Gebelikte Tansiyon Yüksekliği Bebeğe Zarar Verir Mi? Evet, gebelikte yüksek tansiyonun (hipertansiyonun) hem anneye hem de bebeğe olumsuz etkileri olabilir.
Hamilelikte Tansiyon Yükselmesi Bebeğe Zarar Verir Mi ? Gebelikte tansiyon yükselmesi bebeğin hayatını zorlaştırabilir. Anne karnında bebeğin büyüyüp gelişebilmesi için yeterli miktarda oksijen ve besin almaya ihtiyacı vardır. Ancak yüksek tansiyon bu konuda sıkıntılara ve hatta erken doğuma sebep olabilir.
Gebe kalmadan önce ya da gebeliğin ilk 20 haftalık döneminde görülen tansiyon yüksekliğidir. Tansiyon değerleri normalde 120/80 altında olmalıdır. Bu değerin üzerine olup < 140/90 ise, evre 1 hipertansiyon, 140/90 üzerinde ise evre 2 hipertansiyon olarak adlandırılır.
Bebek üzerine etkileri: Bebeğin suyunun azalması, bebekte gelişme geriliği, kalp atımlarında yavaşlama, bebek hareketlerinde azalma gibi etkileri vardır. Tedavisi ilaç kullanımı (tansiyon ilacı) ve ilaçla kontrol altına alınamayan bazı riskli durumlarda doğumdur.
Ancak 120/80 mmHg üzerinde seyreden tansiyonlar gebelikte yüksek tansiyon açısından önem arz etmektedir, muhakkak takip ve tedavi edilmelidir. Hamilelikte tansiyon takibi önemlidir dedik peki ama neden önemlidir?
İlgili 29 soru bulundu
Eğer yüksek tansiyon problemi hamileliğin ortalarına doğru ortaya çıkmışsa en etkili tedavi yöntemi istirahattir. Anne adayının istirahat etmesiyle kan basıncının düşmesi sağlanmış olur. Eğer kan basıncı kontrol edilemeyecek seviyelerde ise mutlaka anne adayının doktor kontrolünde olması gerekir.
-Tansiyonunuzun yükseldiğini fark ettiğinizde sol tarafınıza yatarak dinlenin. Hamilelikte tansiyon yükselmesi anne ve bebeğin oksijen teminini tehlikeye sokar. Bu nedenle enerji sarfiyatını en aza indirgeyip vücudu dinlendirmek gerekir. -Anne adayının düzenli olarak gün içerisinde dinlenmek gerekir.
Bu, bebekte gelişim geriliği, düşük doğum ağırlığı ve prematürite (erken doğum) riskini artırabilir. Prematürite: Yüksek tansiyonun neden olduğu preeklampsi veya diğer komplikasyonlar, erken doğum riskini artırabilir. Prematürite, bebekte solunum, sindirim ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.
Diyabet, tansiyon, tiroit gibi kronik hastalıklar kontrol altına alındığında çocuk sahibi olmanın önünde engel oluşturmuyor. Kronik hastalığı olan anne adayları gebelik sürecinde doktoruyla birlikte gerekli önlemleri alarak sorunsuz bir doğum gerçekleştirebiliyor.
Kan basıncı gebelikte fizyolojik olarak düşme gösterse de 10 gebeden 1'inde hipertansiyon görülüyor. İleri yaş gebelikleri ve obezite bu sorunun başlıca nedenlerindendir. Gebelikte hipertansiyon gebeliğe özgü çıkabileceği gibi gebelik öncesi var olan kronik hipertansiyon olarak da görülebilir.
Anne adaylarının en sık sorduğu sorulardan biri de hamilelikte 14/9 tansiyon normal mi sorusudur. Dört saat ara bırakılarak yapılan iki tansiyon ölçümünde gebenin kan basıncı 14/9 veya üzerindeyse, bu olağandışı bir durum olarak kabul edilir.
Gebeliğin ilk 24 haftasında tansiyon genelde düşüktür. Bu durum dolaşım sistemindeki uterusa kan akışını sağlamak için genişleyen kan hücreleriyle alakalıdır. Tansiyonu etkileyen diğer geçici faktörler aniden ayağa kalkmak ya da sıcak banyoda uzun kalmak olabilir. Yukarıda bahsettiğimiz faktörler çok görülür.
Gestasyonel Hipertansiyon: Gebelik hipertansiyonu olarak bilinen gestasyonel hipertansiyon, gebeliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkar ve doğumun ardından kaybolur. Preeklampsi: Gebeliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkan preeklampsi, kronik hipertansiyon ile birlikte de seyredebilir.
İstatistikler, yüksek tansiyonun kardiyovasküler hastalıkların başlıca risk faktörlerinden biri olduğunu gösterirken yürüyüş yüksek tansiyon hastalarına uzun süredir öneriliyor.
Tansiyonun 14'e 10 ve daha yüksek olması durumu hipertansiyon olarak kabul edilir. Bu yükseklik evde uygulanacak doğal yöntemlerle tedavi edilebilir ancak tedavi edilmediği takdirde yüksek tansiyon kalp hastalıkları, beyin hasarı ve felç gibi tehlikeli durumlara sebebiyet verebilir.
Tansiyon 17 10 olursa ne olur? Damarlardaki kan basıncının gücünün normalden yüksek olması felç ve kalp krizi gibi ciddi durumlara neden olabilir.
1. evre hipertansiyon, sürekli olarak büyük tansiyonun 130-139 mmHg ve küçük tansiyonun 85-89 mmHg arasında olduğu dönemdir. 2. evre hipertansiyon, kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olduğu zamandır. Kan basıncı 180/120 mmHg ve üzeri olduğunda tıbbi müdahale gerektirir.
Doktor ayrıca hamilelik sırasındaki yüksek tansiyonu gestasyonel hipertansiyon veya hamileliğin neden olduğu hipertansiyon olarak da adlandırabilir. Gestasyonel hipertansiyon, diğer hipertansiyon türlerinden farklıdır çünkü gebeliğin ikinci yarısında başlar ve doğumdan sonra geçer.
Preeklampsi (gebelik zehirlenmesi olarak da bilinir), hamilelikte yüksek tansiyon ile yakından ilişkili bir durumdur. Genellikle hamileliğin 20. haftasından sonra tansiyonun 140/90 mmHg üzerinde seyretmesi ve idrarda protein çıkması ile kendini gösterir.
Gebeyken alacağınız her ilaç bebeğinizi etkileyebilir. Bazı tansiyon ilaçları gebelikte güvenle kullanılırken, bazı tansiyon ilaçlarının (anjiotensin dönüştürücü enzim blokerleri gibi) kullanımı riskli olacaktır.
Düzenli olarak alınan tansiyon düzenleyici ilaç, gebelikte değiştirilip, bebeğe zarar vermeyecek bir ilaca geçilebilir. Ya da bazen gebelikte kan basıncı normale dönebileceği için, ilaç gerekmeyebilir.
Eğer yüksek tansiyon problemi hamileliğin ortalarına doğru ortaya çıkmışsa en etkili tedavi yöntemi istirahattir. Anne adayının istirahat etmesiyle kan basıncının düşmesi sağlanmış olur. Eğer kan basıncı kontrol edilemeyecek seviyelerde ise mutlaka anne adayının doktor kontrolünde olması gerekir.
Limonlu su tüketmek kan basıncını düşürerek felç ve kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri