Hint kast sistemi, Hindu dinine inananların toplumsal olarak örgütlenmesi amacıyla yaratılmış bir sosyal merdiven sistemidir. Her Hindu bir 'kast' içine doğar. Kast, toplumda özel bir konumu olan ve bu konumu nedeniyle öteki gruplardan ayrılan bir insan topluluğudur.
Bu tabakalaşma sistemi dört kasta dayanmaktadır: Brahman (elitler), Kshatriya (savaşçılar), Vaishya (tüccarlar) ve Sudra (hizmetçiler). Bireyler doğuştan bu kastların birinde yer alırlar ve bu kastın sorumluluklarıyla tüm yaşamlarını sürdürürler. Kişinin tüm hayatını içinde olduğu kast belirlemektedir.
Tarihte kast sistemi ilk kez Hindistan'da uygulanmıştır. Bununla birlikte Çin, Bangladeş ve Nepal gibi Uzak Doğu ülkelerinde de uygulanan bir sistemdir.
Marksist tanımda, Karl Marx "işçi sınıfı" veya proletaryayı belirli bir ücret karşılığı emek gücünü satan ve üretim araçlarına sahip olmayan sayıca fazla birey yığınları olarak tanımlar. Proletaryanın bir alt bölümü de lümpen proletarya olarak tanımlanır.
Sosyal tarih teorisine göre kast sisteminin kökeni Aryanların Hindistan'a gelişinde yatar.
İlgili 17 soru bulundu
Hint kıtasında ne zaman ortaya çıktığı tam olarak bilinmeyen kast sistemi, sosyal ve dini açıdan toplumda derin izler bırakmıştır. Kast, Hint toplumunun iskeletidir. Irksal ve dinsel ayrım sonucu ortaya çıkmış bir piramittir. Kapalı tabakalaşma tipinin bir örneği olan kast, toplumdaki farklı yaşam tarzlarını yansıtır.
Fakat insanların aynı kast içerisinde evlilik yapmaları ve birbirlerine bağlı olmaları bu sistemin günümüze kadar gelmesindeki en büyük etken olsa gerek. Hindistan'da Kast Sistemi 1975 yılında çıkarılan bir kanunla kaldırılmıştı.
Sistemde dört temel kast bulunuyor
Binlerce yıldır devam eden bu sistemde toplum, Brahminler (Din adamları), Kşatriyalar (Askerler-Yöneticiler), Vaisyalar (Tüccarlar) ve Sudralar (Hizmetçiler-Köylüler) olarak 4 sınıfa ayrılıyor.
Hint kıtasında ne zaman ortaya çıktığı tam olarak bilinmeyen kast sistemi, sosyal ve dini açıdan toplumda derin izler bırakmıştır. Kast, Hint toplumunun iskeletidir. Irksal ve dinsel ayrım sonucu ortaya çıkmış bir piramittir. Kapalı tabakalaşma tipinin bir örneği olan kast, toplumdaki farklı yaşam tarzlarını yansıtır.
Kast sınıfları
Kşatriyalar: bu sınıfta ise soylular yer alıyor. Vaikyalar: bu kastta bulunan insanlar genellikle ticaretle uğrasan kişiler. Sudralar: işçi ve sanatkarlar sınıfı.
Sudralar: Sudralar En ağır işleri görmekle yükümlü olan ve kast sisteminin en altındakilerdir. Sudralar, bütün yaşamı boyunca kendisinden yukarıda olan üç kast mensupları için çalışmak zorundadır.
Brahman, Hint felsefesi geleneğinde, hem içkin hem de aşkın olan ve hem evrende hem de kendisinde var olan en yüksek varlığa kendinden kendine birleşmenin nihai ve en yüksek hedef olarak addedildiği dünya ruhudur.
Kast, aynı geleneklere bağlı bulunan çeşitli sosyal sınıflardan oluşur. Bu sistemde brahmanlar, din adamlarından, kshatriyalar, raca, asker ve asillerden; vaysiyalar, tüccar ve çiftçilerden; sudralar, zanaatkar ve işçilerden oluşmuştur. Kast sisteminin dışında kalanlar da paryaları meydana getirmiştir.
Kast: Dini inanış temeline dayanır.İnanca göre her insan bir kast içinde dünyaya gelir ve hayatı boyunca o kastın dışına çıkamaz. Son derece katı bir sistemdir. Bir insanın hayatında bir başka kasta geçmesi söz konusu değildir. (toplumsal hareketlilik yoktur.)
(yöneticiler ve askerler), Vaisyalar (tüccarlar, esnaflar, çitçiler) ve Sudralar (hizmetçiler) olmak üzere başlıca dört sınıfa ayrılmıştır.
Hindistan'daki geçmişi asırlar dayalı olup her ne kadar Güneydoğu Asya'daki başkaca ülkelerde de görülse de kast sisteminin anlaşılmasında etkisi ve yaygınlığı itibarıyla Hindistan örneğinden hareket edilmektedir.
Eşitsizliğin en belirgin hali olan kast sisteminde insanlar sosyal tabaklarına göre ayrılır ve bu tabakalar arasında geçiş yapmak imkansızdır. Ayrıca bu sistemde tabakalar arasında birlikte yemek yenilmesi bile yasak ve her tabaka sadece kendi içerisinde olan kişilerle evlilik yapma şansına sahiptir.
Kast sistemi Hindistan'ın özellikle kırsal kesimlerinde hala varlığını devam ettirmektedir. Üst kasta mensup bir Hindu kendisinden daha alt kastta bulunan bir kimsenin yaşadığı sokağa girmemeye, onunla temas kurmamaya ve aynı evde misafir olarak dahi kalmamaya özen göstermektedir.
Hint kast sistemi, Hindu dinine inananların toplumsal olarak örgütlenmesi amacıyla yaratılmış bir sosyal merdiven sistemidir. Her Hindu bir 'kast' içine doğar. Kast, toplumda özel bir konumu olan ve bu konumu nedeniyle öteki gruplardan ayrılan bir insan topluluğudur.
Parya sözcüğünün manası için TDK'ya bakıldığında şöyle bir tarif görülmektedir. En koyu şekliyle Hindistan ülkesinde görülen kast düzenine göre, kast dışı kalan, hiçbir toplumsal sınıftan olmayan, her türlü haklardan yoksun olanlara verilen ad.
Kast dışı ya da aşağılık gibi isimlerle anılan paryalar hukuki açıdan kabul görmeyen kişilerdir. Günümüzde dahi Hindistan'da hala varlığını sürdüren 3000 kişiden fazla parya olduğu düşünülüyor. Kast sistemine dahil edilmeyerek dışlanan bir grup olsalar da yine bazı kurallara tabi tutulurlar.
Öz: Bir milyarı aşkın nüfusu bulunan Hindistan, bünyesinde barındırdığı kültürel ve dinî çeşitlilik bakımından dünyanın en zengin ülkelerinin başında gelmektedir. Hindistan nüfusunun yaklaşık sekiz yüz milyonunu Hindular oluştururken Müslümanlar da iki yüz milyona yakın mensubu ile dikkat çekmektedir.
Hinduizm Hindistan'daki en büyük dindir. 2011 Hindistan Nüfus Sayımına göre, 966,3 milyon kişi kendini Hindu olarak tanımlıyor ve ülke nüfusunun %79,8'ini temsil ediyor. Hindistan, dünyanın en büyük Hindu nüfusu olan küresel Hindu nüfusunun %94'ünü barındırıyor.
Ariler, MÖ 1500'lü yıllarda Orta Asya'dan Hindistan'a gelmişler; sosyal, siyasi ve kültürel özelliklerini bu bölgeye taşımışlar fakat burada merkezi bir otorite sağlayama olanağına sahip olamamışlardır. Bundan dolayı Hindistan “racalık” adı verilmekte olan küçük prenslikler tarafından yönetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri