Süzme yoğurt diğer süt ürünleri gibi birkaç gün içinde tüketilmelidir. Süzme yoğurdun uzun süre dayanması ve tüketilebilmesi için mutlaka cam kavanozlarda ağzı sıkı halde kapalı bir biçimde saklanmasında fayda var.
Ne Zaman Bozulur? Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir. Paketlenmiş yoğurtlar ise 4-5 gün içerisinde tüketilmelidir. Yani süzme yoğurt da diğer süt ürünleri gibi birkaç gün içerisinde tüketilmelidir.
Ancak yoğurdun raf ömrü sınırlı olup, 25- 30°C'de 1 gün, 7°C'de 5 gün ve 4°C'de 10 gün olarak verilmektedir.
Tek başına yeterli olmasada ekşimeye başlaması ilk işaretlerden birisidir. Eğer ekşimtrak tadının yanında keskin, genzi yakan bir durum da söz konusu ise bozulmuş olabilir. Rengi Değişmiş mi Kontrol Et! Eğer yoğurdun rengi değişmiş hatta yer yer de küflenmeler görüyorsanız, yoğurdunuz bozulmuş demektir.
İlgili 21 soru bulundu
Eğer yoğurdun ilk rengiyle şuan ki rengi arasında değişimler varsa, yoğurt bozulmaya başlamış olabilir. Bozuk yoğurdun ilk belirtileri alkollü keskin tat ve renk değişimidir. Daha ileri düzeydeki bozulmalarda ise yoğurdun üzerinde küflenme başlar. Bu küflenme zaman içinde yoğurdun tüm yüzeyini kaplar.
Eski zamanlardan beri halk hekimleri (özellikle sindirim yolu ile olan) zehirlenme durumlarında yoğurt ve süt kullanmışlar ve bu durum yaygın bir yanlış olarak günümüze kadar devam etmiştir. Bugün için zehirlenme durumlarında süt ve yoğurdun zehirli maddeyi seyreltmek dışında bir etkisi bulunmadığı kabul edilir.
Bunu doğrulayacak şekilde, çeşitli bilimsel araştırmalar sonucunda, son kullanma tarihinden sonra baskın ve fonksiyonel bakterilerin bol miktarda ölmeye başladıkları görülmektedir [4, 5, 6, 7]. Yani varsayımsal son kullanma tarihinden sonra yoğurt yenmeyecek hale gelmez, muhtemelen biraz daha az işlevsel olur.
Sanılanın aksine yoğurt, raf ömrü uzun yiyeceklerden biridir. Son kullanma tarihi geçmiş yoğurt, 6 hafta daha tüketilebilir.
Yoğurt. Yoğurt kapağı açılmadığı ve buzdolabında saklandığı takdirde, son tüketim tarihinden sonraki 1-2 hafta boyunca tüketilebilir. Yoğurtlu dondurmalar ise 2 aya kadar taze kalır.
Süzme yoğurt yoğurdun süzülerek suyunun çıkarılması sonucu oluşan yoğurda verilen addır. Yapılan araştırmalara göre süzme yoğurt normal yoğurttan daha sağlıklı ve yararlıdır.
İçerdiği probiyotikler sayesinde sağlıklı bir sindirim sağlar. İshal, kabızlık, ülseratif kolit gibi birçok bağırsak probleminin yaşanmasını önler. Süzme yoğurt; kalsiyum, fosfat, protein ve potasyum bakımından oldukça zengindir. Hatta diğer yoğurtlara göre iki kat fazla protein bulundurur.
Süzme yoğurt ile normal yoğurdun farkı genelde bilinmiyor. Normal yoğurt suyundan arındırılıp süzme yoğurt elde ediliyor ve süzme yoğurtta normal yoğurdun 2 katı protein bulunuyor ve süzme yoğurt kalsiyum, fosfat, protein ve potasyumdan daha zengin. Kilo vermek isteyenler için süzme yoğurt oldukça idealdir.
Süzme yoğurt diğer süt ürünleri gibi birkaç gün içinde tüketilmelidir. Süzme yoğurdun uzun süre dayanması ve tüketilebilmesi için mutlaka cam kavanozlarda ağzı sıkı halde kapalı bir biçimde saklanmasında fayda var.
Yoğurdu serin yerlerde muhafaza edin. Yoğurt buzdolaplarında muhafaza edilir. Buzdolabında muhafaza edilen yoğurtların ağzını mutlaka sıkıca kapatınız. Eğer yoğurdunuz ekşir ve yenmeyecek kıvama gelirse üzülmeyin.
Paket açıldıktan itibaren yoğurdu 5-6 gün içerisinde tüketin. Yoğurdu dondurarak ömrünü 4-6 ay uzatabilirsiniz. Derin dondurucuya koyarken torbanın ya da saklama kabının üzerinde bir etikete kalıcı bir kalemle dondurduğunuz tarihi yazın. Böylecene zamandır dondurucuda beklediğini anlayabilirsiniz.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Yoğurt, kısa vadede bağışıklık sisteminin güçlenmesini desteklerken uzun vadede insan ömrünü uzattığı bilinir.
Seçenekler: 375 gr. 500 gr. 750 gr71,87 TL/kg.
Gıda alışverişlerinizde son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünleri almayınız, bu ürünlerle ilgili Bakanlığa şikayette bulununuz. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir.
Ev yoğurdu ise çok daha çabuk ekşir. Yoğurtta ekşime söz konusu olduğunda sıcaklık kontrolü sağlıklı yapılmamış ve sıcak ortamda daha kolay gelişen lactobacillus hızla çoğalmış demektir. Bu sağlığa zararlı değildir, sadece yoğurdunuzu alışılagelmiş tadından uzaklaştırır.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Yoğurt: Meyveler, peynir, yumurta, balık, sıcak içecekler, et, süt, patlıcangiller yoğurtla birlikte tüketilmemeli.
📌Sünme, yoğurtta ciddi bir kusurdur, sebebi. kullanmakta olduğunuz yoğurt mayasından dolayıdır. 📌Sünen yoğurdun tüketilmesi bir gıda. zehirlenmesine yol açmaz; ancak tüketimi pek tavsiye.
Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az 1.5-2 saat geçmesine özen gösterin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri