (ﺗﺄﻟﻴﻔﺎﺕ) i. (Ar. te'lіf ve çoğul eki -āt ile te'lіfāt) Telifler, yazılmış, tertip edilmiş eserler: Onun te'lîfât-ı adîdesi vardır (Şemseddin Sâmi).
Arapçada soru cümlesinin başına gelen bir harf olup; em bel kad edatları yerinde ve ceza mânasına emri ve bazan isbat, bazan da nehiy için kullanılır.
Terk etmek, bırakmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri