Dışkılama sıklığında azalma olması ile birlikte aşırı zorlanma, alt karın bölgesinde dolgunluk hissi, sert dışkı, dışkılama olduğu halde tamamen rahatlayamama hissi gibi şikayetlerin bulunmasına kabızlık denir. Kabızlıkta dışkılama sıklığı haftada üçten daha azdır.
Kronik kabızlık, uzun süre bağırsakta kalan dışkının çapı genişler. Buna ek olarak, dışkılama sırasında makat çevresindeki kasların sürekli kasılı kalması ve yeterince gevşeyememesi dışkının dışarı atılmaya çalışılması sırasında makat çevresinde çatlaklar gelişmesine (anal fissür) neden olabilir.
Kabızlık sırasında sırt ağrısı görülebilir. Tipik olarak, sırt ağrısı sırtınızın altından ortasına kadar olacaktır. Bunun nedeni, dışkınızın bağırsaklarınızın alt kısmında sıkışması ve herhangi bir basınç veya gazın sırtınıza baskı yapmasıdır.
Kaç Gün Kabızlık Tehlikeli? Kabızlık süresi kişiden kişiye değişebilir, ancak genellikle kabızlık semptomları 3 gün boyunca devam ederse veya şiddetli ağrı, kanama veya kilo kaybı gibi ciddi semptomlarla birlikte görülüyorsa, bir sağlık profesyoneline başvurmak önemlidir.
İlgili 45 soru bulundu
Bazı durumlarda ise kabızlık mide ağrısı, bel ya da bacak ağrısı da yapar.
Kabızlığın geçmemesi özellikle bebeklerde ve yaşlılarda ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Dışkının uzun süre bağırsaklarda kalması bağırsak dokusunda hasar meydana getirebilir veya kişide su ve elektrolit dengesinin bozulmasına da neden olabilir.
Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; bağırsak hastalıklarında en sık görülen belirtiler arasındadır. Gaitada kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde görülebilen durumlardandır.
Kabızlığın ardından hastada ağrı atakları başlar ve bunu genelde ishal takip eder. Bazen kansızlık, halsizlik ve makattan kanamaya yol açabilir. Erken evrede bağırsak lümeni henüz daralmamıştır ve belirtiler tanı koymak için bazen yeterli olamamaktadır.
Liften zengin gıdalar
Kabızlıkta faydalı olan elma, kuru incir, avokado, kuru erik, kuru kayısı, gül kurusu, hurma, keten ve chia tohumu, yeşil fasulye, ıspanak, barbunya ve tam buğday ekmeği gibi lifli gıdalar dışkıyı yumuşatarak kabızlığa iyi gelen besinlerdir.
Günlük rutini ve psikolojiyi olumsuz yönde etkileyebilen kabızlık, Türkiye'de oldukça sık görülen bir rahatsızlık. Birçok faktöre bağlı olarak gelişen kabızlık hali, eğer ilerlerse makat yırtığı vb. gibi şikâyetlere yol açabilmektedir.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Kabızlık tedavi edilmezse başka hastalıklar oluşur mu? Evet, kabızlığın devam ederse dışkılama esnasında ıkınmak da gerekli olur. Sürekli ıkınma makat bölgesinde basur, çatlak ve makat sarkmasına yol açabilir. Çok ileri vakalarda katılaşıp taş haline gelmiş dışkı barsak tıkanmasına, hatta delinmesine yol açabilir.
Tedaviye rağmen düzelmeyen kabızlıklarda mutlaka bakılması gereken bazı tahliller vardır. Tiroid hormonları, kan kalsiyum düzeyi, serum kurşun düzeyi, ter testi (kistikfibrozis açısından), çölyak hastalığı tahlilleri, sakral gamze varsa sakral MR. Hastanın anal kaslarının basınç ölçülmesi gerekebir.
DULCOSOFT®'u size en yakın eczaneden alabilirsiniz.
Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
Başta karın ağrısı olmak üzere ishal ve kabızlık gibi dışkılama alışkanlığındaki değişiklikler ile seyreder. Bu ve benzeri pek çok belirti ile tanımlanan bir çeşit bağırsağın kasılma-gevşeme ritmi bozukluğu hastalığıdır. Karında şişlik, ağrı, kramp ve gaz, kolitlerde en sık görülen ve hastayı yıpratan sorunlardır.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Aşırı yemek, mide ve bağırsaklardaki gaz sıkıştırmaları, kabızlık, az sıvı tüketilmesi durumlarında da çarpıntı görünmesi mümkün. Özellikle sessiz ortamlarda kendini dinleyen kişiler kalp atımlarını duyabilirler ve bunu yanlışlıkla çarpıntı olarak tanımlayabilirler.
Kabızlık ve barsaklarda aşırı gaz birikimi de karın içi basınç artışına ve diyaframa baskıya sebep olacağından nefes darlığında artışa sebep olabilir .
Stres, birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabildiği gibi, tuvalet alışkanlıklarında da değişime neden olabiliyor. En önemli nedenlerinden biri stres olan ve gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromu, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Yemekle ve asit baskılayıcı ilaçlarla bu ağrı azalmaktadır. Ağrı bazen sırta vurmaktadır. Bunlara bulantı, kusma, kilo kaybı, siyah renkli dışkılama ve ishal eşlik edebilir.
Bağırsaklar Bele Vurur Mu? Bağırsak ağrıları, gıdalara karşı olan alerjiden ve bağırsak enfeksiyonu sebebiyle gerçekleşebilir ve bu bağırsak ağrısı hem bele hem de sırta vurabilir.
Kabızlık şikayeti yaşayanlar çok sık mide ağrısına maruz kalabilir. Kabızlık, diğer adıyla konstipasyon, bağırsak hareketlerinin yavaş olması sebebiyle üç günde bir ya da seyrek sayıda dışkılama durumuna verilen isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri